Jaaroverzicht AZ Jeugd (deel 4 van 4)

Gepubliceerd op 31 december 2017 , 09:49

ZAANSTAD- Het is winterstop voor de AZ Jeugd en 2017 loopt op zijn eind. Tot en met oudejaarsdag geven wij om de dag een overzicht van de meest opvallende gebeurtenissen van het afgelopen jaar. In het laatste deel staan de maanden oktober, november en december centraal.

Jaaroverzicht AZ Jeugd (deel 4 van 4)

Zondag 15 oktober
Op een zonovergoten AFAS Trainingscomplex vindt de elfde editie van het AZ Voetbalschool in de Regio Toernooi plaats. Bij de prijsuitreiking geeft Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg aan te hebben genoten: “Ik heb mooie trucs gezien en in jullie acties zat lef, onvoorspelbaarheid en creativiteit.”

Maandag 23 oktober
Het AZ O.10 Toernooi gaat van start. Het is genieten van het enorme spelplezier bij de deelnemers, die ook nog eens met spelers van AZ 1 op het veld komen te staan. Joris van Overeem, Wout Weghorst, Guus Til, Jonas Svensson, Thomas Ouwejan, Fredrik Midtsjø, Pantelis Hatzidiakos, Teun Koopmeiners, Fred Friday, Dabney Dos Santos, Jeremy Helmer en Owen Wijndal nemen namelijk tijdens enkele wedstrijdjes de scheidsrechtersfluit in handen.

BODY_2. Onder 10 toernooi

Woensdag 25 oktober
Noah de Waal maakt met een heerlijke zege zijn debuut als jeugdinternational. Met Oranje Onder 16 klopt hij Polen met 7-0. Ook AZ’ers Mohamed Taabouni en Anass Salah-Eddine staan tijdens dit duel op het veld.

Zondag 29 oktober
De AZ Jeugdopleiding vertrekt met spelers in de leeftijdscategorieën Onder 18, Onder 17 en Onder 16 naar Qatar. Daar verblijven de teams vijf dagen, onder meer om deel te nemen aan de zogenoemde Tri-Series.

Woensdag 1 november
AZ trekt in twee van de drie leeftijdscategorieën aan het langste eind tijdens de Tri-Series. Zowel het Onder 18- als Onder 16-team legt beslag op de cup in Doha na zeges op Libanon en Aspire Academy. AZ Onder 17 wordt tweede. Onder 18-middenvelder Peer Koopmeiners spreekt van een zware maar leerzame trip. “Op maandag trainden we bij 35 graden. Dat is zwaar, maar daar zijn we qua topsportbeleving goed mee omgegaan. We waren continu bezig met hoe je fit blijft tijdens zo’n zware trip.”

BODY_3. Qatar

Zaterdag 4 november
Voorafgaand aan AZ - Willem II (3-2) wordt het nieuwe AZ Jeugdbord onthuld. Trotse spelers, ouders en trainers en AFAS, hoofdsponsor van de AZ Jeugdopleiding, zijn hiervan in het AFAS Stadion getuige. Op het Jeugdbord zijn de portretten van alle jeugdspelers te zien.

Maandag 20 november
Tijdens een bijeenkomst in het AFAS Stadion wordt bekendgemaakt dat de AZ Voetbalschool stopt met het systeem van sterrenpartners. Dit heeft enkele belangrijke voordelen. Zo plukken voortaan alle trainers van betrokken amateurverenigingen die zichzelf willen ontwikkelen de vruchten van de AZ Voetbalschool, zonder dat zij daarbij afhankelijk zijn van de sterrenbeoordeling van hun club. Ook gaat AZ met het afschaffen van sterrenpartners meer behoeftegericht werken en ontstaat door het besluit meer binding met alle verenigingen, trainers en spelers in het achterland.

Woensdag 22 november
Op het AFAS Trainingscomplex vindt het tweede scholingsmoment van 2017 plaats. De kijk van AZ op het stimuleren van aanpassingsvermogen in de onderbouw wordt uit de doeken gedaan en met een praktijktraining van meer diepgang voorzien. De deelnemers zijn na afloop laaiend enthousiast: “Voor mij vielen bepaalde puzzelstukjes tijdens het scholingsmoment in elkaar.”

BODY_AZ-Scholingsmoment-17
Zondag 4 december
Mede dankzij prachtige goals van AZ’ers Anass Salah-Eddine en Mohamed Taabouni is Oranje Onder 16 met 3-1 te sterk voor Engeland. Daarmee komt een mooi einde aan een vierlandentoernooi in Florida, waar ook met ruime cijfers werd gewonnen van Amerika en nipt werd verloren van Brazilië. Taabouni keert met een voldaan gevoel terug naar Nederland: “Brazilië en Engeland zijn van een ander niveau dan de ploegen waar we normaal tegen spelen in de competitie. Het is mooi om daaraan te ruiken, dat zijn dingen die je meeneemt.”

Zaterdag 9 december
De eerste officiële prijs voor AZ Onder 11: de ploeg wint met 6-0 van Pancratius en legt beslag op de hoofdklasse-titel. “We hebben ontzettend veel goals gemaakt, er juist weinig tegen gekregen en soms een hoog niveau gehaald", zegt trainer Dijar Kasim na afloop. "Soms was het spel ook minder, we moeten nog constanter worden. Maar nu is het eerst tijd voor een feestje en dan gaan we er na de winterstop vol voor om opnieuw kampioen te worden.”
BODY_5. Onder 11 kampioen

Maandag 11 december
AZ Onder 14 komt aan in Maleisië, waar een week lang wordt verbleven en deelgenomen aan de SuperMokh Cup. “Het wordt een super interessante trip”, verwacht trainer Bram Berkhout. “Hoe gaan wij presteren in een totaal andere omgeving, in een ander klimaat en tegen ploegen die misschien wel heel anders voetballen dan wij in Nederland gewend zijn? Ik ben heel benieuwd. Maar bovenal is het een ontzettend leuke reis die niet alleen een verrijking is van je voetballeven, maar ook van je persoonlijke en maatschappelijke leven.”

Donderdag 14 december
Jonathan Mulder wordt voor het eerst opgeroepen door de Israëlische voetbalbond. Hij kan zich opmaken voor een trainingskamp met Israël Onder 16. Daarmee heeft AZ in 2017 jeugdinternationals die uitkomen voor vier verschillende landen. Viktor Karl Einarsson en Jonatan Ingi Jonsson ontvangen standaard een uitnodiging van de IJslandse bond, Ogulcan Sadiroglu en Emir Biberoglu staan op de kaart bij de Turkse bond en voor diverse teams van de KNVB (van Jong Oranje tot en met Oranje Onder 15) komen dit kalenderjaar meer dan dertig verschillende AZ'ers in actie.

Zaterdag 16 december
AZ Onder 19 en AZ Onder 17 plaatsen zich door competitiezeges op sc Heerenveen voor de kampioenspoule. Eerder slaagden AZ Onder 16, AZ Onder 14 en AZ Onder 12 hier al in. AZ Onder 15 en AZ Onder 13 spelen een volledige competitie en vervolgen de competitie in januari als koploper.

Zondag 17 december
AZ Onder 14 legt in de Maleisische hitte beslag op de SuperMokh Cup. In de finale wordt AMD Malaysia Cougars, dat in de halve finale nog te sterk was voor Paris Saint Germain, met 1-2 geklopt.

BODY_6. Onder 14 in Maleisie?

Maandag 18 december
In Burton upon Trent maken Kian Fitz-Jim, Loek Postma, Fedde de Jong, Yusuf Barasi en Rio Hillen hun debuut als jeugdinternational. De AZ'ers komen met Oranje Onder 15 in actie in twee oefeninterlands tegen Engeland, waarvan er één wordt verloren en één in een zege eindigt.

Woensdag 20 december
Sinds een aantal weken maken de spelers van de A-selectie en de AZ Jeugdopleiding gebruik van Teqball-tafels van BESTOFFOOTBALL.NL. Dit is een mix van tafeltennis, voetbal en voetvolley die inmiddels bij veel grote Europese clubs zijn intrede heeft gedaan. John van den Brom noemt het een technisch voetbalspel waar de club nog veel plezier aan gaat beleven.

Zondag 24 december
Vlak voor de kerst krijgt Tijjani Reijnders mooi nieuws. De middenvelder heeft indruk gemaakt in zijn eerste halfjaar bij Jong AZ en maakt na de winterstop deel uit van de A-selectie. Het van PEC Zwolle overgekomen talent behoort dus ook tot de 29-koppige selectie die met AZ op trainingskamp naar Estepona gaat, net als jeugdspelers Jasper Schendelaar, Thijs Oosting, Mees Hoedemakers, Kenzo Goudmijn en Jelle Duin.

BODY_ossjaz

Spelers van de maand
Peer Koopmeiners wordt uitgeroepen tot Speler van de Maand oktober. Kenzo Goudmijn is een maand later zijn opvolger. In januari wordt bekend wie zich Speler van de Maand december mag noemen.

Contracten
AZ bindt twee mannen met oog voor talent langer aan de club. Scouts Fred Luesken en Stephan Etten krijgen een fulltime contract voor onbepaalde tijd. De verbintenis met AZ Onder 15-trainer Robert Franssen wordt verlengd tot medio 2020.

« Naar het overzicht