Aristote: 'Ik ga vlammen'

Gepubliceerd op 6 oktober 2017 , 13:52

ALKMAAR- In januari begon hij als eSporter bij AZ, werd zevende in de eDivisie en won de KNVB eBeker: Aristote Ndunu. Op 12 oktober begint het nieuwe seizoen en hij zet hoog in: “Ik hoor in de top drie.”

Aristote: 'Ik ga vlammen'

Op maandag 25 september 2017 tekende Aristote zijn nieuwe contract bij AZ. Hij gaat komend seizoen de voetbalclub uit Alkmaar voor het tweede jaar op rij vertegenwoordigen in de virtuele variant van de Eredivisie: de eDivisie. In de EA Sports-game FIFA 18 strijden eSporters van alle achttien Eredivisie-clubs tegen elkaar om de felbegeerde landstitel.

Nieuw seizoen
In vergelijking met het eerste jaar, duurt dit seizoen tweemaal zo lang. Vorig seizoen werden de wedstrijden ingedeeld vanaf de winterstop van de Eredivisie, nu wordt grotendeels tijdens het hele seizoen gespeeld. Gepromoveerde clubs VVV-Venlo en NAC Breda debuteren dit jaar in de eSports-competitie

AZ maakte met Aristote haar debuut in de eSports en eindigde in de subtop van de league. In de tweede editie van de competitie heeft de gamer ambities om nog beter te presteren: “Komend seizoen hoop ik hoger te eindigen, gewoon waar ik hoor te staan. Dat is in ieder geval in de top vijf, maar ik wil het liefst in de top drie terechtkomen. Ik ben blij dat de club vertrouwen in me heeft en we gaan gewoon vlammen.”

Jonge doelgroep
De eSporter zal meer dan ooit het boegbeeld worden van de Alkmaarse voetbalclub voor de jongere fans. Die doelgroep is steeds meer online, doordat zij veel gamen, filmpjes (vlogs) kijken en chatten. Daarom maakt Aristote livestreams, waarmee jonge kijkers hem live kunnen volgen op Twitch.tv en hem uitdagen voor een potje FIFA 18. Hij vertegenwoordigt AZ in een nationale competitie die een explosieve groei doormaakt. Het aantal kijkers neemt toe, het niveau van de gamers stijgt en het belang binnen de Nederlandse clubs wordt ook steeds groter.

Trainen
ECV eSports helpt Aristote in zijn trainingen. Het is een bedrijf dat gamers scout en begeleidt met onder andere trainingsschema’s om het beste in hun naar boven te halen. AZ en ECV hebben een in Nederland uniek samenwerkingsverband zodat de Alkmaarse club ook in de eDivisie zo goed mogelijk kan presteren. Aristote traint zo’n twintig uur per week.

Aristote met Robert Eenhoorn bij de contractverlenging
Aristote met Robert Eenhoorn bij de contractverlenging

Voorbeeldfunctie
Naast het zo goed mogelijk presteren, wordt ook van de eSporter verlangd dat hij de clubcultuur uitdraagt en een voorbeeldfunctie heeft. “Er wordt gelet op hoe je je gedraagt, hoe je de club vertegenwoordigd, het is wat dat betreft hetzelfde als voetbal”, aldus Aristote.

Algemeen Directeur van AZ Robert Eenhoorn spreekt zijn vertrouwen uit in de jonge gamer. “Met Aristote hebben we een competitieve gamer in huis die ons op elk online-platform goed kan vertegenwoordigen. Daarnaast heeft hij bewezen perfect binnen de kernwaarden van onze club te passen.”

eBeker
Vorig seizoen eindigde Aristote op de zevende plaats in de eDivisie en won hij de KNVB eBeker. Hij sprak vol trots over zijn eerste prijs namens AZ: “De allereerste KNVB eBeker in de geschiedenis, gewonnen door mij. Ik won de finale van Vitesse met 2-1.” Ondanks de prijs was hij nog erg kritisch op zichzelf. Aristote: “Ik heb afgelopen seizoen tegen mijzelf gespeeld, wat zonde is. Drie, vier wedstrijden waarin het allemaal net niet liep. Dan ging ik steeds meer balen, daar kwam ik eigenlijk niet meer uit. Dat zijn dingen die ik heb meegenomen en waarin ik ben gegroeid.”

Volgen
Aristote is te volgen via het Twitch-account van AZ en het nieuwe Instagram-account van de eSports-afdeling van de club.

FOX Sports
De aftrap voor het nieuwe edivisie seizoen is op donderdag 12 oktober in een speciale uitzending van Studio eDivisie op FOX Sports. In de weken daarna worden de wedstrijden uitgezonden op dinsdag, woensdag en donderdag, synchroon aan het Eredivisie-speelschema. Gedurende de kerstvakantie worden de nu al gespeelde wedstrijden van de Eredivisie ingehaald. Kijk voor meer op de site van FOX Sports.

« Naar het overzicht