AZ Onder 15 knokt zich naar bekerfinale

Gepubliceerd op 7 juni 2018 , 20:36

ROTTERDAM- AZ Onder 15 heeft zich donderdagavond geplaatst voor de bekerfinale. De ploeg van trainer Robert Franssen knokte zich tegen Feyenoord terug van een achterstand (1-1), hield stand met tien man en won na strafschoppen. In de finale wacht Vitesse.

AZ Onder 15 knokt zich naar bekerfinale

De landskampioen begon slecht aan de halve finale, die vorige week al gespeeld zou worden en toen werd afgelast wegens noodweer in Rotterdam. Na vijf minuten spelen kwam AZ voor het eerst goed weg toen de thuisploeg een grote kans miste. Ook in de twintig minuten die volgden waren zij de dominante partij. AZ was heel matig aan de bal en in het duelleren en het was dan ook geen verrassing dat tien minuten voor rust Salah Oulad M’Hand de score opende.

Kansjes
In de resterende tien minuten voor rust bleef Feyenoord licht de bovenliggende partij, maar na de 1-0 kwam AZ wel iets beter in de wedstrijd. De ploeg kon terugkijken op een verre van goede eerste helft, maar vertoonde uiteindelijk tekenen van leven met ook een paar kleine kansjes voor Yusuf Barasi en Levi de Wilde.

Controle
Na rust kwamen de Alkmaarders sterker voor de dag. Zij waren nu de bovenliggende partij, zetten beter druk naar voren en trokken al snel de stand gelijk. Na een individuele actie van Barasi was het Fedde de Jong die de keeper kansloos liet met een geweldige uithaal. Ook na de 1-1 had AZ de controle in handen, maar het wedstrijdbeeld veranderde toen Loek Postma rood kreeg. De verdediger zag zich genoodzaakte een fout van Rio Hillen te herstellen en werd weggezonden.

Penaltyserie
De slotfase stond in het teken van tegenhouden en beide teams kregen nog één grote kans om in reguliere speeltijd de winst te pakken. Finn Stam was belangrijk door een bal van de lijn te redden, terwijl aan de overzijde Barasi de 1-2 op zijn schoen had. De treffer viel niet, waardoor penalty’s beslissing moesten brengen. AZ-keeper Daniël Deen pakte de eerste strafschop van Feyenoord, terwijl Kian Fitz-Jim, Hillen, Nick Twisk, Myron van Brederode en Barasi allen raak schoten. Zo blijft de droom van AZ Onder 15 om de dubbel te pakken volop in leven.

Franssen: ‘Geknokt met tien man’
“Ik ben teleurgesteld over onze eerste helft”, blikte Franssen terug. “Op basis van ons spel in de eerste 35 minuten verdienden wij zeker niet de finale. Maar wij wisten ons na rust goed te herstellen. Ik ben ook blij met hoe de mannen hebben geknokt om met tien man de 1-1 over de streep te trekken en hoe wij in de penaltyserie alle strafschoppen benutten. Op de KDB Cup hebben we afgelopen weekend al kunnen oefenen. Daar hadden we maar liefst vier penaltyseries, waarvan we er drie wonnen. Wellicht heeft dat geholpen in hoe wij vandaag de penalty’s aanvlogen.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Feyenoord Onder 15 – AZ Onder 15* 1-1 (1-0) *w.n.s.
Halve finale KNVB Beker

Opstelling AZ: Gijs van Schouten (70. Daniël Deen); Loek Postma, Finn Stam (65. Abdu Touré), Rio Hillen, Ovando Hoever; Damienus Reverson (36. Myron van Brederode), Nick Twisk, Fedde de Jong, Kian Fitz-Jim; Levi de Wilde (36. Jurre van Aken), Yusuf Barasi.

Scoreverloop: 24. Oulad M’Hand 1-0, 41. De Jong 1-1.

« Naar het overzicht