Terug naar overzicht

AZ verslaat RKC na comeback

AZ 1

13.04.2024

ALKMAAR- AZ boekte zaterdagavond een overwinning op RKC Waalwijk. In het AFAS Stadion kwamen de Alkmaarders op een 0-2 achterstand, maar in de tweede helft slaagde de thuisploeg erin de wedstijd om te draaien en eindigde het duel in een 3-2 zege. De doelpunten aan Alkmaarse zijde kwamen op naam van Yukinari Sugawara, Ibrahim Sadiq en Vangelis Pavlidis.

AZ-coach Maarten Martens voerde twee wijzigingen door in de basis ten opzichte van de laatste wedstrijd tegen PSV. Zo verving Tiago Dantas de geschorste Kristijan Belić en viel Jordy Clasie uit tijdens de warming-up. Dit betekende een basisdebuut voor de negentienjarige Dave Kwakman.

Vroege achterstand
De thuisploeg keek al snel tegen een vroege achterstand aan. Een voorzet in het zestienmetergebied bereikte Reuven Niemeijer, die op zijn beurt David Min aanspeelde. De Waalwijkse spits rondde vervolgens van dichtbij af: 0-1. Het antwoord van de thuisploeg leek slechts enkele minuten later te volgen. Een schot van Kwakman werd geblokt waarna Pavlidis alert reageerde en uithaalde, maar zijn inzet trof de paal.

AZ dichtbij de gelijkmaker
Na iets minder dan een kwartier spelen creëerde AZ een grote kans via Sven Mijnans. De middenvelder kwam uit voor de RKC Waalwijk-defensie en zocht de verre hoek, maar keeper Etienne Vaessen voorkwam de gelijkmaker. Met de daaropvolgende corner was de thuisploeg opnieuw dichtbij een treffer. Vaessen kon de indraaiende hoekschop van Sugawara niet goed vastpakken, waarna Dani de Wit de bal net naast het doel schoot.

Tweede tegentreffer
Ondanks nog een aantal mogelijkheden via Pavlidis en Mijnans, slaagde de ploeg van Martens er niet in op gelijke hoogte te komen. Aan de andere kant van het veld kwamen de bezoekers wél tot scoren. Na balverlies in de middencirkel schoot David Min van grote afstand en verraste hij Mathew Ryan. Beide ploegen zochten vervolgens de kleedkamers op met 0-2.

Terug in de wedstrijd
De Alkmaarders begonnen direct sterk aan de tweede helft en het was dan ook wachten op de aansluitingstreffer. Deze kwam na iets meer dan een uur spelen via Sugawara. De Japanner werd aangespeeld door invaller Sadiq en schoot de bal vervolgens hard, diagonaal tegen de touwen.

Comeback voltooid
AZ bleef druk zetten op RKC Waalwijk en tien minuten na de aansluitingstreffer maakte Sadiq de gelijkmaker. De buitenspeler ontving de bal op de rand van het zestienmetergebied van Myron van Brederode en haalde verwoestend uit: 2-2. Nog geen minuut later slaagden de Alkmaarders erin op voorsprong te komen. Een schot van Dantas werd door Pavlidis slim van richting veranderd, waardoor RKC-goalie Vaessen kansloos was. Hiermee maakte de Griekse spits zijn 26ste doelpunt van het seizoen en behaalde AZ alsnog drie punten.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ - RKC Waalwijk 3-2 (0-2)
Eredivisie

Opstelling AZ: Mathew Ryan; Yukinari Sugawara, Wouter Goes, Riechedly Bazoer (83. Maxim Dekker), David Møller Wolfe (61. Mees de Wit); Dave Kwakman (61. Ibrahim Sadiq), Dani de Wit, Tiago Dantas; Sven Mijnans, Vangelis Pavlidis, Ruben van Bommel (61. Myron van Brederode).

Opstelling RKC Waalwijk: Etienne Vaessen; Juriën Gaari, Shawn Adewoye, Dario van den Buijs (86. Denilho Cleonise), Thierry Lutonda; Godfried Roemeratoe, Yassin Oukili (90. Michiel Kramer), Mats Seuntjens (66. Julian Lelieveld), Reuven Niemeijer (66. Kevin Felida), Chris Lokesa (86. Richonell Margaret) 19; David Min.

Scoreverloop: 3. Min 0-142. Min 0-2, 66. Sugawara 1-2, 76. Sadiq. 78. Pavlidis 3-2.
Gele kaarten: Min, Lokesa, Vaessen (RKC Waalwijk), Goes (AZ).
Scheidsrechter: Marc Nagtegaal
VAR: Ingmar Oostrom