ZAANSTAD- Jong AZ reist vrijdag af naar Noord-Brabant voor een confrontatie met Top Oss. Slechts vier dagen na de overwinning op VVV-Venlo speelt de ploeg van trainer Leeroy Echteld tegen de nummer achttien van de Keuken Kampioen Divisie. De aftrap is om 20:00 uur in het Frans Heesen Stadion.

Maandagavond boekten de beloften een knappe 2-1 zege op VVV-Venlo. Ondanks een vroege rode kaart en een 0-1 achterstand, slaagde AZ erin de wedstrijd om te draaien met doelpunten van Denso Kasius en Jayden Addai.


Puntenrecord
Na de overwinning op VVV-Venlo kwamen de Alkmaarders op 52 punten, een puntenrecord voor Jong AZ in de Keuken Kampioen Divisie. Vorig seizoen eindigden de beloften namelijk met 51 punten in de competitie, wat op dat moment het hoogste aantal ooit was op profniveau. Jong AZ staat momenteel op de zevende plek in het klassement. 

Schorsing Schouten
In het duel met VVV-Venlo werd Lewis Schouten met een directe rode kaart van het veld gestuurd. In een poging de bal te raken, kwam de schoen van Schouten in het gezicht van tegenstander Levi Smans. Als gevolg is de verdediger van Jong AZ voor vier duels geschorst, waarvan één voorwaardelijk.

Onderuit in Dordrecht
TOP Oss wist de laatste twee duels niet te winnen. Op bezoek bij FC Dordrecht gingen de Ossenaren  vorige week vrijdag met 3-1 onderuit. Het enige doelpunt aan Brabantse kant werd gemaakt door aanvaller Delano Ladan.

Ex-AZ'ers Mulder & Nieuwpoort
In de huidige selectie van TOP Oss vinden we twee spelers met een AZ-verleden. Verdedigers Jonathan Mulder en Lars Nieuwpoort doorliepen de AZ Jeugdopleiding. In het seizoen 2010-2011 verruilde Mulder AZ Onder 19 voor ADO Den Haag, waarna hij via SC Telstar bij TOP Oss terecht kwam. Ook voor Nieuwpoort was AZ Onder 19 het eindstation bij de club uit Alkmaar. Via Almere City, De Graafschap, RKC Waalwijk en het Cypriotische Karmiotissa FC, sloot de in Den Helder geboren verdediger in januari 2024 aan bij TOP Oss.

Eerdere confrontaties
Jong AZ en TOP Oss speelden al veertien officiële wedstrijden tegen elkaar. Zeven keer kwamen de Alkmaarders als winnaar uit de bus. De Brabanders wonnen zes onderlinge duels en slechts eenmaal eindigde de confrontatie in een gelijkspel.

Ruime zege 
Op 20 oktober 2023, eerder dit seizoen, was Jong AZ op het AFAS Trainingscomplex met 3-0 te sterk voor de ploeg uit Oss. In deze wedstijd opende Mexx Meerdink de score al na zeven minuten spelen. Buitenspeler Ro-Zangelo Daal zorgde met een fraaie individuele actie voor de 2-0 en via Addai werd het uiteindelijk 3-0.



Arbitrage
Het duel zal worden geleid door scheidsrechter Luuk Timmer. Hij zal worden bijgestaan door assistent-scheidsrechters Luc de Koning en David Kloekke. Tot slot zal Daniël Drost actief zijn als vierde official.

Live te volgen
De wedstrijd is te volgen via het X-kanaal (het voormalige Twitter) van AZ en het schakelprogramma van ESPN, waar later ook de hoogtepunten te zien zijn.

MVV Maastricht
Na het uitduel met Top Oss, speelt Jong AZ zijn laatste thuiswedstrijd van het seizoen. De beloften spelen op vrijdag 3 mei tegen MVV Maastricht. De aftrap vindt plaats om 20:00 uur op het AFAS Trainingscomplex.

Programma Keuken Kampioen Divisie
Vrijdag 26 april:
SC Cambuur - FC Dordrecht
De Graafschap - MVV Maastricht
Jong Ajax - Roda JC Kerkrade
TOP OSS - Jong AZ
VVV-Venlo - FC Den Bosch
Willem II - FC Groningen

Zondag 28 april:
FC Eindhoven - SC Telstar
NAC Breda - Jong PSV

Maandag 29 april:
FC Emmen - Helmond Sport
Jong FC Utrecht - ADO Den Haag


Tekst: AZ Media / Max Ledentu
Foto: Orange Pictures