HAARLEM- Jong AZ heeft woensdagavond verloren van Koninklijke HFC. In het zesde oefenduel van de voorbereiding op het nieuwe seizoen ging de ploeg van trainer Jan Sierksma met 1-0 onderuit. Op Sportpark Spanjaardslaan in Haarlem maakte voormalig AZ Jeugd-speler Levi de Wilde de enige treffer.

De eerste kansen waren voor de Alkmaarders, die op zoek gingen naar een vroege openingsgoal. In de tiende minuut kwam Mexx Meerdink in het strafschopgebied langs zijn tegenstander en dacht hij Kees Smit een intikker te geven. De Haarlemmers zaten er echter nog tussen.

Spectaculaire volley
Niet veel later waren Jurre van Aken, Lewis Schouten en Jayden Addai gevaarlijk. Eerstgenoemde kwam na een dieptepass in de zestien en schoot hard over. Schouten kwam op zijn beurt vrij voor Mitchel Michaelis, maar schoot op het lichaam van de sluitpost. Addai probeerde het na ruim een half uur met een spectaculaire volley. Michaelis bracht met moeite redding.

Koelbloedig
In de 44e minuut kwam HFC aan de leiding. De Jong AZ-defensie zat mis bij een dieptebal, waardoor HFC'er De Wilde - die samen met ploeggenoot Tom Carbaat een verleden heeft in de AZ Jeugdopleiding - plots vrij voor Daniël Deen kwam. Hij was koelbloedig: 1-0. De Haarlemse tweededivisionist was daarna opnieuw gevaarlijk met een kopbal van Ilias Bronkhorst die op de paal kwam, maar de minimale voorsprong stond na de zestig minuten durende eerste helft nog op het scorebord.

Laag in de hoek
In de 75e minuut had Jong AZ op gelijke hoogte kunnen komen. De Haarlemse keeper speelde de bal in de voeten van invaller Yoël van den Ban. De spits had de vrije doortocht, maar schoot over. Van den Ban kreeg in de slotfase nog een goede kans. Ditmaal kwam hij met een goede dribbel door de as van de HFC-defensie, maar bracht de doelman knap redding op zijn lage schot in de hoek.

Kans Esajas
Ook Jeremiah Esajas was nog gevaarlijk. De vleugelverdediger kon uit een moeilijke hoek schieten. Zijn inzet ging rakelings over. Jong AZ kwam ondanks de aanvalsdrang uiteindelijk niet tot scoren, waardoor het oefenduel - dat in de tweede helft 45 minuten duurde - verloren ging.

Koninklijke HFC - Jong AZ 1-0 (1-0)

Vriendschappelijk duel

Basisopstelling Jong AZ: Daniël Deen; Jurre van Aken, Jorn Berkhout, Maxim Dekker, Finn Stam; Lewis Schouten, Kees Smit, Dave Kwakman; Jayden Addai, Mexx Meerdink, Ro-Zangelo Daal.

Scoreverloop: 44. De Wilde 1-0.