Terug naar overzicht

Bevestigd: Titelhouder AZ weer in Youth League

Laatste Nieuws

22.08.2023

ZAANSTAD- AZ komt ook dit seizoen uit in de UEFA Youth League. Zo heeft de Europese voetbalbond bevestigd. De Alkmaarders wonnen afgelopen jaargang het Onder 19-equivalent van de Champions League en mogen die titel nu dus verdedigen.

Hoewel AZ Onder 18 de landstitel misliep, gaat de club toch meedoen aan de Youth League. Dat komt door een speciale regeling, waarin de titelhouder van het toernooi een overgebleven ticket krijgt. De voorwaarde hiervoor is dat minstens één club in Europa met zijn Onder 18- of Onder 19-team landskampioen wordt en zich tegelijk met zijn hoofdmacht voor de Champions League plaatst. Dat laatste betekent automatisch ook deelname aan de Youth League. 

Voorwaarde
Aan die voorwaarde is voldaan met onder meer de Premier League-winst van Manchester City en de tweede plaats van Real Madrid in de Primera División. Hiermee hebben beide ploegen een Champions League-ticket bemachtigd. Ook hun jeugdteams behaalden het benodigde succes. Zodoende stroomt AZ in bij het domestic champions path, waar het de afgelopen twee seizoenen ook begon. 

Imposante zegetocht
Voor AZ wordt dit het derde jaar op rij dat het deelneemt aan de Youth League. Afgelopen seizoen was AZ de eerste Nederlandse club ooit die de trofee omhoog hield. De imposante zegetocht leidde onder meer langs Eintracht Frankfurt (5-0), FC Barcelona (0-3), Real Madrid (4-0) en Sporting CP (2-2, winst na strafschoppen). In de finale werd Hajduk Split met 5-0 geklopt.

Loting
De loting voor het eerste tweeluik van het domestic champions path is op dinsdag 5 september om 13:30 uur. De bijbehorende wedstrijden zijn vervolgens op 4 en 25 oktober. Naast AZ doen dit seizoen ook PSV en Feyenoord mee aan de Youth League. 

Finalissima
Aanvullend speelt AZ op zaterdag 9 september om de U20 Intercontinental Cup. In deze Finalissima – georganiseerd door de UEFA en CONMEBOL – is Boca Juniors de tegenstander. De Argentijnen wonnen half juli de U20 Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse tegenhanger van de Youth League. De strijd om de wereldbeker wordt op Argentijnse bodem afgewerkt in het legendarische La Bomonera, de thuishaven van Boca Juniors. De aftrap is om 21:00 uur (Nederlandse tijd).