Fysiek

HEAD_voetvolley2

Bij AZ geloven we dat een speler een hoog niveau van fysieke vaardigheden moet hebben om zich op mondiaal topniveau te onderscheiden. Hij is snel, sterk, kan goed bewegen en heeft een groot uithoudingsvermogen. Dit is essentieel in het halen van een hoog niveau en het negentig minuten lang volhouden hiervan.

Belastbaarheid
Het fysieke programma van de AZ Jeugdopleiding omvat een meerjarenplan om de belastbaarheid van spelers te vergroten en de fysieke vaardigheden te ontwikkelen. Het plan bestaat uit bewegingsscholing, training van atletisch vermogen, krachttraining en het toepassen van periodisering. De fysieke ontwikkeling vindt plaats op het trainingsveld, maar ook in de gym en de in de zomer van 2017 aangelegde Under Armour Performance Playground, waar in verschillende vormen getraind kan worden op kunstgras, zand en asfalt.

Grenzen verleggen
Volgens de AZ-visie ontwikkelt een speler zich het snelst wanneer hij grenzen opzoekt en verlegt. Door middel van monitoring en screening gaan wij op zoek naar de persoonlijke grens binnen alle vaardigheden en achterhalen we mogelijke fysieke beperkingen. Door middel van op maat gemaakte trainingsprogramma’s verleggen we de grens van spelers waardoor de ontwikkeling van verschillende vaardigheden versneld plaatsvindt.

Op maat
'Op maat gemaakt' betekent in onze visie dat de programma’s zijn aangepast aan het niveau van de fysieke vaardigheden, de positie, de biologische leeftijd en de lichaamstypering van de speler. Spelers zijn verantwoordelijk voor hun eigen ontwikkelingsproces en geven zelfstandig sturing aan hun door AZ samengestelde individuele trainingsprogramma.