Jaaroverzicht AZ Jeugd (deel 1 van 4)

Gepubliceerd op 25 december 2017 , 09:47

ZAANSTAD- Het is winterstop voor de AZ Jeugd en 2017 loopt op zijn einde. Tot en met oudejaarsdag geven wij om de dag een overzicht van de meest opvallende gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Vandaag staan de maanden januari, februari en maart centraal.

Jaaroverzicht AZ Jeugd (deel 1 van 4)

Maandag 2 januari
Vijf jeugdspelers reizen met AZ 1 af naar Spanje, waar de A-selectie een zevendaags trainingskamp belegt ter voorbereiding op de tweede seizoenshelft. Aanvallers Myron Boadu en Calvin Stengs, verdedigers Owen Wijndal en Robin Schouten en keeper Koen Bucker zijn van de partij in Benahavís.

Woensdag 4 januari
Op het AFAS Trainingscomplex wordt het eerste ZaansFit AZ Winterkamp met een voldaan gevoel afgesloten. Drie dagen lang krijgen kinderen met overgewicht een gratis programma aangeboden waarin plezier, sport en spel centraal staan. Het is een initiatief van Sportbedrijf Zaanstad, JOGG Zaanstad, gemeente Zaanstad en AZ.

BODY_1. Zaansfit-Winterkamp

Donderdag 12 januari
De nieuwe lichting van de AZ Voetbalschool in de Regio wordt gepresenteerd in het AFAS Stadion. Tijdens de kick-off worden 120 spelers en hun ouders welkom geheten bij de club en krijgen zij hun AZ-kledingpakket overhandigd van Under Armour.

Zaterdag 14 januari
Jong AZ begint de tweede seizoenshelft met 0-2 zege bij directe concurrent Katwijk. De koploper geeft daarmee de titelaspiraties direct na de winterstop een volgende boost. Teun Koopmeiners en Jeremy Helmer maken de goals.

Zondag 15 januari
De eerste editie van het AZ Internationaal Toernooi is succesvol verlopen en maakt duidelijk dat hier beslist een vervolg op moet komen. Op zaterdag winnen Anderlecht Onder 14 en AZ Onder 13 het toernooi; op dag 2 gaan KRC Genk Onder 16 en FC Kopenhagen Onder 15 met de bokaal naar huis.

BODY_2. Internationaal Toernooi

Donderdag 2 februari
Mohamed Taabouni en Anass Salah-Eddine maken hun debuut in het shirt van het Nederlands Elftal. De AZ’ers komen met Oranje Onder 15 in actie in oefeninterlands tegen Ierland.

Zaterdag 4 februari
Owen Wijndal schrijft historie. Door zijn optreden in het Eredivisie-duel met PSV mag de linksback zich met zijn 17 jaar en 68 dagen de jongste debutant in de clubhistorie noemen. Hij laat daarmee onder meer Adam Maher en Sieme Zijm achter zich.

BODY_3. Debuut Wijndal

Donderdag 9 februari
Circa 350 trainers, coördinatoren en bestuursleden van samenwerkende amateurverenigingen zijn in het AFAS Stadion aanwezig bij het jaarlijkse AZ Voetbalschool Seminar. Prof. Dr. Peter Beek deelt inzichten over motorisch leren en een panel met Wout Weghorst, Dennis Haar, Hoofd Performance & Ontwikkeling Marijn Beuker en AZ Voetbalschool-coördinator Michael van Zijtveld geeft meer diepgang aan de avond.

Woensdag 15 februari
AZ ontvangt dankzij deelnemers van de VriendenLoterij die de Alkmaarse club een warm hart toedragen 129.159 euro, zo wordt bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala. Het bedrag wordt geïnvesteerd in de AZ Jeugdopleiding.

Vrijdag 17 februari
Ruim 25 mensen van de Real Madrid University brengen een meerdaags bezoek aan het AFAS Trainingscomplex. De kennisuitwisseling bevalt de Spanjaarden goed, zo blijkt uit de woorden van Guille Hamdan Zaragoza: “AZ heeft een heel progressieve aanpak als het gaat om talentontwikkeling. Je ziet in de voetballerij vaak dat coaches voorzeggen wat spelers moeten doen, maar hier wordt de jeugd gestimuleerd om zelf na te denken en beslissingen te nemen. Heel boeiend.”

Woensdag 8 maart
Een mooie dag voor Quinten Dekkers en Kenzo Goudmijn. De twee AZ’ers maken tegen Roemenië hun debuut als jeugdinternational. Goudmijn luistert zijn eerste cap bovendien op met een goal. Hij opent de score in het door Oranje Onder 16 met 3-2 gewonnen duel.

BODY_Goudmijn, Dekkers C_Herbert Dekkers

Woensdag 15 maart
De AZ Jeugdopleiding krijgt opnieuw de internationale status. De Alkmaarse talentenkweekvijver werd beoordeeld volgens het Kwaliteit & Performance-programma van de KNVB en behaalde daarin het niveau van Internationale Voetbal Academie.

Donderdag 16 maart
Thijs Oosting is belangrijk voor Oranje Onder 17, waarvoor ook Jasper Schendelaar en Justin de Haas in actie komen. De middenvelder maakt het openingsdoelpunt in het met 3-2 gewonnen duel met Wit-Rusland. Door de zege plaatst de ploeg zich voor het EK.

Dinsdag 28 maart
Met Owen Wijndal en Teun Koopmeiners negentig minuten binnen de lijnen plaatst Oranje Onder 19 zich voor het EK in Georgië. Een gelijkspel tegen Griekenland volstaat voor plaatsing.

BODY_Koopie

Spelers van de Maand
Anass Salah-Eddine wordt door de AZ Jeugdopleiding uitverkozen tot Speler van de Maand januari. De linksback wordt een maand later opgevolgd door Kees Smit, middenvelder van AZ Onder 12. Ook over de maand maart wordt de titel toebedeeld aan een middenvelder: Thijs Oosting.

Contracten
Mees Hoedemakers tekent zijn eerste contract bij AZ. De middenvelder tekent tot medio 2019. Verder verlengt de club met jeugdtrainers Michael van Zijtveld, Jeroen Peetoom en Dennis Nederlof, inspanningsfysioloog Rick Rietveld, fysiek trainer Chris Wenker en studiebegeleiders Sarah Molenaar en Jelle Posthumus. Met v.v. ZOB en SV 's-Graveland heeft de AZ Voetbalschool er twee nieuwe partners bij.

BODY_4. Contract Hoedemakers
« Naar het overzicht