Bekerwinst AZ: 1982

Gepubliceerd op 19 april 2017 , 13:11

ALKMAAR- Op 30 april is het zover! Dan strijdt AZ voor de vijfde KNVB Beker in de clubhistorie. Voorafgaand aan de finale blikt AZ Media wekelijks terug op eerdere overwinningen. In deel 3: de finale van 1982.

Bekerwinst AZ: 1982

Route:
Het bekertoernooi in het seizoen 1981-1982 begon op een herfstachtige dag in Veendam. De regerend landskampioen en bekerwinnaar won eenvoudig met 2-5 op De Langeleegte. In de derde ronde kwam PSV op bezoek in de Alkmaarder Hout. Door twee doelpunten van Pier Tol plaatste AZ zich ten koste van de Eindhovenaren voor de kwartfinales.

In de kwartfinales rekende AZ eenvoudig af met PEC Zwolle. Thuis wonnen de Alkmaarders eenvoudig met 6-1, waarna uit een 2-3 zege in Zwolle genoeg was voor plek in de halve finales.

Voor een tweede finale op rij moesten de Alkmaarders af zien te rekenen met Sparta Rotterdam. Op Het Kasteel keek AZ al vroeg tegen een achterstand aan, maar door doelpunten van Kees Kist en Jos Jonker ging de ploeg van Georg Kessler alsnog met een overwinning terug naar Alkmaar. De thuiswedstrijd bleef lang spannend maar na de rust besliste opnieuw Kist de wedstrijd (1-0). Daardoor werd de finale voor de derde keer in vijf seizoenen bereikt.

Finale:
Door een experiment van de KNVB werd de finale - tegen FC Utrecht - voor het eerst over twee duels gespeeld. De heenwedstrijd in De Galgenwaard verloor AZ door een vroeg doelpunt van Jan Wouters: 1-0. In De return in De Hout was de ruststand nog 1-1 (doelpunt AZ: Franz Oberacher), maar een fenomenale tweede helft met vier doelpunten zorgde voor de derde beker in de clubhistorie. Kees Kist was met een hattrick de grote held in de tweede finalewedstrijd, die AZ uiteindelijk met 5-1 won.

Kist was zijn drie doelpunten al bijna weer vergeten: "Maakte ik er toen drie? Het is goed dat je dat zegt, want ik kan me die wedstrijd echt niet voor de geest halen." Bekijk hieronder een terugblik met de man van de hattrick in de finale: Kees Kist.

Hans Reijnders, speler van AZ destijds, kan zich de finale over twee wedstrijden nog goed herinneren: “De entourage was in vergelijking met het seizoen ervoor, toen we de finale tegen Ajax speelden, veel minder. Over twee wedstrijden was de beleving heel anders bij de spelers. Na dat experiment met een finale over twee wedstrijden stopte de KNVB er ook weer redelijk snel mee. Dat heeft het voetbal niets goeds gebracht."

Uitblinker:
Ondanks zijn drie doelpunten in de finale werd Kist niet de topscorer van het bekertoernooi. Pier Tol werd met acht doelpunten (één meer dan de zeven van Kist), de man met de meeste goals. In elke ronde was de Volendammer verantwoordelijk voor minimaal één doelpunt. Zo was hij in de finale ook de maker van het vijfde en laatste doelpunt.

Huldiging
Bekijk hieronder hoe de spelers van AZ de Dennenappel in 1982 in ontvangst kreeg.

AZ Media blikt voorafgaand aan de bekerfinale wekelijks terug op eerdere overwinningen. Lees en bekijk hieronder der eerdere edities nog eens terug.

Deel 1: 1978
Deel 2: 1981

Foto's: Pics United

« Naar het overzicht