Introductie

HEAD_Internationaal

AZ kenmerkt zich door veel warmte, toegankelijkheid en nuchterheid. Binnen de club staat het maken van eigen keuzes centraal. AZ voetbalt altijd om te winnen en het publiek te vermaken en gaat daarbij uit van eigen kracht. Bij voorkeur wordt dit gedaan met een aantal zelf opgeleide spelers in de ploeg. De AZ Jeugdopleiding is dan ook een belangrijke pijler van de club.

Innovatief
De AZ Jeugdopleiding heeft zich de afgelopen jaren enorm ontwikkeld en blijft dagelijks streven naar verdere vooruitgang. Na vijf eerdere nominaties won de Alkmaarse kweekvijver in het seizoen 2014-2015 voor het eerst in haar bestaan de Rinus Michels Award voor beste jeugdopleiding van Nederland, een prijs die in het seizoen daarop opnieuw in de wacht werd gesleept. 'Innovatief' en 'vooruitstrevend' zijn woorden die passen bij de AZ Jeugdopleiding, die dagelijks als één team te werk gaat. Alle medewerkers, trainers en spelers streven samen naar het hoogste.

Opleiden voor AZ 1
Momenteel is er een groot aantal spelers dat betaald voetbal speelt en zijn jeugdopleiding genoot bij AZ. Zelf opgeleide spelers als Jeremain Lens, Adam Maher, Ruud Vormer, Wesley Hoedt, Derrick Luckassen, Ridgeciano Haps en Kees Luijckx debuteerden in Alkmaar. Joris van Overeem, Marko Vejinovic, Ron Vlaar, Dabney dos Santos, Pantelis Hadzidiakos, Thomas Ouwejan, Nick Olij, Owen Wijndal, Teun Koopmeiners, Guus Til, Jeremy Helmer, Calvin Stengs en Myron Boadu zijn AZ-jeugdexponenten die vandaag de dag onderdeel uitmaken van de hoofdmacht.

KNVB Certificering
Sinds 2010 wordt de AZ Jeugdopleiding in het kader van de KNVB Certificering beoordeeld met het hoogst aantal punten ooit in Nederland. Driejaarlijks worden alle Regionale Jeugdopleidingen (RJO's) getoetst op dezelfde criteria. Tijdens een zogenaamde auditdag komt een onafhankelijke partij op bezoek. Deze kijkt onder meer naar het beleid, de visie en de organisatie, maar vooral ook naar de meer voetbalspecifieke onderdelen.