Introductie

HEAD_Internationaal

AZ kenmerkt zich door veel warmte, toegankelijkheid en nuchterheid. Binnen de club staat het maken van eigen keuzes centraal. AZ voetbalt altijd om te winnen en het publiek te vermaken en gaat daarbij uit van eigen kracht. Bij voorkeur wordt dit gedaan met een aantal zelf opgeleide spelers in de ploeg. De AZ Jeugdopleiding is dan ook een belangrijke pijler van de club.

Innovatief
De AZ Jeugdopleiding heeft zich de afgelopen jaren enorm ontwikkeld en blijft dagelijks streven naar verdere vooruitgang. Na vijf eerdere nominaties won de Alkmaarse kweekvijver in het seizoen 2014-2015 voor het eerst in haar bestaan de Rinus Michels Award voor beste jeugdopleiding van Nederland, een prijs die in het seizoen daarop opnieuw in de wacht werd gesleept. 'Innovatief' en 'vooruitstrevend' zijn woorden die passen bij de AZ Jeugdopleiding, waar alle medewerkers, trainers en spelers elke dag weer samen naar het hoogste streven.

Opleiden voor AZ 1
In het betaald voetbal is een groot aantal voormalig AZ Jeugd-spelers actief. Zelf opgeleide spelers als Jeremain Lens, Adam Maher, Ruud Vormer, Wesley Hoedt, Derrick Luckassen, Ridgeciano Haps en Kees Luijckx debuteerden in Alkmaar. Joris van Overeem, Marko Vejinovic, Ron Vlaar, Dabney dos Santos, Pantelis Hadzidiakos, Thomas Ouwejan, Nick Olij, Owen Wijndal, Teun Koopmeiners, Guus Til, Jeremy Helmer, Calvin Stengs en Myron Boadu zijn jeugdexponenten die vandaag de dag onderdeel uitmaken van de hoofdmacht.

Internationale Voetbal Academie
Verenigingen met een sterke jeugdopleiding kunnen zich op eigen niveau positioneren in de voetbalpiramide door deel te nemen aan het Kwaliteit & Performance Programma van de KNVB. Dit toetsingsysteem werd in het seizoen 2012-2013 in het leven geroepen en sindsdien wordt de AZ Jeugdopleiding beoordeeld met de hoogst mogelijk status, namelijk die van Internationale Voetbal Academie.