Feiten & Weetjes (NEC - AZ)

Gepubliceerd op 5 mei 2017 , 13:55

ALKMAAR- AZ gaat zondag (14:30 uur) op bezoek in Nijmegen bij NEC. Hoe verliepen de laatste ontmoetingen met de Nijmegenaren? En wie kwamen uit voor beide clubs? Je leest het in de rubriek Feiten & Weetjes.

Feiten & Weetjes (NEC - AZ)

Zondag wordt de 73e competitiewedstrijd tussen AZ en NEC. Daarvan stonden beide ploegen 65 keer tegenover elkaar in de Eredivisie en acht keer in de Eerste Divisie. 

De wedstrijd tussen NEC en AZ stond in Nijmegen al 32 keer eerder op het programma in de Eredivisie. De Alkmaarders wonnen elf keer en tien keer eindigde het in een gelijkspel. Het doelsaldo is exact gelijk als het gaat om wedstrijden in Nijmegen: 33 voor en 33 tegen.

NEC speelt sinds 1942 haar thuiswedstrijden in het Goffertstadion, dat in 1999 werd gerenoveerd. Het onderkomen biedt plaats aan 12.500 toeschouwers.

De exacte afstand tussen het AFAS Stadion in Alkmaar en het Gofferstadion in Nijmegen is 166 kilometer.

Eerder dit seizoen troffen beide ploegen elkaar in het AFAS Stadion. In Alkmaar boekte AZ een 2-0 overwinning. Vlak voor rust zette Dabney Dos Santos de Alkmaarders op voorsprong, waarna Alireza Jahanbakhsh in de tweede helft de voorsprong verdubbelde. Bekijk hieronder de samenvatting van die wedstrijd.

In het seizoen 1969-1970 werd de wedstrijd tussen AZ en NEC twintig minuten voor het einde gestaakt bij een 1-1 stand. De reden: een sneeuwstorm. Het Alkmaarse doelpunt werd gemaakt door Bob van Rijssel, terwijl Wim Meyers trefzeker was voor de Nijmegenaren. Saillant detail is dat het restant van dat duel nooit is gespeeld.

John Bosman maakte in het seizoen 2002-2003 zijn 250e treffer in het betaalde voetbal tegen NEC.  De spits maakte de eerste twee goals in het met 5-0 gewonnen duel in De Alkmaarder Hout. Robin Nelisse nam de overige drie doelpunten voor zijn rekening.

Vorig seizoen eindigde het duel in Nijmegen in een eenvoudige 0-3 overwinning voor AZ. Binnen een kwartier stonden de Alkmaarders op een comfortabele 0-2 voorsprong door doelpunten van Markus Heriksen en Alireza Jahanbakhsh. Een kwartier voor tijd bepaalde Levi Garcia de eindstand op 0-3.

Henriksen viert zijn snelle openingstreffer
Henriksen viert zijn snelle openingstreffer

Van de laatste zeven ontmoetingen in Nijmegen verloor AZ er maar één. Drie keer gingen de Alkmaarders met een zege naar huis en drie keer eindigde het in een gelijkspel.

Alireza Jahanbakhsh stond vijf keer op het veld in een wedstrijd tussen AZ en NEC. In deze vijf wedstrijden scoorde de Iraniër viermaal. Twee keer in Alkmaarse dienst en tweemaal namens de Nijmegenaren.

Jahanbakhsh viert een doelpunt tegen zijn oude club.
Jahanbakhsh viert een doelpunt tegen zijn oude club.

Naast Jahanbakhsh heeft AZ nog een speler in de selectie met een NEC-verleden: Rens van Eijden. De verdediger kwam 190 keer uit voor de club uit Nijmegen.

Andere spelers die voor zowel AZ als NEC uitkwamen, zijn onder anderen: Danny Hesp, Bart Latuheru, Jeremain Lens, Brett Holman, Milano Koenders, Bennie Dekker, Chris Dekker, Richard Goulooze, Nick van der Velden, Erik Falkenburg, Milano Koenders, Roy Beerens, Henk Grim, Patrick van Diemen, Ullrich Crüden, Krzystof Bociek, Edo Ophof, Jan Peters , Khalid Sinouh en Peter Ressel.

Piet de Visser en Alex Pastoor hebben een verleden als trainer bij beide verenigingen.

Bij NEC werd na de nederlaag in de laatste competitiewedstrijd tegen Excelsior coach Peter Hyballa ontslagen. Ron de Groot en Patrick Pothuizen zijn aangesteld als vervangers van de Duitser.

Mijlpalen
Rens van Eijden speelde tot dusver 199 Eredivisie-wedstrijden. De centrale verdediger verdeelde die duels over Willem II, NEC en AZ. Scoren deed Van Eijden zeven keer.

Alireza Jahanbakhsh kan tegen NEC zijn 150e competitiewedstrijd spelen. De Iraniër speelde in zijn vaderland 44 keer op het hoogste niveau. Vervolgens speelde Jahanbakhsh 55 competitieduels (Eredivisie en Jupiler League) voor NEC. Voor AZ staat de teller op 50. In die 149 wedstrijden wist de rechtsbuiten 38 keer te scoren.

NEC
Ron de Groot en Patrick Pothuizen kunnen tegen AZ geen beroep doen op Mohamed Rayhi missen. De 22-jarige aanvaller zit een schorsing uit.

AZ
John van den Brom kan zondag beschikken over een volledig fitte selectie.

Laatste vijf ontmoetingen:
2016-2017 AZ - NEC 2-0 (Doelpunten: Dos Santos en Jahanbakhsh
2015-2016 NEC - AZ 0-3 (Doelpunten: Henriksen, Jahanbakhsh en Garcia)
2015-2016 AZ - NEC 2-4 (Doelpunten: Henriksen (2x))
2014-2015 AZ - NEC 2-1 (Doelpunten: Tankovic (2x)) KNVB Beker
2013-2014 AZ - NEC 1-1 (Doelpunt: Gudelj)

Laatste vijf ontmoetingen in Nijmegen:
2015-2016 NEC - AZ 0-3 (Doelpunten: Henriksen, Jahanbakhsh en Garcia)
2013-2014 NEC - AZ 3-2 (Doelpunten: Berghuis en Beerens)
2012-2013 NEC - AZ 1-1 (Doelpunt: Maher)
2011-2012 NEC - AZ 1-1 (Doelpunt: Boymans)
2010-2011 NEC - AZ 0-1 (Doelpunt: Jonathas)

Bronnen: André Liefaard (Statisticus AZ).

Live
NEC - AZ begint zondag om 14:30 uur. Deze wedstrijd is ook live te volgen via FOX Sports en de AZ Twitter. Met andere supporters discussiëren over de opstelling en het wedstrijdverloop? Dat kan via onze Facebook- en Instagram-pagina.

« Naar het overzicht