Feiten & Weetjes (VVV-Venlo - AZ)

Gepubliceerd op 1 december 2017 , 10:42

ALKMAAR- AZ gaat zondag op bezoek bij VVV-Venlo (12:30 uur). Wat hebben de hoofdtrainers van beide teams met elkaar gemeen en wat is er historisch gezien zo bijzonder aan dit duel? Je leest het in deze Feiten & Weetjes.

Feiten & Weetjes (VVV-Venlo - AZ)

Het duel tussen VVV-Venlo en AZ wordt voor de twaalfde keer in Eredivisie-verband gespeeld in Venlo.

AZ wist in Venlo viermaal te winnen en speelde vier keer gelijk. De Venlonaren wonnen drie keer.

Het doelsaldo in Limburg in Eredivisieverband staat gelijk: 19-19.

VVV en AZ kwamen elkaar ook vaak tegen in andere competities. In de Eerste Divisie speelden de twee ploegen zestienmaal tegen elkaar, met tien zeges voor de Alkmaarders. Alle drie de onderlinge bekerontmoetingen eindigden in een winst voor AZ met een doelsaldo van 10 tegen 1. In de nacompetitie troffen de clubs elkaar tweemaal: één gelijkspel en één keer winst voor AZ.

VVV-Venlo werkt haar thuiswedstrijden af in Seacon Stadion - De Koel. Het stadion, gekenmerkt door de beroemde trap van de kleedkamers naar het veld, heeft een capaciteit van 8.000 plaatsen. De wedstrijden worden gespeeld op kunstgras de Oosttribune is enkel voorzien van overdekte staanplaatsen.

Het laatste duel dat AZ speelde in De Koel was om de Herman Teeuwen Bokaal, een in Venlo jaarlijks terugkerend evenement. Het duel in 2014 eindigde in een 0-2 overwinning voor AZ, door late doelpunten van Markus Henriksen en Celso Ortíz. Vito van Crooij, Jerold Promes en Jens Janse speelden toentertijd mee bij VVV en maken dit seizoen ook geregeld minuten bij de geel-zwarten.

In de 32e speelronde van het seizoen 2007-2008 troffen de twee clubs elkaar in Venlo en het werd een doelpuntrijke voetbalmiddag: 2-3. AZ kwam tweemaal op achterstand, maar door twee treffers van Mounir El Hamdaoui namen de Alkmaarders drie punten mee naar Noord-Holland. Zie hieronder de samenvatting van dat duel.

De voorlopers van AZ en VVV speelden ooit het allereerste profduel in het Nederlandse voetbal. Op 14 augustus 1954 troffen Alkmaar ’54 en Sportclub Venlo elkaar op het Gemeentelijk Sportpark (3-0), het eerste duel van de NBVB, wat later de KNVB is geworden. Klaas Smit scoorde tweemaal en Henk van der Sluis vond eenmaal het net.

AZ is dit seizoen al zeven wedstrijden op rij ongeslagen, waarvan de laatste zes duels werden gewonnen (Eredivisie en KNVB Beker). In de Eredivisie kent AZ een reeks van vijf gewonnen duels op rij.

VVV-Venlo staat op de twaalfde plek en is de laatste drie wedstrijden ongeslagen (drie gelijke spelen). De promovendus won dit Eredivisie-seizoen drie wedstrijden, van FC Twente, Excelsior en FC Utrecht.

Alireza Jahanbakhsh is dit seizoen in de Eredivisie gemiddeld elke 102 minuten betrokken bij een doelpunt. Dat deed hij door vier doelpunten te maken en zesmaal aan te geven in twaalf competitieduels.

Met zes assists in de Eredivisie is Jahanbakhsh tweede op de ranglijst van aangevers. Alleen Hakim Ziyech (acht assists) moet hij nog voor zich dulden.

De Iraniër maakte dit seizoen in de Eredivisie 67 aanvallende dribbels, op Ajacied Hakim Ziyech na de meeste van de competitie. 35 dribbels waren succesvol, dat is 52% van het totaal (succesvolle dribbel eindigt in een pass of voorzet, dus de bal is dan niet afgepakt).

Als team heeft VVV-Venlo het laagste aantal succesvolle dribbels van de Eredivisie (72) en het laagste percentage: 48%.

Clubtopscorer Wout Weghorst is dit seizoen in alle competities elke 90 minuten betrokken bij een goal. In de Eredivisie scoorde de spits zevenmaal en gaf twee keer aan. In de twee gespeelde KNVB Bekerduels vond hij vier keer het net en gaf één assist.

Weghorst maakte negen van zijn elf doelpunten (Eredivisie en KNVB Beker) in uitwedstrijden.

Marco Bizot en Stijn Wuytens zijn de enige AZ-spelers die dit seizoen nog geen minuut in de Eredivisie misten.

Wuytens gaf dit seizoen de meeste passes (881) én de meeste succesvolle passes (801) in de Eredivisie. Dat geeft een passnauwkeurigheid van 91%. Oud-AZ’er Nick Viergever (Ajax) komt het dichtste bij met 724 aangekomen passes na 837 keer overspelen.

Als team heeft AZ in de Eredivisie de één-na-hoogste passnauwkeurigheid: 72%. 5.883 van de 7.075 passes kwamen aan. Van dat totaal kwam 12% van de voet van Wuytens.

Daarentegen heeft VVV-Venlo de laagste passnauwkeurigheid: 57%. Van de 4.806 verstuurde passes kwamen er 3.490 aan.

Zie hieronder het item dat AZ TV maakte van VVV-Venlo's en AZ's gezamelijke historie.

VVV-Venlo-trainer Maurice Steijn was in het seizoen 2010-2011 assistent van John van den Brom bij ADO Den Haag.

Niels Gerestein, Michel Langerak, Gerrit Vooys, Peter Ressel, Joost Volmer, Carlos Hasselbaink, Ruud Boymans, Niki Mäenpää en Steven Berghuis stonder onder anderen onder contract bij zowel VVV-Venlo als AZ.

Oud-Directeur Voetbalzaken van AZ Earnest Stewart heeft twee termijnen bij VVV-Venlo onder contract gestaan als speler en scoorde in 1989 zelfs tweemaal tegen AZ.

Bas Nijhuis fluit zondag het Eredivisie-duel tussen VVV-Venlo en AZ. De 40-jarige arbiter uit Enschede wordt langs de zijlijnen geassisteerd door Rens Bluemink en Patrick Langkamp. Edgar Bijl is door de KNVB aangesteld als vierde official.

Nijhuis floot in het verleden twee Eredivisie-wedstrijden tussen AZ en VVV (beide in Alkmaar). AZ won beide ontmoetingen (4-0 en 2-1).

In totaal floot Nijhuis 34 wedstrijden van AZ. Onder de Enschedese arbiter wonnen de Alkmaarders zeventien wedstrijden, speelden zesmaal gelijk en verloren elf keer. Het doelsaldo staat op 52 voor en 47 tegen onder leiding van Nijshuis.

AZ
John van den Brom kan geen beroep doen op Marko Vejinovic, Ron Vlaar en Calvin Stengs. Myron Boadu is nog niet wedstrijdfit.

VVV-Venlo
Tarik Tissoudali en Real Madrid-huurling Mink Peeters zijn na een disciplinaire schorsing van de club weer opgenomen in de selectie van VVV-Venlo. Danny Post (voet) is nog geblesseerd.

Laatste vijf ontmoetingen:
2015-2016: AZ - VVV 6-1 (Doelpunten: Van der Linden, Henriksen 2x, Tankovic 2x, Mühren) - KNVB Beker
2012-2013: VVV - AZ: 1-4 (Doelpunten: Gorter, Reijnen, Maher, Altidore)
2012-2013: AZ - VVV: 1-2 (Doelpunt: Falkenburg)
2011-2012: AZ - VVV: 2-1 (Doelpunten: Altidore, Holman)
2011-2012: VVV - AZ: 1-3 (Doelpunten: Elm, Poulsen, Maher)

Live
Niet in het stadion aanwezig? Deze wedstrijd is live te volgen via FOX Sports en de AZ Twitter. Met andere supporters discussiëren over de opstelling en het wedstrijdverloop? Dat kan via de Facebook- en Instagram-pagina van AZ.

« Naar het overzicht