Terug naar overzicht

Dantas nieuwste aanwinst AZ

Laatste Nieuws

22.07.2023

ALKMAAR- Tiago Dantas is de nieuwste aanwinst van AZ. De 22-jarige veelzijdige middenvelder komt op huurbasis over van SL Benfica. De Alkmaarse formatie heeft bovendien een optie tot koop bedongen.

Dantas doorliep de gehele jeugdopleiding van de Portugese grootmacht Benfica. Hij bereikte in 2020 met die club de finale van de prestigieuze Youth League. Als aanvoerder van het hoogste jeugdteam verloor Dantas nipt van Real Madrid (2-3).  

Landskampioen
De veelvuldig Portugees jeugdinternational speelde één duel in de hoofdmacht van Benfica. Na een verhuurperiode bij FC Bayern München, waar hij in 2021 deel uitmaakte van de selectie die landskampioen werd en de FIFA wereldkampioenschappen voor clubs won, speelde hij in seizoen 2021-2022 op het hoogste Portugese niveau voor CD Tondela. Hierna volgde een seizoen bij PAOK Saloniki. Opmerkelijk detail: in de voorbereiding van vorig seizoen troffen AZ en PAOK Saloniki elkaar. Met Dantas binnen de lijnen hielden de ploegen elkaar in evenwicht: 2-2.

EK O21
Na een succesvol seizoen in de Griekse competitie kwam Dantas afgelopen zomer ook nog uit op het EK Onder 21. In Georgië speelde Dantas, wederom als aanvoerder, zelfs tegen Jong Oranje. Die onderlinge ontmoeting eindigde in 1-1. Waar Oranje na de groepsfase uitgeschakeld was, bereikte Portugal O21 – mede dankzij een benutte strafschop van Dantas tegen België O21 – wel de knock-out fase van het toernooi. In de kwartfinale werd Portugal alsnog uitgeschakeld (0-1), door de latere winnaar Engeland.

Dantas: ‘Positieve spelopvatting’
Dantas vertelt over zijn eerste indruk van AZ: “Het voelt als een privilege om hier te zijn. Ik kijk er enorm naar uit om hier te starten. AZ is een heel goede club voor de ontwikkeling van jonge spelers.” Ook kwam het oefenduel van AZ met PAOK Saloniki ter sprake: “Ik herinner mij die wedstrijd nog. AZ was sterk en de positieve spelopvatting viel mij erg op. Dat heeft geholpen bij mijn keuze om naar AZ te gaan. AZ wil graag de bal hebben, domineren en het initiatief in handen hebben.” Tot slot gaat de middenvelder in op zijn goede seizoen in Griekenland: “Het was mijn beste seizoen tot nog toe. Ik kreeg veel vertrouwen van de trainer, speelde veel wedstrijden en pikte mijn doelpunten mee. Ik hoop die stijgende lijn komend seizoen door te zetten.”

Huiberts: ‘Indruk maken’
Max Huiberts, Directeur Voetbalzaken, over de transfer: “Tiago is opgeleid bij Benfica, dat wereldwijd bekend staat als één van de beste jeugdopleidingen. Hij heeft zowel als jeugdinternational als in zijn verhuurperiodes, met name afgelopen jaar in Griekenland, laten zien dat hij indruk kan maken. Hij is vaardig aan de bal, heeft een groot loopvermogen, is inzichtelijk sterk en heeft al de nodige ervaring opgedaan. Dat alles maakt dat we hoge verwachtingen hebben van zijn komst. Na de transfer van Tijjani Reijnders en de verhuurperiodes van Peer Koopmeiners en Zico Buurmeester, wilden we ons middenveld extra body geven. Met de terugkeer van Kenzo Goudmijn en de komst van Tiago hebben we weer volop opties om een sterk en goed bezet middenveld neer te zetten.”

Vierde nieuwkomer
Dantas gaat in Alkmaar spelen met rugnummer 6. Na de komst van David Møller Wolfe, Ruben van Bommel en Denso Kasius, is Dantas de vierde nieuwkomer. Bovendien werden Rome-Jayden Owusu-Oduro, Wouter Goes, Lewis Schouten, Mexx Meerdink en Ernest Poku officieel doorgeschoven naar de A-selectie.