Huiberts: ‘Dat zou eerlijker zijn’

Gepubliceerd op 6 december 2017 , 11:22

ALKMAAR- Elke week beantwoordt de directie een vraag van de supporters. Nadat Robert Eenhoorn vorige week inging op de besteding van transferinkomsten, legt Max Huiberts dit keer uit hoe het zit met transferdeadlines.

Huiberts: ‘Dat zou eerlijker zijn’

Waarom mogen wij tot een bepaalde datum (zomer- en winterstop) spelers kopen en verkopen, huren of verhuren en niet het gehele seizoen door? (Mart Dekker)

Bedankt voor je vraag, Mart. In de voetbalwereld geldt er een transferwindow van half juni tot en met 31 augustus en van 3 januari tot en met 31 januari. Het zijn FIFA-bepalingen met een geschiedenis.

Tot halverwege de jaren ’90 waren de transferregels zo dat clubs een transfersom konden vragen voor een speler wiens contract al was afgelopen. Clubs hadden macht en konden spelers vasthouden door een hoge som voor ze te vragen. Spelers kwamen zo moeilijk los van hun club. Jean-Marc Bosman vocht de transferregels met succes aan met een rechtszaak, het zogenoemde Bosman-arrest. Naar aanleiding van dat arrest is in 2001 door diverse partijen in de voetbalwereld in overleg met de Europese Commissie een compromis bereikt over een nieuw transfersysteem en die nieuwe transferregels zijn vervolgens vastgelegd in de FIFA reglementen. Onderdeel van dat compromis was dat spelers per jaar slechts in twee transferwindows kunnen wisselen van clubs.

Voor elk land geldt er een ander transferwindow. De window in Turkije is tijdens de zomer acht dagen langer open dan bij ons in Nederland. In die acht dagen mogen we bij AZ geen spelers meer halen uit Turkije, maar spelers mogen wel nog vertrekken naar de Turkse competitie.

Persoonlijk zou ik het eerlijker vinden als de selecties voor de start van de competitie vastliggen. Het mag eigenlijk niet zo zijn dat je spelers kunt kwijtraken terwijl de competitie al is begonnen. Het zou beter en eerlijker zijn als bij de start van de competitie de transferwindow sluit. Dan speelt iedereen tegen dezelfde selecties.

Ik hoop dat je mijn antwoord duidelijk vindt.
Max Huiberts

Ook een vraag?
Wil jij iets weten van Max Huiberts of Robert Eenhoorn? Stel jouw vraag via dit formulier. Uit alle inzendingen kiest de directie de meest relevante of originele vraag die beantwoord wordt. De beste vraag van het seizoen is goed voor een VIP-arrangement voor twee personen tijdens AZ - PEC Zwolle op zondag 6 mei (14:30 uur) in het AFAS Stadion.

« Naar het overzicht