AZ niet opgewassen tegen FC Zenit

Gepubliceerd op 29 september 2016 , 22:50

SINT PETERSBURG- AZ heeft donderdag het Europa League-duel met FC Zenit met 5-0 verloren. Aleksandr Kokorin (2x), Giuliano, Domenico Criscito en Oleg Shatov waren trefzeker voor de Russen. Daarmee komt voor AZ een einde aan een reeks van zes ongeslagen wedstrijden in Europa.

AZ niet opgewassen tegen FC Zenit

AZ startte in Sint Petersburg met een realistische opstelling, had John van den Brom vooraf al aangekondigd. De opvallendste zichtbare aanpassing was dat Fred Friday en Wout Weghorst voor het eerst samen in de spits speelden.

Kracht
Dat Zenit een topclub in Europa is, liet de ploeg van Mircea Lucescu vanaf het begin zien. Hoewel AZ goed stand hield en zelfs een (afgekeurd) doelpunt maakte, toonde Zenit steeds nadrukkelijker haar kracht. Via Giuliano, Róbert Mak en Igor Smolnikov kwamen de Russen akelig dicht in de buurt van Sergio Rochet.

Kokorin
Toch had de thuisploeg een overtalsituatie nodig om te scoren. Wout Weghorst moest na een elleboogstoot van Javi Garcia met een gebroken neus het veld verlaten en tegen tien man slaagde Kokorin erin een voorzet van Criscito binnen te schieten: 1-0.

Zijnet
Kort nadat Weghorst was vervangen door Mats Seuntjens, kreeg AZ de grootste kans van de eerste helft. Dabney dos Santos kon alleen op keeper Yuri Lodygin af, maar schoot de bal in het zijnet.

Gespeeld
Vrijwel direct na rust was de wedstrijd gespeeld. Na een snelle combinatie door de AZ-defensie kon Rochet eerst nog redding brengen op een schot van Arten Dzyuba, maar de rebound was een prooi voor Giuliano: 2-0.

Gifbeker
Daarmee was de gifbeker voor AZ nog niet leeg. Nadat ook Ron Vlaar geblesseerd het veld had verlaten, scoorde Kokorin z’n tweede van de avond uit een voorzet van Giuliano: 3-0. Vanaf de strafschopstip roste Criscito ook nog de 4-0 achter Rochet.

Nadeel
Met alle wissels achter de rug moest Zenit door een blessure van Luka Djordjevíc het laatste kwartier door met tien man. Ondanks dat nadeel slaagde invaller Oleg Shatov erin van afstand Rochet te passeren voor het laatste doelpunt van de wedstrijd: 5-0.

Van den Brom: ‘Verliezen kansloos’
“We hebben geprobeerd om op een iets andere manier weerstand te bieden aan Zenit”, reageerde Van den Brom na afloop. “Daar zijn we de eerste helft redelijk in geslaagd, maar door de elleboog op de neus van Wout moesten we snel veranderen. Het is vervelend dat we er uiteindelijk met 5-0 af gaan. We verliezen kansloos, maar met Wout en Ron ook nog eens twee spelers met blessures die misschien wel even kunnen duren.”

Zenit-AZ-290916-213030-0382

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
FC Zenit - AZ 5-0 (1-0)
Groep D Europa League

Opstelling FC Zenit: Yuri Lodygin; Igor Smolnikov, Luis Neto, Nicolas Lombaerts, Domenico Criscito; Róbert Mak (69. Luka Djordjevíc), Axel Witsel, Javi Garcia (63. Mauricio), Giuliano; Aleksandr Kokorin, Artem Dzyuba (63. Oleg Shatov).
Opstelling AZ: Sergio Rochet; Fernando Lewis, Rens van Eijden, Ron Vlaar (57. Ben Rienstra), Ridgeciano Haps; Joris van Overeem, Derrick Luckassen, Stijn Wuytens, Dabney dos Santos (73. Iliass Bel Hassani), Fred Friday, Wout Weghorst (27. Mats Seuntjens).

Scoreverloop: 26. Kokorin 1-0 48. Giuliano 2-0, 58. Kokorin 3-0, 66. Criscito 4-0 (pen.), 81. Shatov 5-0.
Gele kaarten: Neto (FC Zenit), Wuytens (AZ).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter:
Javier Estrada (Spa)

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl

« Naar het overzicht