Franssen: ‘Spanning is juist leerzaam’

Gepubliceerd op 12 april 2018 , 16:37

ZAANSTAD- AZ Onder 15 staat al maanden bovenaan, maar met nog vijf wedstrijden te gaan nadert nu de climax in de titelstrijd. Nog niets is beslist, en dus is volle focus zaterdag tegen FC Twente een vereiste. Trainer Robert Franssen: “Genieten om tot het einde om de prijzen te spelen.”

Franssen: ‘Spanning is juist leerzaam’

Nadat AZ Onder 15 in het paasweekend de finale van de prestigieuze Rotterdam Football Cup haalde, boekte de ploeg afgelopen zaterdag een verdiende zege bij NEC/FC Oss. In Nijmegen werd ondanks het lang uitblijven van doelpunten het hoofd koel gehouden. De ploeg bleef op zoek gaan naar de bevrijdende treffer, beloonde zichzelf hiervoor tien minuten voor tijd met de 0-1 en trok de winst naar zich toe. Zo werd de voorsprong op de concurrentie uitgebreid naar vier punten.

Het leeft
Gespeeld is de titelstrijd echter nog altijd allerminst. “Het leeft wel in de groep, het naderende einde van de competitie en het spelen om het kampioenschap”, weet Franssen. “Het is interessant om te zien hoe we daar de komende weken mee omgaan. Slagen de spelers erin zich iedere wedstrijd volledig op het eigen spel te richten, of laten ze zich afleiden door randzaken zoals wat de concurrentie doet? De focus moet liggen op het spelen van ons eigen spel en het iedere wedstrijd weer het maximale uit jezelf halen.”

Goed georganiseerd
Aan het begin van het seizoen speelden de Alkmaarders al twee keer tegen FC Twente. Zowel in de competitie als in de beker resulteerde dat in een zege met één goal verschil. “Vooral in de competitie kwam de overwinning moeizaam tot stand. Twente is ook een goed georganiseerde ploeg, maar wij zijn wel aan onze stand verplicht om de wedstrijd zaterdag in ons voordeel te beslissen. Het is ook boeiend om te zien of wij dit seizoen grotere stappen hebben gemaakt dan de tegenstander.”

Meer creëren
Returns in de competitie zijn mooie meetpunten om te zien waar de ploeg inmiddels staat, vertelt Franssen. “Wij zijn er iedere week op gebrand om het beter te doen dan in de ‘heenronde’. Als we dat voor elkaar krijgen staan we aan het einde van de rit nog steeds bovenaan, maar we proberen onszelf nog altijd constant te verbeteren. Met name met ons spel in balbezit zijn we volop bezig. Tegen NEC waren we al met een plan aan het aanvallen en bewust bezig met waar ruimtes liggen. Wel moet elke week de nauwkeurigheid en het tempo omhoog. Dan ga je uiteindelijk vanzelf meer kansen creëren en scoren.”

Genieten
“In verdedigend opzicht moeten we de focus vasthouden en zo min mogelijk weggeven. Goed duelleren en wedstrijden domineren. Niet eenvoudig, maar als dat lukt dan houden we onze voorsprong op de concurrentie vast. Dit is een hartstikke mooie uitdaging voor het team en iedereen die erbij betrokken is. Het is een spannende periode en dat maakt het juist ook leerzaam. Hier heb je veel meer aan dan dat het in de laatste speelronden nergens meer om gaat. Het is ook genieten om na een lang seizoen nog volop om de prijzen te spelen. Super leuk dat het zo spannend is.”

JBP-20180210-AZ-FC Volendam 0.150006

Programma
De aftrap van het treffen tussen AZ Onder 15 en FC Twente is zaterdag om 13:00 uur. Op het AFAS Trainingscomplex komen die dag ook AZ Onder 14 en AZ Onder 11 in actie. Zij treffen respectievelijk Feyenoord en Pancratius. Klik hier voor het volledige programma van de AZ Jeugdopleiding.

« Naar het overzicht