Terug naar overzicht

AZ verslaat FC Twente en behoudt zicht op derde plek

Laatste Nieuws

05.05.2024

ALKMAAR- AZ boekte zondagmiddag een belangrijke overwinning op directe concurrent FC Twente. In het AFAS Stadion kwamen de Alkmaarders al vroeg op een 0-1 achterstand. In de tweede helft slaagde de thuisploeg erin om de wedstrijd om te draaien met doelpunten van Ruben van Bommel en Vangelis Pavlidis, resulterend in een 2-1 overwinning.

Van de laatste acht thuiswedstrijden tegen FC Twente won AZ maar liefst zesmaal. AZ-coach Maarten Martens begon met dezelfde elf namen als in de wedstrijd tegen N.E.C. Nijmegen, die met 0-3 werd gewonnen. Zo stond Alexandre Penetra opnieuw in de basis en kon ook Ibrahim Sadiq rekenen op een basisplaats.

Valse start
Voor de Alkmaarders begon de wedstrijd verre van ideaal. Binnen vijf minuten kwamen de Enschedeërs namelijk op voorsprong. Sem Steijn kreeg de bal aangespeeld door Ricky van Wolfswinkel en haalde uit. AZ-keeper Mathew Ryan verrichtte aanvankelijk een goede redding op het schot van de middenvelder, maar in de rebound schoot Steijn alsnog raak: 0-1.

Gevaar via Mijnans en Van Bommel
Wat volgde was een fase waarin AZ het initiatief nam, maar de kansen voorlopig uitbleven. Na iets minder dan een half uur spelen was het eerste gevaar aan Alkmaarse zijde afkomstig van Sven Mijnans. Op aangeven van Yukinari Sugawara kopte Mijnans net naast het doel van FC Twente. Even later was AZ opnieuw gevaarlijk, ditmaal via Van Bommel. De buitenspeler kapte naar binnen, maar zijn inzet werd gestopt door doelman Lars Unnerstall. Vlak voor rust leek Sugawara de gelijkmaker op zijn schoen te hebben, maar het schot van de Japanner ging rakelings naast.

Direct raak na rust
AZ kwam erg sterk uit de kleedkamer. De tweede helft was nog geen twee minuten oud toen de thuisploeg weer op gelijke hoogte kwam. Na een goede combinatie tussen Mijnans en Pavlidis, kwam Sadiq aan de bal. De Ghanees sneed naar binnen en haalde uit. Keeper Unnerstall kon de poging niet goed wegwerken, waarna Van Bommel de bal van dichtbij binnentikte.

Pavlidis met de 2-1
Ook na de gelijkmaker bleven de Alkmaarders op zoek naar doelpunten. Zo schoot Kristijan Belić een afvallende bal naast en kopte Pavlidis een corner van Sugawara net over het doel van de bezoekers. In de 66e minuut viel het doelpunt alsnog. Nadat FC Twente-invaller Alec van Hoorenbeeck uitgleed, kwam Pavlidis aan de bal. De AZ-spits kwam oog in oog met keeper Unnerstall en faalde niet. Met deze goal maakte de Griek zijn 28ste doelpunt van het Eredivisie-seizoen.

AZ-defensie houdt stand
In de slotfase probeerden de bezoekers nog een aantal keer gevaarlijk te worden met voorzetten vanaf de flank. FC Twente slaagde er echter niet in om door de Alkmaarse defensie heen te komen, waardoor AZ een belangrijke overwinning boekte en het verschil tussen beide ploegen op de ranglijst nog maar twee punten is.