1
Eredivisie
zaterdag, 08 mei 2021
20:00
0

MATCH: AZ - Fortuna Sittard

ZAANSTAD- AZ vervolgt zaterdag de jacht op plek twee met een thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard. In het AFAS Stadion wordt om 20:00 uur afgetrapt. “Wat Fortuna presteert is ronduit bewonderenswaardig."

Afgelopen weekend werd het gat naar PSV door een zege op RKC (1-3) verkleind tot één punt. “Het was natuurlijk lekker dat PSV gelijkspeelde, maar wij focussen op ons eigen spel. Dat was tegen RKC niet goed genoeg, al is het belangrijkste dat wij de schade die we voor rust opliepen ook weer gerepareerd hebben. Het gaat nu puur om het winnen van wedstrijden en dat hebben we gedaan.”

Focus
Na de zege in Waalwijk ging de blik dan ook snel op Fortuna. Jansen: “Wij focussen op het blijven doen wat we altijd doen. We proberen ervoor te zorgen dat we zo min mogelijk voor verrassingen komen te staan, zodat we ons zo goed mogelijk richten op wat wij in de wedstrijd moeten leveren.”

Europees voetbal
Dat moet zaterdag gebeuren tegen Fortuna, dat dit seizoen een sterk stijgende lijn inzette. “Wat zij dit seizoen presteren is ronduit bewonderenswaardig. Fortuna is vanuit de onderste regionen opgeklommen en strijdt nu om een plek in de play-offs om Europees voetbal. Het is alleen maar mooi om een wedstrijd te hebben waarin beide ploegen echt ergens om spelen.”

Gemis
AZ moet het tegen de Limburgers nog doen zonder Teun Koopmeiners en Dani de Wit. “Heel vervelend”, zegt Jansen, die wel kan beschikken over Myron Boadu en Bruno Martins Indi. “Het is jammer dat zij nog niet beschikbaar zijn, maar de selectie is breed en kwalitatief sterk genoeg om hun gemis op te vangen.”

Reijnders
Een van die spelers is Tijjani Reijnders. Hij verlengde maandag zijn contract tot medio 2025, tot tevredenheid van Jansen. “Ik ben hartstikke blij voor hem en zeker ook voor de club. Tijjani heeft enorme stappen gezet en laten zien dat hij basisspeler bij AZ kan zijn. Ook afgelopen weekend tegen RKC heeft hij dat weer naar behoren ingevuld.”

Levend bewijs
“Tijjani is het levende bewijs van hoe je als jonge speler gestaag kunt doorgroeien naar het vereiste niveau in AZ 1. Hij speelde eerste vooral bij Jong AZ, heeft daarna vlieguren gemaakt bij RKC, keerde rijper terug bij AZ en is na de winterstop meer gaan spelen. Een prima route voor een jonge speler met potentie.”


Live
AZ - Fortuna Sittard begint zaterdag om 20:00 uur en is live te zien bij ESPN. Het duel op Alkmaarse bodem is ook te volgen via TwitterInstagram en Facebook.

ALKMAAR- AZ heeft zaterdag een zwaarbevochten overwinning op Fortuna Sittard geboekt. De ploeg speelde een groot deel van de tweede helft met tien man, maar trok wel de punten over de streep: 1-0.

Bij AZ onbraken Teun Koopmeiners en Dani de Wit, terwijl Myron Boadu niet fit genoeg was om te starten. Een volgende tegenvaller volgde al na een paar minuten spelen, toen Timo Letschert verkeerd landde. Hij werd minutenlang behandeld en vervangen door Ramon Leeuwin.

Simpele prooi
Vlak voor het uitvallen van Letschert had Jesper Karlsson al een eerste schot op doel gelost, al was zijn poging van afstand een simpele prooi voor Yannick van Osch. Fredrik Midtsjø deed dat na de wissel ook, terwijl Albert Gudmundsson – eveneens van ver – een afzwaaier produceerde.

Zijnet
Halverwege de eerste helft kopte Calvin Stengs net naast uit een voorzet van Jonas Svensson, die zijn 150e wedstrijd in Alkmaarse dienst speelde. Daarna liet Fortuna zich voor het eerst gelden. Mats Seuntjens schoot na het omspelen van Marco Bizot in het zijnet, maar was al afgevlagd voor buitenspel.

Uitkomst
Uitgespeelde kansen bleven tot dan toe uit, maar de strafschopstip bood uitkomst. Bruno Martins Indi stuurde Jesper Karlsson diep, waarna Van Osch de Zweed schepte. De penalty was een koud kunstje voor Gudmundsson, die de goalie de verkeerde hoek in stuurde.

Dichtbij
AZ speelde ondanks de voorsprong niet groots en zag Fortuna na de 1-0 lichtjes aandringen. Zo plukte Marco Bizot een gevaarlijk indraaiende corner uit de lucht en schoot Lisandro Semedo net naast. Vlak voor rust was ook Karlsson dichtbij, maar Van Osch kon zijn schot nog net voorlangs tikken.

Rood
Kort na rust verrichtte Bizot twee cruciale reddingen. Hij zat tussen een scherpe voorzet en voorkwam dat Zian Flemming in de rebound alsnog scoorde. Bij de volgende Limburgse aanval incasseerde AZ wél een tegenslag. Leeuwin kreeg direct rood voor het neerhalen van de doorgebroken Sebastian Polter.

Fortuna dringt aan
Met tien man drong Fortuna aan, aanvankelijk zonder veel gevaar te stichten. AZ werd juist wel dreigend: Stengs schoot van een meter of achttien net naast. Halverwege het tweede bedrijf rook Seuntjens met een imposante knal aan de 1-1, maar redde Bizot wederom knap.

Slotoffensief
Met de vuisten bokste Bizot ook een pegel van Flemming weg. Daarmee was het Sittardse slotoffensief duidelijk van start gegaan. AZ overleefde daarin vervolgens een flinke scrimmage en kreeg de bal met steeds meer moeite weg.

Bloedstollend
In een bloedstollende eindfase onderscheidde Bizot zich nog maar eens. Zo pakte hij razend knap een vrije trap van Flemming en verwerkte hij in twee instanties een geplaatst schot in de verre hoek van Emil Hansson.

Duin
In blessuretijd kreeg invaller Jelle Duin een grote kans om het duel in het slot te gooien. De spits –vrijdag nog de grote man bij Jong AZ – stuitte echter op Van Osch. In de rebound kwam ook Gudmundsson niet tot scoren.

Tweede stek
De gemiste kansen bleven zonder gevolgen, want al snel volgde het laatste fluitsignaal. Zo pakte AZ dus de volle buit en staat de ploeg – in ieder geval voor één dag – op de tweede stek. Concurrent PSV gaat zondag op bezoek bij Willem II.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ - Fortuna Sittard 1-0 (1-0)

Eredivisie

Opstelling AZ: Marco Bizot; Jonas Svensson, Timo Letschert (13. Ramon Leeuwin), Bruno Martins Indi, Owen Wijndal; Fredrik Midtsjø, Albert Gudmundsson, Jordy Clasie; Calvin Stengs (87. Jelle Duin), Zakaria Aboukhlal (61. Yukinari Sugawara), Jesper Karlsson (87. Tijjani Reijnders).
Opstelling Fortuna Sittard: Yannick van Osch; Lazaros Rotha (70. Emil Hansson), Martin Yves Angha, Roel Janssen, George Cox; Tesfaldet Tekie (82. Dimitrios Emmanouilidis), Zian Flemming, Ben Rienstra; Lisandro Semedo, Sebastian Polter, Mats Seuntjens.

Scoreverloop: 29. Gudmundsson 1-0 (pen.).
Gele kaarten: Aboukhlal, Bizot, Midtsjø (AZ), Van Osch (Fortuna Sittard).
Rode kaarten: 49. Leeuwin (AZ).
Scheidsrechter: Edwin van de Graaf. 

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl