AZ-duo maakt ‘realiteit van fantasie’ in VS

Gepubliceerd op 7 december 2017 , 13:29

LAKEWOOD RANCH- Anass Salah-Eddine en Mohamed Taabouni zijn weer terug bij AZ na een prachtige trip naar Florida. Met Oranje Onder 16 maakten zij indruk op een toernooi met Brazilië, de VS en Engeland, waartegen ze allebei scoorden. De verdediger en de middenvelder blikken terug.

AZ-duo maakt ‘realiteit van fantasie’ in VS

“Het was een geweldige ervaring”, begint Salah-Eddine te vertellen over het overzeese avontuur. “Alles was goed verzorgd en we zaten in een prachtig hotel in Sarasota, op een halfuurtje van het complex waar we trainden en speelden. Dat was de Premier Sports Campus in Lakewood Ranch en daar lagen wel iets van twintig velden. Heel mooi allemaal. Op wedstrijddagen waren daar echt niet normaal veel mensen.”

Toplanden
Zowel de aanvoerder van AZ Onder 16 als de creatieve middenvelder van AZ Onder 17 speelde al de nodige jeugdinterlands, zoals tegen Ierland en Polen. Dat was echter steevast op Nederlandse bodem en dit was dan ook heel andere koek. Zeker gezien het deelnemersveld, dat met Brazilië en Engeland twee absolute toplanden uit het internationale jeugdvoetbal telde.

Ruiken
“De landen waartegen we speelden”, haakt Taabouni in. “Die zijn van een ander niveau dan de ploegen waar we normaal tegen spelen in de competitie. Het is mooi om daaraan te ruiken, dat zijn dingen die je meeneemt. Je probeert je op die duels zo goed mogelijk voor te bereiden, bijvoorbeeld door te zorgen dat je fit bent en door met spelers en trainers te praten. Zeker aangezien het daar overdag heel warm was, was het belangrijk om goed je rust te pakken.”

Meetmoment
Salah-Eddine: “Mo en ik gingen tijdens rustmomenten weleens speciaal terug naar onze hotelkamer om even een uurtje te slapen. We wisten dat als we dat niet zouden doen, het problemen zou opleveren in de wedstrijd. Door de warmte, het tijdsverschil en het hoge niveau van de opponenten. Dat alles maakte het een mooi meetmoment waarop je kunt bekijken hoe je erop staat in vergelijking met de top van de wereld.”

Vaardige Brazilianen
De ploeg van KNVB-coach Peter van der Veen begon het vierlandentoernooi nog in mineur met een 2-1 nederlaag tegen Brazilië. “Van Brazilië weet je dat ze voetbaltechnisch allemaal heel vaardig zijn”, vertelt Taabouni. “Dat bleek ook. Zelf waren we alleen niet heel goed in die wedstrijd. Gelukkig pakten we het daarna goed op.”

Wennen
Na de nipte nederlaag tegen de ‘Goddelijke Kanaries’ werd met de vijftienjarige AZ’ers in de basis met 5-1 gewonnen van ‘Team USA’, vervolgens werd Engeland met 3-1 verslagen. Taabouni: “We moesten wennen aan het fysieke spel van Engeland en kwamen 1-0 achter, maar we herpakten ons en gingen steeds beter voetballen. Met z’n allen gingen we ervoor en waren we de betere partij.”

Wereldgoal Salah-Eddine
Als linkervleugelverdediger is scoren voor Salah-Eddine geen ‘everyday business’, maar tegen de Engelsen schoot hij op onwaarschijnlijke wijze binnen. “We werkten goed samen en mijn goal was de beloning voor ons goede spel. Een vrije trap op een meter of veertig van het doel werd kort aan mij meegegeven. Ik zag de keeper iets te ver naar rechts staan, hij dacht dat ik een voorzet ging geven. Ik schoot dus en hij vloog er heerlijk in.”

Fantasie
Ook de goal van Taabouni, de 3-1, was er een om in te lijsten. “We zaten goed in de wedstrijd en ik zat er zelf ook wel lekker in. Ik kreeg de bal en maakte realiteit van fantasie. Wat in mijn hoofd zat deed ik ook gewoon. Er kwam nog een mannetje voor, maar ik kapte nogmaals om meer ruimte voor mezelf te creëren en schoof binnen. Dat Engeland een groot voetballand is, maakt mij niet uit. Ik ga dan niet anders spelen, blijf gewoon mezelf. Ik weet wat mijn kwaliteiten zijn en aarzel in zo’n duel dus niet als ik een kans ruik.”

Onder de indruk
Omdat Brazilië eveneens had gewonnen van Engeland en op de laatste speeldag gelijkspeelde tegen de Verenigde Staten, pakten de Zuid-Amerikanen de cup ten koste van Oranje. “Jammer”, baalt Salah-Eddine. “Als we in het openingsduel meer ons eigen spel hadden gespeeld, dan hadden we een grotere kans gemaakt. We waren denk ik iets te veel onder de indruk van Brazilië als grote naam en nog niet helemaal gewend aan de hitte.”

Portugal
Toch overheerst bij terugkeer in Nederland een goed gevoel bij de twee spelers uit de AZ Jeugdopleiding. Salah-Eddine: “In februari gaan we naar Portugal voor een vierlandentoernooi. Ik denk dat deze trip daar een goede voorbereiding op was.” Taabouni knikt: “Ik kan wel leven met de tweede plaats, en ons spel was ook goed. Hopelijk zijn we er in Portugal weer bij. Niks is zeker, maar volgens mij hebben Anass en ik in Amerika wel een goede indruk achtergelaten.”

Tekst: AZ Media / Sven Bersee

Mo Taabouni en Anass Salah-Eddine.
Mo Taabouni en Anass Salah-Eddine.
« Naar het overzicht