Medisch

HEAD_Vejinovic-blessure

Om te kunnen presteren moet een topsporter zijn lichaam in optimale conditie en balans houden. Presteren betekent volgens de visie van AZ dat een speler ieder seizoen veel trainingstijd kan maken en veel wedstrijden op topniveau kan spelen.

Blessurepreventie
Onze aandacht is daarin primair gericht op blessurepreventie. Specialisten van AZ gaan, door spelers te screenen en continu te meten en monitoren, op fysieke parameters op zoek naar punten waar mogelijk problemen kunnen ontstaan. Bijvoorbeeld op het gebied van biologische leeftijd, spierkracht, mobiliteit of stabiliteit van de gehele musculoskeletale keten. Aan de hand van deze informatie wordt gewerkt met op maat gemaakte fysieke programma’s om risicogebieden uit te sluiten.

Zelfstandig
Daarnaast geeft een AZ speler, met advies en begeleiding van de medische staf, zelfstandig sturing aan zijn leefstijl om in de optimale fysieke prestatietoestand te komen en te blijven. De speler zorgt zelf voor een goede voorbereiding en goed herstel om zijn prestatie te bevorderen.

Voetbalspecifiek revalideren
Het kan voorkomen dat lichamelijke ongemakken het presteren in de weg staat. Wanneer een speler toch geblesseerd is, is het zaak dat hij zo snel mogelijk weer fit wordt. Bij AZ wordt ernaar gestreefd de speler zo snel mogelijk voetbalspecifiek te laten revalideren. In onze visie moet de stap van revalideren naar volop meetrainen met de groep op voetbaltechnisch- en fysiek gebied zo klein mogelijk zijn.

Wetenschappelijk
In zowel preventieve, prestatiebevorderende als curatieve zorg streven we bij AZ naar wetenschappelijke evidentie. De medische staf werkt volgens het best beschikbare bewijs en zorgt voor een objectieve onderbouwing van ons handelen.