0
Eredivisie
zondag, 18 augustus 2019
16:45
0

MATCH: AZ - FC Groningen

Deze wedstrijd wordt gespeeld in het stadion van ADO Den Haag. Klik hier voor meer informatie.

Per AZ Clubkaart en AZ Seizoenkaart kunnen er 2 kaarten worden gekocht.

De kaartverkoop loopt tot zaterdag 17 augustus 24.00 uur. 

Op de wedstrijddag zijn er geen wedstrijdkaarten meer verkrijgbaar.


ZAANSTAD- Daags na de Europa League-overwinning van AZ op het Oekraïense FC Mariupol ging de blik van Arne Slot op de volgende wedstrijd. Komende zondag is FC Groningen de tegenstander in het Cars Jeans Stadion. De trainer sprak met AZ TV over de volgende opponent, de Europese zege en de fitheid van zijn ploeg. "Daar moeten we kritisch naar kijken."

“Ik vond het vooral bijzonder om te zien hoe alles was geregeld in Den Haag", blikte Slot nog één keer terug op de 4-0-zege van donderdag. "Ik heb al vaker gezegd dat de manier waarop we ontvangen zijn heel mooi was. Maar als je ziet wat de mensen van AZ allemaal hebben gedaan om ons thuis te laten voelen: fantastisch. Net zoals, en niet in de laatste plaats, onze supporters. Ze hebben er een heerlijke sfeer van gemaakt. Het was een overwinning van de hele club.”

FC Groningen
Toch ging het vizier al snel op het ‘thuisduel’ met FC Groningen. Slot: “Als je na zo’n wedstrijd naar huis rijdt, dan ben je eigenlijk al weer bezig met de volgende tegenstander: Groningen. Dat is weer een heel pittige tegenstander, denk ik. Groningen is een ploeg waar je moeilijk tegen scoort. Ze kunnen goed op de nul spelen. Een geduchte tegenstander.”

Zelfvertrouwen
Na zes wedstrijden, vier zeges en geen enkel tegendoelpunt in het nieuwe seizoen, ontvangt AZ de Noorderlingen met veel zelfvertrouwen. “De jongens stralen veel plezier uit. Ze hebben echt zin te voetballen. Op het moment dat je wint en goed speelt, dan wil je dat elke keer weer. Maar ze moeten blijven beseffen dat we zo goed spelen, juist omdat ze er zoveel energie in stoppen en zo hard werken met elkaar. Om zoiets op te brengen om de drie á vier dagen vraagt heel veel."

Fit
Tot slot besprak Slot de fitheid van zijn team. “Ron Vlaar en Stijn Wuytens vielen donderdag voortijdig uit. Daar moeten we kritisch naar kijken, want zijn ze op tijd fit? En welk risico nemen we als we ze opstellen? Zaterdag zullen we zien hoe iedereen eruit is gekomen. Het is nu nog te kort na de wedstrijd om daar iets over te zeggen."


DEN HAAG- AZ heeft zondag het eerste puntenverlies van het seizoen geleden. In het Cars Jeans Stadion kwamen de Alkmaarders en FC Groningen niet tot scoren. Met de clean sheet brak AZ wel een achttien jaar oud record.

Met een vrije trap die net over het doel van Marco Bizot ging, kwam het eerste serieuze gevaar van Ajdin Hrustic. FC Groningen begon fel en was ook dreigend via Amir Absalem. De verdediger kopte na een corner van Ramon Lundqvist over.

Idrissi
Na de eerste Groningse storm was het woord aan Oussama Idrissi. Hij creëerde ruimte voor zichzelf, maar produceerde een afzwaaier. Op slag van rust zag Idrissi ook een poging uit een corner geblokt worden door Ko Itakura. Tussendoor was Groningen nog gevaarlijk via Hrustic en Kaj Sierhuis.

Overwicht
In de tweede helft had AZ meer een overwicht, al werd de Alkmaarse defensie nog wel twee keer flink op de proef gesteld door Mo El Hankouri. De invaller prikte oog in oog met Bizot voorlangs en schoot even later in de handen van de doelman.

Stengs
Toch was het de thuisploeg die na rust het meest nadrukkelijk naar een goal zocht. Calvin Stengs pegelde van ver rakelings naast en in de slotfase werd een scherp indraaiende corner van Stengs nog net over getikt door Sergio Padt. Ook maaide Idrissi in kansrijke positie over de bal na een voorzet van Yukinari Sugawara.

Record
Na de 0-0 in de Hofstad overheerste een teleurgesteld gevoel bij AZ, maar het leverde de club wel een record op. Niet eerder hield een Eredivisie-ploeg vanaf de start van het seizoen zo vaak op rij de nul als AZ, waar de teller op zeven staat. In totaal werden in 2019 al zeventien clean sheets in 25 duels genoteerd.

Debuut Kramer
Na iets meer dan een uur spelen loste Joris Kramer de voor het eerst in de basis gestarte Jordy Clasie af. Voor de verdediger uit eigen opleiding was het zijn officiële debuut in de hoofdmacht.


WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ - FC Groningen 0-0
Eredivisie

Opstelling AZ: Marco Bizot; Jonas Svensson, Pantelis Hatzidiakos, Teun Koopmeiners, Owen Wijndal; Fredrik Midtsjø, Jordy Clasie (63. Joris Kramer), Thomas Ouwejan (77. Yukinari Sugawara); Calvin Stengs, Myron Boadu, Oussama Idrissi.
Opstelling FC Groningen: Sergio Padt; Deyovaisio Zeefuik, Ko Itakura, Bart van Hintum, Amir Absalem; Azor Matusiwa, Ramon Pascal Lundqvist (71. Django Warmerdam), Ajdin Hrustic, Gabriel Gudmundsson (65. Mo El Hankouri); Kaj Sierhuis (82. Charlison Benschop), Sam Schrek.

Scoreverloop: -
Gele kaarten: Gudmundsson (FC Groningen).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük
Toeschouwers: 
8.563.

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl 

DEN HAAG- Het 'thuisduel' met ADO Den Haag eindigde zondag zoals het begon. AZ Media was erbij aanwezig en legde de wedstrijd in de Hofstad vast in een fotoverslag.

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl

ALKMAAR- ''AZ verspeelt koppositie'', kopt De Telegraaf. Wat wordt er allemaal geschreven over de wedstrijd tussen AZ en Groningen (0-0)? Lees het in de rubriek AZ in de media.

‘’AZ overtuigt aanvallend nauwelijks, maar houdt wel weer de nul. Voor de zevende keer al in zeven wedstrijden. En dat ondanks de absentie van het centrale verdedigingsduo Ron Vlaar/Stijn Wuytens'', schrijft het AD.

''Natuurlijk is het stadion van ADO nog steeds een beetje wennen voor iedereen.''

FOX Sports: ‘’ Zo veel balbezit als AZ had, zo weinig schoten op doel werden er gelost door de ploeg van Arne Slot. In 90 minuten spelen, losten de Alkmaarders geen enkel schot tussen de palen. Groningen deed het met slechts één poging op doel niet veel beter. Hoewel beide ploegen op zoek bleven naar de openingstreffer en waarschijnlijk beslissende treffer, bleven beide doelnetten onberoerd.’’ 

De Telegraaf: ‘’De power van Koopmeiners werd gemist op het middenveld en na een dik uur greep Slot in en bracht Joris Kramer als centrale verdediger voor de anonieme Clasie. Koopmeiners kon daardoor weer op het middenveld gaan spelen. Vanaf toen kreeg AZ meer grip op de wedstrijd. Voor Kramer betekende het zijn officiële debuut in het eerste van AZ na 71 wedstrijden voor Jong AZ in de Keuken Kampioen Divisie en 37 voor FC Dordrecht.’’

‘’AZ kon in Den Haag geen vervolg geven aan de uitstekende wedstrijd tegen Mariupol (4-0) en leek een kwartier voor tijd de eerste tegentreffer van het seizoen te krijgen. Mohammed El Hankouri kwam alleen door op Marco Bizot, maar schoot de bal uiteindelijk ruim naast. Bizot hield zijn doel zo ook in de zevende officiële wedstrijd van het seizoen schoon’’, aldus VI.nl.

De Telegraaf vervolgt:  ‘’Nooit eerder slaagde een Nederlandse club hierin. AZ had afgelopen donderdag al Vitesse geëvenaard, dat in het seizoen 2001/2002 de eerste zes duels van het seizoen zonder tegengoal was.''

NH Nieuws: ‘’AZ zakt door het gelijkspel van de eerste naar de tweede plek met zeven punten uit drie duels, net zoveel als Ajax, Vitesse en Sparta. Ajax staat op doelsaldo eerste.''AZ
# Speler
Wissels
FC Kairat 1
# Speler
Wissels