Goudmijn: ‘Adel verplicht’

Gepubliceerd op 1 juni 2018 , 11:59

ZAANSTAD- AZ Onder 16 reist zaterdag als trotse landskampioen af naar Houten. Trainer Kenneth Goudmijn is benieuwd hoe zijn spelers op de Delta Cup (met ploegen uit Zweden, IJsland, Japan en Polen) omgaan met hun vernieuwde status. "Wordt daar veel van ons verwacht."

Goudmijn: ‘Adel verplicht’

Na het competitieduel met PSV van afgelopen dinsdag (1-1) kreeg AZ Onder 16 de kampioensschaal uitgereikt. Een mooi feestje barstte los en Goudmijn ging hier uiteraard in mee, maar was even daarvoor tijdens de wedstrijd een stuk minder vrolijk. “Het is jammer dat we niet ons niveau haalden. De hitte speelde een rol, maar we legden gewoon geen goede wedstrijd op de mat. Pas in het laatste kwartier kwamen we er een beetje in. Maar ondanks de teleurstellende uitslag hadden we natuurlijk wel een topdag.”

Nat pak
Goudmijn ontkwam ondanks een moedige vluchtpoging niet aan een nat pak. Eerst werkte doelman Sem Westerveld hem als een volleerd rugbyer tegen de grond, waarna hij een grote emmer water over zich heen kreeg. “Dat hoort erbij”, lacht de coach. “Het was een erg leuke dag, ook al hadden we de eerste emotie zaterdag al gehad in Maastricht. Terwijl we daar op toernooi waren, hadden we verbinding met iemand die bij Ajax was. Je pakt liever de titel in een eigen wedstrijd, maar we zijn kampioen. Hartstikke gaaf.”

Ander vaatje
“De jongens hebben dit seizoen een sterke persoonlijke ontwikkeling doorgemaakt en zijn als team naar elkaar toe gegroeid. Ze zijn elkaar gaan waarderen en respecteren, iedereen heeft daarin zijn eigen rol gepakt. Voorheen gebruikten de mannen hun kwaliteiten heel slecht; ze camoufleerden elkaars zwakheden niet of waren niet complementair aan elkaar. Dat is nu veel beter op elkaar afgestemd en dat is helemaal hun eigen verdienste.”

Tastbaar
“Ze hebben ingezien dat ze uit een ander vaatje moesten tappen dan in de jaren hiervoor”, vervolgt Goudmijn, die dit seizoen werd geassisteerd door Julian Jenner. “Dat heeft geleid tot het kampioenschap. Hadden we tweede geworden, dan hadden we nog steeds dezelfde ontwikkeling doorgemaakt. Maar nu hebben we dit goede seizoen bekroond met een prijs, iets tastbaars. Dat is altijd prettig.”

Adel verplicht
Nu gaat de ploeg als landskampioen naar de Delta Cup, waar AZ titelhouder is. Het deelnemersveld bestaat uit Omiya Ardija (Japan), FC Delta Sports ‘95, Breiðablik (IJsland), Malmö FF (Zweden), FC Twente, Śląsk Wrocław (Polen) en Vitesse. “Daar zal veel van ons worden verwacht. Adel verplicht en dat is toch weer een nieuwe situatie voor de jongens. Heel leerzaam. Ik ben benieuwd hoe zij daarmee omgaan.”

EvdP-AZ-3204

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl

« Naar het overzicht