Terug naar overzicht

Jong AZ sluit Keuken Kampioen Divisie af tegen Jong Ajax

Jong AZ

09.05.2024

ZAANSTAD- Jong AZ speelt zijn allerlaatste duel van dit seizoen op de Toekomst in Amsterdam. De wedstrijd wordt om 20:00 afgetrapt. De Alkmaarders gaan als nummer tien deze laatste speelronde in en nemen het op tegen de nummer veertien van de competitie: Jong Ajax.

Vorige week ging Jong AZ onderuit in het thuisduel met MVV Maastricht. Ondanks dat Jong AZ al snel op voorsprong kwam door een doelpunt van Ro-Zangelo Daal, mocht dit helaas niet baten. De Limburgers zorgden voor een 1-2 voorsprong voor rust. Jorn Berkhout maakte vlak na rust de gelijkmaker, maar in de slotfase wist MVV Maastricht de wedstrijd toch naar zich toe te trekken: 2-3.

Tegenstander Jong Ajax verloor zijn laatste duel eveneens: in Venlo ging het met een 2-0 nederlaag naar huis. Eind april wisten de Alkmaarders wel van VVV-Venlo te winnen. Met tien man werd een zinderende 2-1 overwinning uit het vuur gesleept. Daarmee bereikte Jong AZ een puntenrecord in de Keuken Kampioen Divisie. VVV-Venlo kwam door een eigen doelpunt van de Amsterdammers in de 73e minuut op voorsprong. Pepijn Doesburg maakte niet lang daarna de 2-0 en daar bleef het ook bij. De wedstrijd eindigde in 2-0.

Onderlinge ontmoetingen
Jong AZ staat op de tiende plaats, waar Jong Ajax op de veertiende plaats staat. De laatste ontmoeting tussen de twee ploegen eindigde in een 5-2 overwinning voor Jong AZ. Sinds 2017 is Jong AZ in negen van de twaalf wedstrijden tegen Jong Ajax ongeslagen. Zes keer wist Jong AZ er met de winst vandoor te gaan en drie keer werd het gelijk.

Statistieken
Er werd in alle onderlinge wedstrijden 33 keer gescoord. In 80% van de wedstrijden scoorde Jong AZ eerder dan Jong Ajax. Van de laatste vijf wedstrijden die Jong Ajax speelde, won het eenmaal, verloor het drie keer en speelde het een keer gelijk. Jong AZ won daarentegen twee van de laatste vijf duels en speelde een keer gelijk. Jong AZ scoort gemiddeld vaker in de tweede helft van de wedstrijd. Jong AZ maakte 58 goals in 37 wedstrijden. Dit is een gemiddelde van 1,57 per wedstrijd. De Alkmaarders maakten 39 doelpunten thuis en 19 doelpunten uit. Finn Stam maakte voor de Alkmaarders de meeste minuten in de competitie, namelijk 3.142 minuten.

Arbiter
Het duel van vrijdagavond staat onder leiding van scheidsrechter Nick Smit. Hij wordt bijgestaan door Yorick Weterings en Don Frijn. Oscar van Hoof vervult de rol van vierde official.

Live
De wedstrijd wordt om 20:00 uur afgetrapt en is live te zien op ESPN 4 en te volgen via het X-account van AZ.