Feiten & Weetjes (Willem II - AZ)

Gepubliceerd op 17 februari 2017 , 10:20

ALKMAAR- AZ gaat zondag (12:30 uur) op bezoek in Tilburg. Welke AZ-spelers verloren nog nooit van Willem II? En over welke spelers kunnen beide trainers beschikken? Je leest het in de rubriek Feiten & Weetjes.

Feiten & Weetjes (Willem II - AZ)

De wedstrijd tussen Willem II en AZ wordt de 26e ontmoeting tussen beide clubs in Tilburg. De eerste vier wedstrijden vonden nog plaats in de Eerste Divisie, de andere duels vonden plaats op het hoogste niveau. Elf van deze wedstrijden werden gewonnen door de Alkmaarders en zes ontmoetingen eindigde in een gelijkspel.

Willem II speelt haar thuiswedstrijden in het Koning Willem II stadion. De Tilburgse thuishaven biedt plaats aan 14.500 toeschouwers.

Bij een overwinning op de Tilburgers kan AZ zondag de 750e competitieoverwinning boeken. Daarnaast kunnen de Alkmaarders als ze minimaal één keer scoren het 3600e AZ-doelpunt vieren.

Ook aanvaller Wout Weghorst heeft een mijlpaal in het vizier. Hij kan zondag zijn 50e competitiedoelpunt maken en daarmee zijn elfde in dienst van AZ.

Eerder dit seizoen troffen beide ploegen elkaar al in het AFAS Stadion. De Alkmaarders zegevierden met 2-0 door doelpunten van Alireza Jahanbakhsh en Levi Garcia. Bekijk hieronder de samenvatting van de wedstrijd.

De wedstrijd Willem II - AZ zou in eerste instantie plaatsvinden op zaterdag 18 februari. Doordat AZ zich plaatste voor de knock-outfase van de Europa League en de halve finales van het bekertoernooi, heeft de KNVB het duel verplaatst naar zondag.

Twee spelers in de huidige AZ-selectie verloren nog nooit een wedstrijd van Willem II: Ron Vlaar en Rens van Eijden.

Buiten Vlaar en Van Eijden is ook trainer John van den Brom ongeslagen tegen de Tilburgers. Tijdens zijn periode als coach van ADO Den Haag won de oefenmeester zowel thuis als uit en in Alkmaarse dienst won hij drie wedstrijden en eindigde het één keer in een gelijkspel (tijdens zijn periode als trainer van Vitesse speelde Willem II in de Jupiler League).

Rens van Eijden maakte voor Willem II zijn debuut in de Eredivisie. De verdediger speelde uiteindelijk 25 competitieduels voor de Tricolores en maakte daarin twee doelpunten.

Vorig seizoen won AZ eindelijk weer eens in Tilburg. Na drie nederlagen op een rij zorgde Vincent Janssen er met twee doelpunten voor dat de drie punten mee naar Alkmaar gingen: 0-2.

Janssen vorig seizoen met de 0-2 tegen Willem II.
Janssen vorig seizoen met de 0-2 tegen Willem II.

Oud-AZ’er Joris Mathijsen is bij de Tilburgers werkzaam als technisch directeur. De oud-verdediger kwam in 2003 over van de club uit Tilburg en speelde drie seizoenen in Alkmaarse dienst. Mathijsen kwam tot 72 officiële wedstrijden (5 goals) voor AZ.

Daarnaast staat op dit moment Thom Haye bij Willem II onder contract. Het product van de AZ Jeugdopleiding speelde in totaal 73 duels voor AZ, waarin hij tweemaal scoorde. Ook Erik Falkenburg heeft een Alkmaars verleden.

Deze spelers kwamen naast Mathijsen voor beide ploegen uit: Tarik Sektioui, Adil Ramzi, Denny Landzaat, Danny Mathijssen, Kew Jaliens, Elbekay Bouchiba, Kemy Agustien, Moussa Dembélé, Mounir El Hamdaoui, Winston Haatrecht, Wim Hofkens, Kiki Musampa, John Mutsaers, Ali Messaoud, Ruud Boymans, Terell Ondaan, Guus Hupperts, Jonas Heymans en Stijn Wuytens.

Trainers die voor beide clubs uitkwamen, zijn Co Adriaanse, Jan Notermans en Piet de Visser. Voormalig Directeur Voetbalzaken Earnest Stewart speelde in het verleden zes seizoen voor de Tricolores. Ook Martin van Geel heeft een verleden bij beide verenigingen. Hans Eijkenbroek sloot zijn spelerscarrière af bij de Tilburgers, later was hij als trainer nog actief in Alkmaar.

Willem II
Pele van Anholt is twijfelachtig voor het duel met AZ. De verdediger heeft lichte knieklachten en trainde deze week een aantal keer apart. Freek Heerkens en Funso King Ojo zullen ook zondag nog niet tot de wedstrijdselectie behoren.

AZ
John van den Brom kan zondag geen beroep doen op Ron Vlaar (niet wedstrijdfit). Daarnaast ontbreekt Jonas Svensson vanwege privé-omstandigheden. Derrick Luckassen en Stjin Wuytens keren daarentegen weer terug van een schorsing.

De laatste 5 ontmoetingen:
2016-2017 AZ – Willem II 2 – 0 (doelpunten: Jahanbakhsh en Garcia)
2015-2016 Willem II - AZ 0 – 2 (doelpunten: Vincent Janssen 2x)
2015-2016 AZ – Willem II 0 – 0
2014-2015 AZ – Willem II 2 –0 (doelpunten: Dos Santos en Berghuis)
2014-2015 Willem II – AZ 3 – 0

Laatste vijf ontmoetingen in Tilburg:
2015-2016 Willem II - AZ 0 – 2 (doelpunten: Vincent Janssen 2x)
2014-2015: Willem II - AZ 3-0
2012-2013: Willem II - AZ 2-0
2010-2011: Willem II - AZ 2-1 (Doelpunt: Sigthórsson)
2009-2010: Willem II - AZ 0-3 (Doelpunten: Moreno, Holman, El Hamdaoui)

Bron: André Liefaard (Statisticus AZ).

Live
Willem II - AZ begint zondag om 12:30 uur. Deze wedstrijd is ook live te volgen via FOX Sports en de AZ Twitter. Met andere supporters discussiëren over de opstelling en het wedstrijdverloop? Dat kan via onze Facebook- en Instagram-pagina.

« Naar het overzicht