Jaaroverzicht AZ Jeugd (deel 2 van 4)

Gepubliceerd op 27 december 2017 , 09:35

ZAANSTAD- Het is winterstop voor de AZ Jeugd en 2017 loopt op zijn eind. Tot en met oudejaarsdag geven wij om de dag een overzicht van de meest opvallende gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Vandaag staan de maanden april, mei en juni centraal.

Jaaroverzicht AZ Jeugd (deel 2 van 4)

Zondag 2 april
Jong AZ wordt kampioen van de Tweede Divisie en stelt daarmee promotie naar de Jupiler League veilig. Op een zonovergoten AFAS Trainingscomplex is de ploeg van Martin Haar en Kenneth Goudmijn met 7-0 te sterk voor VVSB. Pantelis Hatzidiakos looft de hele ploeg: “Dit is een fantastische teamprestatie. Het gaat vanavond een latertje worden.”

Ook trainer Martin Haar is lyrisch: ”Dit zijn jongens die van kleins af aan al samen voetballen. De afgelopen twee jaar kreeg AZ de titel van beste jeugdopleiding van Nederland. Daar is dit dan weer een prachtig voorbeeld van!”

BODY_1. Jong AZ Kampioen

Donderdag 6 april
AZ maakt bekend dat met ingang van het seizoen 2017-2018 een extra leeftijdscategorie aan de AZ Jeugdopleiding wordt toegevoegd. Ingegeven door het succes van de AZ Voetbalschool in de Regio doet AZ Onder 11 zijn intrede. Een van de redenen is dat Onder 11-spelers daardoor niet direct hoeven aan te sluiten bij AZ Onder 12 en daarmee meer ontwikkeling op maat krijgen aangeboden.

Zondag 9 april
Kersvers kampioen Jong AZ wordt tijdens de rust van AZ - Roda JC gehuldigd met een ereronde. Op het AFAS Trainingscomplex wordt diezelfde middag de tiende editie van het AZ Voetbalschool in de Regio Toernooi afgewerkt. Tientallen spelers met de droom om voor AZ te spelen gaan vol enthousiasme de strijd met elkaar aan.

Maandag 24 april
Bij De Zouaven worden de AZ Selectiedagen afgetrapt. Bijna driehonderd kinderen tonen in Grootebroek hun voetbalvaardigheden.

BODY_2. Selectiedagen

Dinsdag 25 april
AZ Onder 16 sluit een ijzersterke week in Georgië af in mineur. Op het Vitali Daraselia Tournament wordt de finale gehaald. Dynamo Kiev wint na strafschoppen. “Dat is jammer, maar ik ben tegelijkertijd ongelooflijk blij met de ontwikkeling die we deze week hebben doorgemaakt”, reageert trainer Kelvin Duffree.

Woensdag 26 april
Thijs Oosting, Jasper Schendelaar, Myron Boadu en Justin de Haas krijgen te horen dat zij in de EK-selectie van Oranje Onder 17 zitten.

Vrijdag 28 april
Jong AZ luidt de bel van de Alkmaarse Kaasmarkt, het traditionele teken dat de markt kan beginnen. “Een geweldige prestatie, waarvoor we als gemeente dit beloftenteam graag in het zonnetje zetten”, reageert wethouder Dijkman op het behalen van het kampioenschap in de Tweede Divisie. “Talent is bij AZ in goede handen.”

BODY_4. Jong AZ Kaasmarkt

Zaterdag 6 mei
Een opvallende prestatie van AZ Onder 16: de ploeg verslaat NAC Breda Onder 17 en haalt de finale van het Onder 17-bekertoernooi. Daarin zou Feyenoord Onder 17 uiteindelijk nipt aan het langste eind trekken.

Zaterdag 13 mei
AZ Onder 13 kroont zich tot kampioen van de Eerste Divisie A. Concurrent Ajax wordt door een 0-5 zege op Zeeburgia op een onoverbrugbare achterstand gezet. Later op de avond is er bij drie AZ’ers juist teleurstelling. Justin de Haas, Jasper Schendelaar en Thijs Oosting zijn met Oranje Onder 17 doorgedrongen tot de kwartfinale van het EK, maar moeten daarin de meerdere erkennen in Duitsland.

Woensdag 17 mei
Calvin Stengs breekt door in AZ 1 en maakt tegen FC Groningen zijn eerste goal in de hoofdmacht. “Fantastisch”, zegt de aanvaller na het duel. “Dit vergeet ik mijn hele leven niet meer. En het was al een mooi seizoen voor me, waarin ik begon in AZ Onder 19 en via Jong AZ bij het eerste kwam.”

BODY_6. Stengs eerste goal

Vrijdag 19 mei
AZ Onder 13 pakt na het kampioenschap ook de beker. De ploeg van trainer Jeroen Peetoom is in de finale met 2-1 te sterk voor PSV. De eindstrijd wordt gespeeld in het stadion van PEC Zwolle, waar die middag ook het Nederlands Trainerscongres plaatsvindt. Daar worden onder meer de Rinus Michels Awards uitgereikt en grijpt het opnieuw genomineerde AZ voor het eerst in twee jaar naast de prijs in de categorie Beste Jeugdopleiding.

Dinsdag 23 mei
Nick Olij wordt uitgeroepen tot Keeper van het Jaar in de Tweede Divisie. De doelman van kampioen Jong AZ komt als beste naar boven in de diverse klassementen die gedurende het seizoen zijn bijgehouden.

Dinsdag 30 mei
Nieuws op studiegebied: Onderwijsgroep Noordwest-Holland biedt vanaf het nieuwe schooljaar in samenwerking met AZ de opleiding MBO niveau 3 Sport- & Bewegingsleider aan. Hiermee kunnen talenten uit de AZ Jeugdopleiding eenvoudiger een goede balans vinden tussen school en topsport.

Donderdag 8 juni
De nieuwe spelers van de AZ Jeugdopleiding krijgen een uitgebreide introductie in het AFAS Stadion. Hen wordt alles verteld over zaken als topsport, de medische staf en studiebegeleiding.

Zaterdag 10 juni
AZ Onder 13 bevestigt dat het de beste ploeg van Nederland in deze leeftijdscategorie is. PSV wordt verslagen in een beslissende wedstrijd om het landskampioenschap.

IMG_2898

Zaterdag 17 en zondag 18 juni
Tijdens de tweede editie van het AZ Internationaal Toernooi leggen de Onder 16- en Onder 14-ploegen van FC Kopenhagen en de Onder 15- en Onder 13-teams van AZ beslag op de cup.

Spelers van de Maand
In april en mei worden Bram Franken en Fedde de Jong door de AZ Jeugdopleiding uitgeroepen tot Speler van de Maand.

Contracten
Robin Lathouwers, Myron Boadu en Jamie Jacobs tekenen hun eerste contract bij AZ. Met zowel de rechtsback, de aanvaller als de middenvelder wordt een akkoord tot medio 2020 bereikt. Het contract van Calvin Stengs wordt opengebroken en verlengd tot 2022. Nick Olij en Levi Opdam verlengen tot 2019. Verder verbindt Dijar Kasim zich voor een jaar aan de club (hij wordt trainer van het nieuw opgerichte AZ Onder 11) en gaan amateurverenigingen HSV Sport 1889, Con Zelo en De Kennemers een samenwerkingsverband aan met AZ.

BODY_7. Contract Boadu
« Naar het overzicht