Feiten & Weetjes (AZ - FC Groningen)

Gepubliceerd op 19 mei 2017 , 14:00

ALKMAAR- Na de 1-4 overwinning in Groningen kan AZ zich zaterdag (20:45 uur) plaatsen voor de finale van de Play-offs. Hoe vaak haalde AZ de finale van de Play-offs en hoe deed John van den Brom het eerder in de Play-offs? Je leest het in de rubriek Feiten & Weetjes.

Feiten & Weetjes (AZ - FC Groningen)

Als AZ zich zaterdag kwalificeert voor de finale, wordt voor de derde keer in de historie de eindstrijd in de Play-offs voor een Europees ticket behaald. De tweemaal eerder ging dit om een ticket in de voorrondes van de Champions League.

AZ werd nog nooit uitgeschakeld in een dubbele confrontatie als het eerst de uitwedstrijd had gewonnen. In alle negen eerdere dubbele confrontaties (acht keer Europees en één maal Play-offs) haalden de Alkmaarders de volgende ronde.

In de historie van de Play-offs lukte het geen enkele club om een thuisnederlaag in de return goed te maken.

Eerder dit seizoen eindigde het duel in het AFAS Stadion tussen AZ en FC Groningen in een doelpuntloos gelijkspel. Mocht dit zaterdag ook gebeuren, dan plaatsen de Alkmaarders zich voor de finale van de Play-offs. Bekijk hieronder de samenvatting van de wedstrijd.

De wedstrijd tussen AZ en FC Groningen stond 28 keer eerder op het programma in Alkmaar. Veertien keer won de thuisploeg en tienmaal eindigde het in een gelijkspel.

John van den Brom kan de eerste trainer worden die met drie verschillende clubs via de Play-offs een Europees ticket verovert. Eerder lukte het de 50-jarige trainer met ADO Den Haag en Vitesse.

Van den Brom verloor in zijn trainerscarrière pas twee wedstrijden in de Play-offs. Van de negen wedstrijden sloot hij er zeven winnend af.

Daarnaast waren wedstrijden in de Play-offs, waar John van den Brom trainer was van één van de clubs, vaak doelpuntrijk. In negen wedstrijden werden er 40 doelpunten gemaakt, wat een gemiddelde van 4,4 doelpunt per wedstrijd betekent.

Van den Brom viert het openingsdoelpunt met Jahanbakhsh
Van den Brom viert het openingsdoelpunt met Jahanbakhsh

Alireza Jahanbakhsh scoorde of gaf een assist in zeven van zijn laatste negen wedstrijden (vijf goals, twee assists). 

In de huidige selectie van de Groningers zit één oud AZ'er: Etiënne Reijnen. De verdediger won sinds zijn vertrek bij AZ nog nooit in het AFAS Stadion. Twee wedstrijden verloor hij met zijn ploeg en één keer eindigde het in een gelijkspel.

Wout Weghorst is op schot in de Play-offs. Inclusief zijn twee doelpunten tegen FC Groningen scoorde hij in drie van de vijf Play-offwedstrijden. Vorig seizoen won de aanvaller met Heracles Almelo de Play-offs.

Weghorst na zijn goal in Groningen
Weghorst na zijn goal in Groningen

Naast Reijnen kwamen ook deze spelers voor beide clubs uit: Paul Mathijs, Martijn Meerdink, Rolf Landerl, Dick Kooijman, Pius Ikedia, Gijs Luirink, Hans Visser, Hugo Hovenkamp, Giliano Wijnaldum en Nick van der Velden.

Jan Notermans, Han Berger en Theo Vonk waren zowel bij AZ als FC Groningen trainer. Ronald Koeman was als trainer actief bij AZ en verdedigde als speler de kleuren van de Groningers.

AZ
Van den Brom kan zaterdag geen beroep doen op Rens van Eijden en Alireza Jahanbakhsh. Zij zijn niet fit genoeg. Daarnaast zijn zowel Derrick Luckassen als Levi Garcia een twijfelgeval. Wel keren Ridgeciano Haps en Mattias Johansson terug van een schorsing.

FC Groningen
Ernest Faber moet zaterdag waarschijnlijk Mimoun Mahi en Samir Memisevic missen. Beiden hebben vrijdag niet volledig mee kunnen trainen. Net als in de heenwedstrijd zijn Desevio Payne, Kasper Larsen, Simon Tibbling en Yoëll van Nieff nog niet fit.

Laatste vijf ontmoetingen:
2016-2017: FC Groningen AZ 1-4 (Doelpunten: Jahanbakhsh, Weghorst (2), Stengs)
2016-2017: AZ - FC Groningen 0-0
2016-2017 FC Groningen - AZ 2-0
2015-2016: AZ - FC Groningen 4-2 (Doelpunten: Janssen, Vlaar, Haps, Henriksen)
2015-2016: FC Groningen - AZ 2-0

Bron: André Liefaard (Statisticus AZ), OptaJohan, Betweters, Soccerway.

Live
Voor het thuisduel met FC Groningen zijn nog kaarten verkrijgbaar. Niet in het stadion aanwezig? Deze wedstrijd is ook live te volgen via FOX Sports, het Twitter-account van AZ en AZ Radio. Met andere supporters discussiëren over de opstelling en het wedstrijdverloop? Dat kan via onze Facebook- en Instagram-pagina.

« Naar het overzicht