Veelgestelde vragen

BAN_voetalschoollogo

Veel gestelde vragen

Wat is de AZ Voetbalschool?

De AZ Voetbalschool is een initiatief dat is ontwikkeld om de samenwerking met amateurverenigingen in de regio te verbeteren en deze op beleidsmatig, organisatorisch en voetbaltechnisch niveau te ondersteunen. Met de AZ Voetbalschool wil de AZ Jeugdopleiding samenwerkingen aangaan met alle amateurverenigingen in de regio. Daarnaast kunnen ook andere amateurverenigingen in Nederland een samenwerking met AZ aangaan. Onder de amateurverenigingen is er een verschil in niveau, ambitie en grootte. Daarom heeft de AZ Jeugdopleiding drie verschillende pakketten samengesteld die daarop aansluiten, zodat iedere amateurvereniging op haar niveau verder kan groeien en ontwikkelen. De amateurverenigingen worden aangeschreven als 1-, 2- of 3-sterrenpartners van AZ.

Wat zijn de voordelen voor mijn vereniging?

Het voordeel van deelname aan de AZ Voetbalschool is dat je als vereniging deelneemt aan een groot voetbalnetwerk in Noord-Holland. De samenwerking heeft als doel het voetballend niveau op een hoger plan te krijgen. Alle spelers, trainers en bestuurders die actief zijn bij een vereniging die is aangesloten bij de AZ Voetbalschool, zijn welkom op een groot aantal evenementen waarin kennisdeling centraal staat en krijgen toegang tot het online platform van de AZ Voetbalschool.

Dit is het centrale punt van de samenwerking en hierop wordt door AZ veel kennis gedeeld die aansluit bij de dagelijkse gang van zaken (trainingsprogramma’s, oefenstof, methodieken, informatie over het beleid, informatie over de organisatie en informatie over het vak). Ook krijgen verenigingen, trainers en bestuurders de kans om een succesvol voorbeeld uit de eigen praktijk te delen met andere verenigingen. Zo is er kennisuitwisseling onderling en leren verenigingen ook van elkaar.

Wat verwacht AZ van mijn vereniging?

AZ verwacht dat alle verenigingen die zich aansluiten bij de AZ Voetbalschool een vast contactpersoon aanwijzen. Het contactpersoon van AZ zal communiceren met het contactpersoon van de amateurverenging. Alle uitnodigingen, nieuwsberichten, officiële documenten en telefonisch contact zal tussen beide contactpersonen plaatsvinden. AZ verwacht dat wanneer er een uitzonderlijk talent rondloopt op de vereniging het contactpersoon van AZ hiervan op de hoogte wordt gesteld. Daarnaast moet de amateurvereniging in haar communicatie uitingen van de AZ Voetbalschool en het online platform van de AZ Voetbalschool op de clubsite en in het clubblad melden.

Hoe kan een vereniging zich aanmelden?

Is uw vereniging nog geen lid van de AZ Voetbalschool maar heeft uw interesse in deelname of heeft u behoefte aan meer informatie?, mail dan naar of bel naar 072-547 8000.

Wat houden de seminars in?

Het Seminar is het grootste evenement, welke jaarlijks wordt georganiseerd en die exclusief toegankelijk is voor partners van de AZ Voetbalschool. Tijdens dit evenement, waar normaliter ongeveer 400 bestuurders worden uitgenodigd, wordt kennis gedeeld door een aantal toonaangevende sprekers uit de sportwereld en krijgen aanwezigen de kans om met elkaar te netwerken. Deze bijeenkomsten worden georganiseerd in het AFAS Stadion.

Wat zijn scholingsmomenten?

Scholingsmomenten zijn bijeenkomsten die exclusief toegankelijk zijn voor partners van de AZ Voetbalschool. Dit zijn evenementen waar normaliter ongeveer 100 trainers of specialisten worden uitgenodigd en waar de praktijk centraal staat. In kleine groepjes worden aanwezigen onder begeleiding van een AZ-trainer of AZ-specialist geschoold en leren zij hoe ze de kennis bij de eigen vereniging kunnen toepassen. Deze bijeenkomsten worden georganiseerd op Sportcomplex ’t Lood of in het AFAS Stadion. Jaarlijks zullen er enkele scholingsmomenten georganiseerd worden. Aan de hand van deze avond wordt een artikel opgezet en op het online platform van de AZ Voetbalschool geplaatst zodat ook de afwezigen kunnen lezen wat er besproken is. De 2- en 3-sterrenverenigingen krijgen een week langer de kans om zich in te schrijven.
Wat is er zo speciaal aan het online platform van de AZ Voetbalschool?
Op het online platform van de AZ Voetbalschool geeft AZ inzage in haar beleid en visie. Wekelijks worden er nieuwe artikelen geplaatst die leerzaam zijn voor spelers, trainers en bestuurders. Daarop staat een grote verzameling van trainingsprogramma’s voor spelers en oefenstof en trainingen voor trainers. Maar ook staan er veel informatie over zaken waar een trainer of bestuurder bij hun dagelijkse gang van zaken mee te maken heeft.
In deze artikelen kan je lezen hoe AZ dit doet en staan tips hoe de trainer, specialist of vereniging dit in de praktijk kan toepassen. Spelers, trainers en bestuurders kunnen via de rubriek ‘stel je vraag aan AZ’ een vraag stellen aan een trainer of specialist van AZ. Het online platform wordt ook gebruikt om presentaties van evenementen te plaatsen, zodat de kennis door de aanwezigen binnen de eigen vereniging weer verspreid kan worden.

Wordt dit concept in heel Nederland toegepast?

Nee, de AZ Voetbalschool is een voorloper als het gaat om voetbalontwikkeling in Nederland. De KNVB deelt de visie van AZ als het gaat om de samenwerking met amateurverenigingen. De voetbalbond juicht het initiatief van AZ toe en moedigt andere Betaald Voetbal Organisaties aan het voorbeeld van de AZ Voetbalschool te volgen. In de afgelopen jaren, sinds de start in 2010, is het voetbalniveau in Noord-Holland, mede door de ontwikkeling van trainers, bestuurders en verenigingen op een hoger plan gekomen, waardoor spelers nog beter worden ontwikkeld.

Clubs verbinden zich aan AZ Voetbalschool

De AZ Voetbalschool is sinds afgelopen weekend drie samenwerkingsverbanden met amateurverenigingen rijker. In de bestuurskamer van het AFAS Stadion zetten afgevaardigden van Hazerswoudse Boys, HCSC en SV Spartanen hun handtekening onder de overeenkomst.

''Het was een fantastische middag'', blikt Cees van der Made van HCSC terug. ''We werden goed ontvangen in het stadion en stonden niet veel later in de bestuurskamer van de club. Leuk om daar eens een kijkje te mogen nemen en al helemaal als het ook nog eens voor een goed doel is.''

Herstellen
Als tastbaar bewijs van de samenwerking overhandigden Hoofd Jeugdopleiding Aloys Wijnker en Directeur Voetbalzaken Earnest Stewart het AZ-shirt met daarop de naam van de Helderse voetbalclub. ''Het leek wel alsof we zojuist een transfer hadden afgerond'', vervolgt Van der Made lachend. ''Even serieus, wij zijn oprecht blij met deze samenwerking. Een aantal jaren geleden kenden wij een terugloop in het aantal leden. Gelukkig komen wij daar langzaam maar zeker weer bovenop en om dat herstel te stimuleren, willen wij het niveau van ons jeugdvoetbal maar wat graag opschroeven. Door een intensieve kennisuitwisseling met AZ krijgt onze jeugd niet alleen betere oefenstof, maar groeit de kennis van onze trainers ook nog eens.''

Hele club
Ronald Stok van Hazerswoudse Boys beleefde eveneens een middag waar hij met plezier aan terugdenkt. ''We keken naar AZ - NEC en dineerden vervolgens ook samen met de mensen van HCSC en SV Spartanen. Dat was zeer nuttig. Je hebt als amateurvereniging tenslotte allemaal dezelfde issues en dus konden we daar mooi over praten. Ja, ik ben blij met deze samenwerking. Afgelopen zomer hebben wij ons bij Hazerswoudse Boys eens verdiept in de voetbalschool van AZ. Zij zijn natuurlijk niet voor niets verkozen tot beste jeugdopleiding van het jaar. Het is niet alleen goed voor onze jeugd, maar de hele club heeft er baat bij. Hoe ga je bijvoorbeeld goed om met vrijwilligers, financiën en sponsoren. Ook voor vragen op dit gebied kunnen we bij AZ terecht.''  

Aandacht
De samenwerking tussen AZ en SV Spartanen zat al een tijdje in de pijplijn, zo verklaart Lex Marcus van de club uit Wognum. ''Ik was een half jaar geleden al in gesprek met Michael van Zijtveld van AZ. Vanaf het eerste moment voel je gewoon dat je aandacht krijgt van de club. En toen we begin oktober met zestien man van Spartanen bij het eerste scholingsmoment van de AZ Voetbalschool aanwezig waren, wisten we het zeker; we moeten de samenwerking gaan rondmaken. De scholing is echt van een hoog niveau en we gaan dan ook zeer intensief aan de slag met hetgeen dat AZ ons te bieden heeft. Het is mooi als daar spelers uit voort komen die interessant zijn voor de jeugdopleiding van deze BVO. Wij hebben elkaar voldoende te bieden.''   

 • HEADContractondertekening.png
 • CARContractondertekening.png
 • BODYContractondertekening1.jpg
 • BODYContractondertekening2.jpg
 • BODYContractondertekening3.jpg
 • BODYContractondertekening4.jpg
 • BODYContractondertekening5.jpg
 • BODYContractondertekening6.jpg
 • BODYContractondertekening7.jpg
 • az-gra-010516-134500-0001.jpg
 • az-gra-010516-134601-0002.jpg
 • carvvmoc.jpg
 • HEADVVMOC.jpg
 • CARbijeenkomststerrenpartners(1).jpg
 • CARbijeenkomststerrenpartners(2).jpg
 • CARbijeenkomststerrenpartners(3).jpg
 • HEADbijeenkomststerrenpartners.jpg
 • CARContract.png
 • HEADContract.png
 • CARContracten-voetbalschool.png


Gestelde vragen aan AZ Voetbalschool

'Wat doet een Hoofd Jeugdopleiding?'

Via de AZ Voetbalschool kun je vragen stellen aan de specialisten van AZ. Regelmatig wordt er een vraag uitgelicht en geplaatst.

Riny Janssen, aankomend Hoofd Jeugdopleiding van HZVV in Hoogeveen: 'Is er binnen AZ een blauwdruk hoe de functie van Hoofd Jeugdopleiding moet worden ingevuld? Bijvoorbeeld een duidelijke functieomschrijving aangevuld met taken.   

De vraag van de heer Janssen is makkelijk te beantwoorden. Op dit platform staan functieprofielen voor diverse functies binnen een voetbalorganisatie, zo ook die van het Hoofd Jeugdopleiding. 

Het Hoofd Jeugdopleiding bewaakt het hele proces van talentontwikkeling en talentherkenning en zorgt ervoor dat het gehele kader volgens deze visie werkt. Wanneer een vereniging samenwerkt met AZ is het Hoofd Jeugdopleiding dé persoon bij de amateurvereniging die de kennis vanuit AZ verder verspreidt binnen de eigen vereniging. Hij organiseert scholingsmomenten voor het eigen kader.

Lees het volledige profiel.

Ook een vraag? Stuur deze dan nu in.

'Werkt AZ met een spelervolgsysteem?'

Via de AZ Voetbalschool kun je vragen stellen aan de specialisten van AZ. In deze rubriek lichten we interessante vragen uit en publiceren we het antwoord.

Ricardo Hemmen, trainer bij KFC in Koog aan de Zaan: ‘Ik gebruik bij de C1 een speler-volgsysteem waar ik alles bijhoud per speler. Denk hierbij aan speelminuten, goals, assists, kaarten, trainingsopkomst etc. Ik doe dat nu in een zelfgemaakt document in Excel, hoe doen jullie dat?’

Soccerlab
Marijn Beuker, Hoofd Prestatie en Ontwikkeling, geeft antwoord: "Het is heel belangrijk om de ontwikkeling van spelers bij te houden. Bij AZ werken wij daarom met Soccerlab, een online database waarin alle informatie voor en over een speler wordt verzameld. Zo kan een speler kijken welke afspraken hij heeft, maar ook wat zijn ontwikkelpunten bekijken, of beelden uit gespeelde wedstrijden terugzien.”

“Zowel de speler als de technische staf hebben toegang tot deze informatie. Trainers die assisteren bij andere teams zijn op die manier ook op de hoogte van de status van de spelers in het team. De informatie is continu opvraagbaar en aan te passen. Tijdens SOP-gesprekken met de spelers dient de informatie op hun persoonlijke pagina als basis.”

Ook een vraag? Stuur deze dan nu in.

'Hoe kan ik worden gescout voor AZ?'

Voetballer zijn van AZ. Elke dag hard trainen om de beste te worden. Dat is de droom van menig jong voetbaltalent. Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd. Wij hebben een bepaalde denkwijze over de jeugd en de scouting daarvan: daarom leggen we in dit artikel uit hoe wij werken en geven we voetballers enkele tips om op te vallen bij onze scouts!

Plek in jeugdopleiding AZ

‘Hoe kan ik worden gescout door AZ?’. ‘Hoe kom ik in aanmerking voor de AZ Voetbalschool?.’ Dat zijn vragen die ons dagelijks wordt gesteld. AZ is een populaire club voor voetballers die beter willen worden. En die willen natuurlijk weten hoe zij een plekje kunnen veroveren in de jeugdopleiding van AZ.

Scouting

De scouts van AZ staan elke week langs de velden van alle amateurclubs. Zij zijn op zoek naar spelers die geschikt zijn voor de jeugdopleiding van AZ. De spelers t/m 10 jaar die bij de scouts opvallen, worden in de gaten gehouden en maken kans op een plek bij een AZ Voetbalschool in de regio, waar elke zondagochtend de E-pupillen van AZ trainen.

Ook de oudere jeugd zal bij de scouts moeten opvallen om kans te maken op een plek in de jeugdopleiding van AZ. Let op: spelers kunnen niet zomaar meetrainen. Als de scouts een speler goed genoeg vinden, zullen zij altijd contact met de de speler en zijn amateurclub opnemen!

Advies

Maar de vraag is natuurlijk: wat kan een voetballer doen om op te vallen bij een AZ-scout? Om op te vallen bij een AZ-scout geven wij het advies om heel hard te trainen, zodat spelers zich ontwikkelen en in de wedstrijden kunnen laten zien hoe goed zij zijn.

Tips voor voetballers:

 • Vraag aan je trainer waarin jij je verder kunt ontwikkelen
 • Schrijf je in voor de AZ Selectiedagen. Wanneer de inschrijving is geopend, kan je jezelf hier inschrijven
 • Doe elke training en wedstrijd goed je best
 • Kijk hier voor oefeningen waarmee je dagelijks aan de slag kunt
Slapen voor een topprestatie!

Dat slaap belangrijk is weten wij allemaal. Het is belangrijk voor zowel lichaam als geest in ons dagelijks leven. Voor sporters is slaap, naast een goede training en gezond dieet, van groot belang om topprestaties te kunnen leveren. Slaap is ook erg belangrijk voor het leer- en herstelproces tijdens en na trainingen.

Ieder persoon verschilt

Het is voor iedereen belangrijk om te slapen, hierdoor komt namelijk het hersenschors (ook wel cortex genoemd) tot rust. Dit is het gedeelte van de hersenen dat alleen tot rust kan komen door slaap. Ieder persoon verschilt in zijn behoefte aan slaap, maar het is ook leeftijdsafhankelijk.

De algemene richtlijnen voor slaap zijn:

 • Een baby heeft ongeveer 16 uur slaap per dag nodig
 • Een puber heeft ongeveer 10 uur slaap nodig
 • Een volwassene gemiddeld 7 á 8 uur gemiddeld per dag

Creëer regelmaat

Om als speler optimaal te kunnen presteren is het belangrijk om regelmaat te creëren. Dit houdt in dat je altijd ongeveer op hetzelfde tijdstip naar bed gaat en ook op hetzelfde tijdstip weer wakker wordt. Om goed te kunnen slapen is een fysieke activiteit van ongeveer 20 tot 30 minuten belangrijk. Zorg er wel voor dat deze fysieke activiteit plaatsvindt, 5 tot 6 uur voordat je gaat slapen.

Tips voor een goede slaap/rust;

 • Ga elke dag ongeveer op hetzelfde moment naar bed en sta rond hetzelfde tijdstip op
 • Doe elke dag een fysieke activiteit van minimaal 20-30 minuten en zorg ervoor dat deze 5 tot 6 uur van tevoren plaatsvindt
 • Vermijd cafeïne, alcohol en nicotine
 • Ontspan je lichaam voordat je gaat slapen (vb. neem een warm bad)
 • Dim het ligt om de productie van de slaaphormoon te stimuleren
 • Als je niet kan slapen, ga dan iets anders doen zoals lezen of schrijven
Werken met het ontwikkelplan

Dico Blei van 3-sterrenvereniging De Foresters vroeg zich af hoe wij bij AZ spelers laten werken met hun eigen ontwikkelplan. Hoe richt je een omgeving in waarin zij zichzelf kunnen ontwikkelen bij trainingen en wedstrijden? En wat is de rol van de trainer hierbij?

Eigen ontwikkelplan

Bij AZ werken de spelers ieder met hun eigen ontwikkelplan, dit wordt ook wel SOP genoemd. Er wordt bij iedere speler gekeken naar zijn specialismes en ontwikkelpunten. De ontwikkelpunten zijn onafhankelijk van de leeftijd waarin hij zich bevindt. Een speler in de onderbouw zal zich richten op door ontwikkelen of aanleren van basishandelingen om op latere leeftijd een hogere handelingssnelheid te hebben. Om als speler in de middenbouw zijn inzichtelijke vaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Wat uiteindelijk resulteert in zelfstandig keuzes kunnen maken en nemen op zijn hoogst haalbare niveau.

Zelf ontwikkelen

De spelers kunnen zelf aan de slag met hun ontwikkelplan. Door voor en na de training bijvoorbeeld het ontwikkelen van dribbelen en passen met linker- en rechterbeen in de onderbouw. Doormiddel van kleine partijvormen 1T1, 2T2, 3T3 te organiseren kunnen spelers werken aan hun eigen ontwikkeling. Doe dit ook tijdens de training zodat spelers aandacht kunnen besteden aan hun ontwikkelpunten.

Rol van de trainer

Tijdens de wedstrijden kan er in de onderbouw tot aan de bovenbouw samen met de trainer een doel afgesproken worden. Een voorbeeld hiervan is het kijkgedrag verbeteren tijdens het dribbelen. In de middenbouw gaat de speler zelf een doel bepalen en heb je als trainer een begeleidende rol. Hierin kun je de vraag stellen; Hoe ga je dit ontwikkelen? In de bovenbouw leren de spelers om zelfstandig te reflecteren en ga je als trainer na de wedstrijd met de speler evalueren.

Tips;

 • Bespreek van tevoren de ontwikkelpunten van de speler
 • Bepaal de ontwikkelpunten aan de hand van hun leeftijd
 • Zet spelers in de situatie om aan hun eigen ontwikkeling te werken
 • Coach gedurende de wedstrijd en training op de ontwikkelpunten van de speler

Wilt u meer informatie over het werken met het ontwikkelplan houdt dan de AZ Voetbalschool goed in de gaten. In de tweede seizoenshelft komen er meerdere artikelen over het werken met een ontwikkelplan op de website van de AZ Voetbalschool.

Waarom moeten spelers goed bewegen?

Lucas Kloprogge van FC Castricum merkt dat er bij zijn E-pupillen verschil zit in de bewegingsmotoriek. Hoe verbeter ik de bewegingsmotoriek van spelers, waarbij de oefeningen toch voetbalecht blijven?

Voor iedere voetballer is het belangrijk om goed te kunnen bewegen. Om de Europese top te kunnen bereiken is het van belang dat spelers perfect kunnen bewegen. AZ spelers zijn snel, sterk kunnen goed bewegen en hebben een goede conditie.

Optimale ontwikkeling

Bewegingsscholing is voornamelijk erg belangrijk in de leeftijd tot en met de tweedejaars C-junioren. Tot die tijd kunnen spelers het meeste resultaat boeken. Spelers leren het beste bewegen tot hun 12e levensjaar en daarna is het belangrijk om hun bewegingsvaardigheid te behouden om vervolgens te specialiseren.

Scholing bij AZ

Bij AZ wordt er drie keer per week als warming-up aandacht besteed aan bewegingsscholing. Deze bewegingsscholing is specifiek voor voetballers en daardoor gericht op sprinten, wenden/keren, het voetenwerk en springen. In de ideale AZ training wordt aandacht besteed aan de bewegingsscholing waarbij alle vier de elementen aan bod komen.

Uitdaging

Wij proberen jonge spelers zoveel mogelijk in een natuurlijke situatie neer te zetten waardoor zij onbewust worden uitgedaagd. Dit is de snelste variant om ontwikkeling te bewerkstelligen. Door een natuurlijke situatie te creëren wordt de speler het beste uitgedaagd om de oefenvorm zo goed mogelijk uit te voeren.

Tips voor trainers

 • Maak gebruik van de oefeningen die gelinkt zijn aan dit artikel
 • Doe 5 tot 10 minuten per training bewegingsscholing als vervanger van de warming-up
 • Leer spelers op jonge leeftijd goed bewegen 

Gerelateerde oefeningen

- Frequentie oefening I
- Frequentie oefening II
- Frequentie oefening III
- Speedladder

Hoe ga je om met talent binnen de club?

Deze week kregen wij de vraag hoe je het beste om kunt gaan met kinderen die talentvol zijn en misschien wel hoger kunnen spelen dan hun eigen leeftijdsgenoten. In dit artikel geven wij antwoord op zijn vraag; is het verstandig om kinderen direct door te schuiven naar een hogere leeftijdsklasse?

Soms heb je hem rondlopen. Zo’n jonge jeugdspeler die al veel beter is dan zijn eigen leeftijdgenoten. De vraag is dan; hoe haal je het maximale uit zo’n speler.

Maximaal uitdagen

Af en toe heb je een speler bij de club voetballen die al een stuk beter is dan de rest van zijn leeftijdsgenoten. Deze spelers worden meestal niet volledig uitgedaagd omdat ze het wel erg makkelijk afgaat en dit kan ervoor zorgen dat zij hun talent niet maximaal benutten. Wij denken dat spelers maximaal worden uitgedaagd als zij op hun eigen niveau spelen en dit kan door een speler te laten voetballen bij een hogere leeftijdsklasse.

Jonge jeugdspelers

In sommige gevallen gaat het om spelers die nog erg jong zijn. Voor deze spelers is het verstandig om hier voorzichtig mee om te gaan. Het is namelijk niet de bedoeling dat een speler het plezier in voetbal verliest. Daarom stellen wij voor om een speler eerst een keer in de week mee te laten trainen om te kijken of de betreffende speler het niveau wel aankan. Indien de speler het niveau aankan kun je hem meerdere keren laten meetrainen en daarna een wedstrijd. Als alles goed verloopt kun je de speler vervolgens mee laten spelen op een hoger niveau met oudere jongens en hem vast in dit team zetten.

De speler zal hierdoor de maximale uitdaging vinden en zich vervolgens ook zodanig ontwikkelen dat hij het maximale uit zijn kunnen haalt.

Tips voor het doorschuiven van jonge spelers:

- Laat de speler eerst een keer meetrainen om te kijken hoe het gaat
- Kijk goed of de speler het niveau wel aan kan.
- Houd het plezier van de speler goed in de gaten