‘Feyenoord ongelooflijk gemotiveerd’

Gepubliceerd op 12 december 2008

ALKMAAR- Tijdens het wekelijkse persmoment blikte Louis van Gaal vrijdagmiddag vooruit op het uitduel met Feyenoord. Verder ging hij in op de blessuregevallen en de manier waarop AZ de psyche van de spelers in de gaten houdt. “Meten is weten.”

‘Feyenoord ongelooflijk gemotiveerd’

Van Gaal kan tegen Feyenoord beschikken over 21 fitte spelers. “Daardoor moet ik weer keuzes maken, dat is een goed teken”, aldus de oefenmeester. Gijs Luirink, Kew Jaliens, Moussa Dembélé en Jeremain Lens werken nog aan hun herstel. Van Gaal: “Dembélé en Lens zijn weer terug bij de club om hier hun revalidatie verder af te wikkelen. Jaliens heeft een terugslag gekregen nadat hij begin deze week voor het eerst weer met de groep meetrainde. Dat was eigenlijk te vroeg voor hem, maar hij is niet erg ver teruggeworpen. Het is overigens pas de eerste spierblessure in zijn carrière; hij is onervaren op dat gebied.”

Feyenoord

In Rotterdam treft AZ een geplaagde opponent. Van Gaal: “Er speelt zich heel wat af bij Feyenoord. Ik had liever gehad dat ze van De Graafschap hadden gewonnen afgelopen weekend. Nu weet ik niet echt wat we kunnen verwachten. Wat ik wel vermoed is dat iedereen bij Feyenoord ongelooflijk gemotiveerd zal zijn om te winnen, zoals elke ploeg momenteel gemotiveerd is van AZ te winnen.” Op de vraag hoe het thuispubliek zich zal gedragen tijdens de wedstrijd kon Van Gaal geen antwoord geven. “Maar ze zullen gerust niet voor AZ zijn, hoor.”

‘Traditie speelt een rol’

Sinds het aantreden van Van Gaal won zijn team in de Eredivisie nog nooit bij Feyenoord. “In voetbal speelt traditie zeker een rol”, zei de trainer. “De afgelopen drie ontmoetingen waren wij steeds de betere ploeg, maar wonnen we niet. De omstandigheden zijn nu echter heel anders en niet te vergelijken met de vorige jaren.”

Feyenoord wordt geteisterd door spierblessures. Volgens Van Gaal kan dat het gevolg zijn van botte pech en overbelasting. “Maar daar zal Gertjan Verbeek ook rekening mee houden. Ik wil daar geen uitspraken over doen: ik verneem alles uit de media. Bij blessures speelt ook de psyche een rol. Als een speler niet goed in zijn vel zit is hij eerder ontvankelijk voor blessures, dat is gewoon zo.”

Psychologische en fysieke testen

“Bij AZ zijn wij al jaren aan het werk met wekelijkse psychologische en fysieke testen; zoals ze dat ook bij AC Milan doen. We hebben bij AZ connecties met bijvoorbeeld Henk Kraaijenhof en met Edwin Goedhart hebben wij nu een fulltime dokter in huis. Dat werpt zijn vruchten af. Aan de hand van uitkomsten van de metingen kunnen wij bepalen waar spelers zich fysiek en mentaal bevinden. De psychische metingen hebben wij vooral ingevoerd om spelers uit hun mindere periode te helpen. De uitkomsten van alle testen zijn echter slechts een bevestiging van wat ik zelf al lang op het veld waarneem, maar meten is weten.”

« Naar het overzicht