Feiten & Weetjes (Heracles - AZ)

Gepubliceerd op 12 april 2018 , 11:12

ALKMAAR- AZ neemt het vrijdagavond op tegen Heracles Almelo. Wanneer wonnen de Heraclieden voor het laatst van de Alkmaarders en welke spelers vechten een broederstrijd uit? Van de Zwarte Meteoor tot Wout Weghorst, je leest het allemaal in deze editie van Feiten & Weetjes.

Feiten & Weetjes (Heracles - AZ)

Heracles Almelo - AZ werd 24 keer eerder gespeeld. Dit resulteerde in dertien overwinningen voor AZ en vijf gelijke spelen.

AZ boekte de grootste competitieoverwinning uit de clubhistorie op Heracles. Op 8 november 1997 werd het in De Hout liefst 8-0.

Eerder dit seizoen werd het het treffen tussen AZ en Heracles in Alkmaar in 5-0. Bekijk hieronder de samenvatting van dat duel.

Heracles werd net als AZ twee keer landskampioen. Dit gebeurde in 1928 en 1941, nog ver voor de invoering van het protvoetbal.

Tussen deze ontmoeting, en de laatste Heracles - AZ zit 364 dagen. Het werd toen 2-1 voor AZ door doelpunten van Weghorst en Jahanbakhsh.

Twee seizoenen geleden werd het in Almelo 3-6. Eén van de goals van Heracles kwam op naam van Mark-Jan Fledderus, tegenwoordig is de oud-middenvelder de Technisch Manager van de club. Bekijk hieronder de samenvatting van die spectaculaire ontmoeting, waarin ook huidig AZ-spits Wout Weghorst voor Heracles scoorde:

AZ is al twintig officiële duels op rij ongeslagen op kunstgras. De laatste verliespartij dateert van december 2015, toen er werd verloren van PEC Zwolle. Sindsdien scoort AZ gemiddeld 2,6 punten per wedstrijd op kunstgras (16x winst en 4x gelijk).

Heracles is de zoon van Zeus en één van de grootste helden uit de Griekse mythologie. Vooral vanwege het volbrengen van twaalf onmenselijke opdrachten. Zoals het ophalen van de vleesetende paarden van Diomedes, of het doden van een hydra (reusachtig slangenmonster). De godheid kwam ongelukkig aan zijn einde: op een brandstapel die hij zelf aanstak.

Heracles heeft op dit moment negen buitenlandse spelers in de selectie. De club was ook de werkgever van de eerste buitenlandse speler in Nederland: de legendarische Steve Mokone, ook wel bekend als de Zwarte Meteoor. Later speelde de Zuid-Afrikaan nog bij onder andere FC Barcelona, Olympique Marseille en Valencia. In het Polman Stadion is er een tribune naar hem vernoemd.

De Alkmaarders zijn vijf wedstrijden op rij ongeslagen op vrijdagavond: vier overwinningen en één keer gelijk.

John Stegeman zat als trainer 6 Eredivisie-wedstrijden tegen AZ op de bank en verloor die allemaal. Geen enkele andere
coach heeft meer dan 3 Eredivisie-wedstrijden tegen AZ op zijn naam staan zonder een enkel punt te halen.

Het duel is ook een heuse broederstrijd binnen de familie Wuytens. Dries speelt bij Heracles en Stijn staat onder contract bij AZ. De achterneef van Dries en Stijn, Jan Wuytens, speelde voor zowel Heracles als AZ.

Stijn Wuytens zal tegen zijn broertje Dries spelen
Stijn Wuytens zal tegen zijn broertje Dries spelen

Heracles doet het in eigen huis aanzienlijk beter dan buiten de deur. Negen van de tien overwinningen werden op het eigen kunstgrasveld geboekt.

Brandley Kuwas is de grote man bij Heracles. Met elf assists en vier doelpunten was hij bij meer dan een derde (36%) van alle goals betrokken. De aanvaller speelde ooit drie seizoenen in de jeugdopleiding van de Alkmaarders.

Heracles krijgt van alle clubs uit de Eredivisie veruit de meeste schoten tegen, 555 in totaal. Daaruit kwamen 55 tegendoelpunten voort. Opvallend is dat nummer laatst en grote rivaal FC Twente, 164 schoten minder voor de kiezen kreeg, maar op hetzelfde aantal tegentreffers staat.

Dat heeft voor een groot deel te maken met Bram Castro. De Belgische doelman staat met 141 saves tweede in het lijstje ‘Meeste reddingen’. Het contract van Castro wordt niet verlengd en zodoende vertrekt de sluitpost komende zomer uit het Polman Stadion.

Over de laatste tien wedstrijden is AZ in de Eredivisie oppermachtig tegen Heracles. Acht overwinningen op rij (negen in totaal) en éénmaal verlies. Tien ontmoetingen waarin AZ ook nog eens tot 33 doelpunten kwam, een gemiddelde van meer dan drie goals per wedstrijd. Daarmee is Heracles over de laatste tien ontmoetingen de favoriete tegenstander van AZ.

Alireza Jahanbakhsh is sinds zijn komst naar Alkmaar erg op dreef tegen de Almeloërs: hij speelde namens AZ vier wedstrijden tegen Heracles en kwam daarin vier keer tot scoren. Het is daarmee de favoriete tegenstander van de Iraniër in de Eredivisie. Ook Weghorst heeft is in vorm tegen zijn oude club. Sinds zijn overstap van Heracles naar AZ scoorde hij ook vier keer, daar had hij drie duels voor nodig.

Met vier goals is het aanvalsduo gedeeld topscorer namens AZ, in een onderling duel met Heracles. In de eerste ontmoeting van dit seizoen kwamen ze allebei tot scoren, bekijk de samenvatting van dat doelpuntrijke duel hieronder.

Spelers die ooit voor beide clubs uitkwamen zijn onder anderen Rini Coolen, Kenan Durmusoglu, Frank van der Geest, Marco Holster, Ragnar Klavan, Dick Kooijman, Hendrie Krüzen, Roy van der Mije, Marko Vejinovic, Ben Rienstra, Daan Rienstra, Milano Koenders, Simon Cziommer, Willie Overtoom, Mikhail Rosheuvel, Denni Avdic, Iliass Bel Hassani, Wout Weghorst en Jan Wuytens.

Gertjan Verbeek en Theo Vonk zijn bij zowel Heracles als AZ actief geweest als trainer. Joop Brand was als speler actief voor de ploeg uit Overijssel en coachte in Alkmaar.

Mijlpaal
Stijn Wuytens kan tegen Heracles zijn 100e wedstrijd in dienst van AZ spelen.

John van den Brom moet het duel vanaf de tribune bekijken. Hij werd vanwege opmerkingen op scheidsrechter Blom voor één duel geschorst.

Blessures:
Heracles: Jeff Hardeveld, Robin Pröpper (twijfelachtig)
AZ: Calvin Stengs, Marko Vejinović, Ondřej Mihálik, Jeremy Helmer

Laatste vijf ontmoetingen in Almelo
2016-2017 Heracles Almelo - AZ 2-1 (Doelpunten: Weghorst, Jahanbakhsh)
2015-2016 Heracles Almelo - AZ 3-6 (Doelpunten: Janssen, Henriksen, Van Overeem, Jahanbakhsh, Bruns (e.d.), Rienstra)
2014-2015 Heracles Almelo - AZ 0-3 (Doelpunten: Tankovic, Hupperts, Berghuis)
2013-2014 Heracles Almelo - AZ 2-0
2012-2013 Heracles Almelo - AZ 1-2 (Doelpunten: Te Wierik (e.d.), Henriksen,)

Laatste vijf ontmoetingen
2017-2018 AZ - Heracles Almelo 5-0 (Doelpuntenten: Castro (e.d.), Til, Jahanbakhsh, Weghorst, Svennson)
2016-2017 Heracles Almelo - AZ 2-1 (Doelpunten: Weghorst, Jahanbakhsh)
2016-2017 AZ - Heracles Almelo 5-1 (Doelpunten: Mühren 2x, Weghorst, Dos Santos, Jahanbakhsh)
2015-2016 Heracles Almelo - AZ 3-6 (Doelpunten: Janssen, Henriksen, Van Overeem, Jahanbakhsh, Bruns (e.d.), Rienstra)
2015-2016 AZ - Heracles Almelo 3-1 (Doelpunten: Henriksen, Gouweleeuw, Tankovic)

Bron: Gracenotes, André Lieftink

« Naar het overzicht