AZ verslaat machteloos FC Utrecht

Gepubliceerd op 19 december 2008

ALKMAAR- AZ heeft het thuisduel met FC Utrecht vrijdagavond eenvoudig gewonnen dankzij treffers van Mounir El Hamdaoui en Demy de Zeeuw (2-0). Deze eindstand was echter een zuinige afspiegeling van de krachtsverhoudingen op het veld.

AZ verslaat machteloos FC Utrecht

Met Kees Luijckx centraal in de defensie als vervanger van de geblesseerde Héctor Moreno, begon AZ agressief tegen de mak spelende bezoekers. Al na twee minuten kwam de thuisploeg via een counter met Ari en Mounir El Hamdaoui bijna op voorsprong. Het zou de opmaat zijn voor een onophoudelijke stormloop op de Utrechtse verdedigingslinie.

Kruising

Na acht minuten was het wel raak toen Demy de Zeeuw de bal met een fraai overstapje aan El Hamdaoui liet. De spits bracht zijn seizoenstotaal op vijftien met een schot in de kruising: 1-0. Dat dit ook de ruststand werd, mag een mirakel heten. Kees Luijckx (vrije trap), Brett Holman (inzet gestopt), Ari (diverse pogingen) profiteerden echter niet optimaal van de nalatigheid in de Utrecht-defensie.

De Zeeuw: 2-0

Utrecht opereerde voor rust zonder enige offensieve dadendrang en was ook in het tweede bedrijf niet bij machte Sergio Romero veel werk te bezorgen. AZ, dat zelf ook niet in staat bleek om de aanvalsmachine van de eerste helft te herstarten, verdubbelde de score in de extra tijd via een laag schot van De Zeeuw: 2-0. Deze overwinning betekent voor AZ het zevende eredivisieduel op rij in het DSB Stadion zonder tegentreffer.

Van Gaal: ‘Goed eerste helft’

“In de eerste helft hebben we goed gevoetbald. Het was misschien wel de beste eerste helft van het seizoen; zowel in balbezit als bij balbezit tegenstander ”, analyseerde Louis van Gaal. “We hebben veel kansen gecreëerd maar hadden voor rust al meer afstand moeten nemen. De tweede helft was van onze kant een stuk minder en FC Utrecht bleef nog lang kans houden op een resultaat.”

AZ TV

Bekijk hier de items van AZ TV over het duel AZ-FC Utrecht.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ – FC Utrecht 2–0 (1-0)

Opstelling AZ: Sergio Romero, Gill Swerts (61. Milano Koenders), Kees Luijckx, Niklas Moisander, Sébastien Pocognoli, Brett Holman (80. Nick van der Velden), Demy de Zeeuw, Stijn Schaars, Maarten Martens, Mounir El Hamdaoui, Ari (81. Graziano Pellè).

Opstelling FC Utrecht: Michel Vorm, Tim Cornelisse, Mihai Nesu, Alje Schut, Sander Keller,
Barry Maguire, Michael Silberbauer, Tom Caluwé (46. Rafael Uiterloo), Loïc Loval, Cedric van der Gun (19. Leroy George), Simon Cziommer.

Scoreverloop: 8. El Hamdaoui 1-0, 90+3. De Zeeuw 2-0.
Gele kaarten: Nesu.
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Raymond van Meenen
Toeschouwers: 16.344

« Naar het overzicht