AZ onderuit in Eindhoven

Gepubliceerd op 12 augustus 2017 , 20:22

EINDHOVEN- AZ is het Eredivisie-seizoen begonnen met een doelpuntrijke nederlaag in Eindhoven. In het Philips Stadion werd het 3-2. Dabney dos Santos en Wout Weghorst zorgden voor de Alkmaarse goals. Calvin Stengs viel al vroeg uit met een ernstige knieblessure.

AZ onderuit in Eindhoven

Het duel stond al vanaf minuut zes in het teken van Stengs. Hij liep ogenschijnlijk een zware knieblessure op toen hij na balverlies, in een actie zijn knie verdraaide. Dabney dos Santos kwam voor hem in het veld.

Dos Santos
In de 18e minuut kreeg AZ - dat goed aan de wedstrijd begon - de ruimte om naar voren te voetballen, ondanks de toenemende druk van PSV. Over de rechtervleugel gaf Weghorst de bal laag voor, Joris van Overeem stapte slim over de bal heen, waardoor invaller Dos Santos de bal gecontroleerd in de rechterhoek kon schieten: 0-1.

Lozano
Een kwartier voor rust gaf Jorrit Hendrix de bal mee aan Hirving Lozano, die vanaf links naar binnen trok en de bal met zijn rechterbeen in de korte hoek schoot: 1-1. Lozano werd kort daarna weer gevaarlijk en speelde Bizot uit, maar dankzij een grandioze redding van Jonas Svensson, die de bal in de lucht met zijn hakken uit het doel dook, kon Lozano de 2-1 niet op zijn naam schrijven.

De dreiging van PSV was daarna nog niet ten einde: weer werd Lozano gelanceerd, waarna hij hard de lat raakte. In de blessuretijd van het eerste bedrijf was het weer Svensson die een kans bij de tweede paal buiten bereik van Lozano kon houden.

Felle duels
Gastón Pereiro zette PSV kort na rust op voorsprong. Met een actie kwam hij langs Jonas Svensson en maakte er 2-1 van. Beide ploegen speelden in de tweede helft naar voren, dat zorgde voor veel kansen en felle duels op het middenveld. AZ speelde een aantal keer onder de druk van PSV uit, dat leidde tot een paar gevaarlijke voorzetten. Zo kwam Guus Til in de 61e minuut, na een snelle spelhervatting van Marko Vejinovic, een teenlengte tekort om de voorzet kracht bij te zetten.

Weghorst
PSV stelde in de 75e minuut de drie punten veilig. Na een kopbal van Pereiro, die in eerste instantie met de vuisten werd geweerd door Marko Bizot, kwam de bal in de voeten van Van Ginkel terecht: 3-1. In de 80e minuut kreeg AZ nog een penalty die werd benut door Wout Weghorst: koel schoof hij de bal laag langs Zoet: 3-2. AZ bleef jagen op de gelijkmaker tot het eindsignaal van Björn Kuipers klonk.

Van den Brom: 'Stengs voorlopig kwijt'
"We verliezen, dat is vervelend. Maar we verliezen ook Calvin en die zijn we voorlopig wel kwijt", zei Van den Brom na afloop in mineur. "De dokter was heel negatief. Zijn blessure vind ik erger dan deze nederlaag. Calvin is een talentvolle jongen die enorm in vorm was."

PSV-AZ-2017-005

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
PSV - AZ 3-2 (1-1)
Eredivisie

PSV: Jeroen Zoet; Santiago Arias, Daniël Schwaab, Nicolas Isimat-Mirin, Joshua Brenet (31. Kenneth Paal); Marco van Ginkel (a), Gastón Pereiro, Jorrit Hendrix; Steven Bergwijn (67. Bart Ramselaar), Jürgen Locadia, Hirving Lozano (85. Jordy de Wijs).
Opstelling AZ: Marco Bizot; Jonas Svensson, Ron Vlaar (a), Stijn Wuytens, Thomas Ouwejan; Guus Til (74. Mats Seuntjens), Marko Vejinovic (82. Levi Garcia), Joris van Overeem; Calvin Stengs (8. Dabney dos Santos), Wout Weghorst, Alireza Jahanbakhsh.

Scoreverloop: 18. Dos Santos 1-0, 31. Lozano 1-1, 48. Pereiro 2-1, 75. Van Ginkel 3-1, 81. Weghorst (pen.) 3-2.
Gele kaarten: Vejinovic, Vlaar
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Björn Kuipers
Toeschouwers: 33.000

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl

« Naar het overzicht