Kick-off Voetbalschool: ‘Stap dichter bij droom’

Gepubliceerd op 12 januari 2018 , 12:08

ALKMAAR- Ruim honderd kinderen met de droom voor AZ te spelen hebben donderdag in het AFAS Stadion een warm welkom bij de club gehad. Zij ontvingen daarnaast hun AZ-kledingpakket en vormen de nieuwe lichting spelers die zondag starten in de AZ Voetbalschool in de Regio.

Kick-off Voetbalschool: ‘Stap dichter bij droom’

In de Georg Kessler Lounge zijn deze avond niet alleen meer dan honderd enthousiaste jonge voetballers aanwezig; ook hun ouders en andere familieleden worden welkom geheten bij AZ. Tijdens het eerste deel neemt AZ’s Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg het woord. Hij feliciteert alle spelers met hun selectie voor de AZ Voetbalschool in de Regio en stelt de bij het traject betrokken trainers voor.

Op speelse wijze
De visie van AZ op talentontwikkeling komt vervolgens uitgebreid aan bod, onder meer aan de hand van filmpjes die op twee grote schermen worden getoond. Zo kan bijvoorbeeld genoten worden van de acties van AZ Jeugd-exponenten als Calvin Stengs, Teun Koopmeiners, Guus Til en Thomas Ouwejan. Ook komen de kinderen zelf aan het woord over zaken als talent en potentie, aangezien Brandenburg hen op speelse wijze bij het verhaal betrekt.

Pagter: ‘Wil prof worden’
Het tweede onderdeel van de avond omvat het uitdelen van AZ-kledingpakketten, dat als vanzelfsprekend tot veel opwinding leidt. Een paar minuten later staan de spelers druk hun gloednieuwe outfits te passen. “Dit is heel leuk”, grijnst Floris de Pagter (9). Hij speelt bij RKVV DEM in Beverwijk en doet vanaf zondag mee in AZ Voetbalschool in de Regio Heiloo. “Ik vind alles met voetbal leuk en ik wil heel graag profvoetballer worden.”

Bol: ‘Heel blij’
De Pagter heeft ook wat opgestoken van de introductieavond in het stadion. “Dat je altijd goed je best moet doen en dat je ook moet doorgaan als het even niet goed gaat. En je moet goed slapen en eten.” Ook Boaz Bol (9) uit Bergen, die in AZ Voetbalschool in de Regio Alkmaar is opgenomen, maakt een ambitieuze indruk: “Ik ben heel blij dat ik bij de AZ Voetbalschool mag voetballen. Mijn droom is namelijk om prof te worden en hiermee kom ik weer een stap dichterbij.”

Dertig zondagen
De kersverse AZ Voetbalschool in de Regio-spelers draaien nu eerst van januari tot en met mei het voorjaarsprogramma. Dat bestaat uit veertien trainingen en het AZ Voetbalschool in de Regio Toernooi, dat tweemaal per jaar op het hypermoderne AFAS Trainingscomplex in Zaanstad wordt georganiseerd. De tweede editie van het toernooi vindt plaats in het najaar, wanneer ook weer veertien trainingen bij samenwerkende amateurverenigingen in de regio op de rol staan.

Van Zijtveld: ‘Kijk uit naar zondag’
AZ Voetbalschool in de Regio-coördinator Michael van Zijtveld kijkt tevreden terug op de kick-off: “Het was heel leuk om de spelers zo enthousiast te zien en ik kijk dan ook enorm uit naar aankomende zondag, als de eerste trainingen plaatsvinden. De kinderen krijgen tijdens de AZ Voetbalschool in de Regio de kans wekelijks te trainen onder leiding van AZ-trainers en zich zo verder te ontwikkelen als voetballer. Hierdoor gaat het niveau van het jeugdvoetbal in Noord-Holland omhoog.”

‘Voetbalschool helpt bij weloverwogen keuze’
“Wij leren de spelers op deze manier kennen”, vervolgt Van Zijtveld. “Dat helpt ons om een weloverwogen keuze te maken in welke jongens wij uiteindelijk vragen om voor de AZ Jeugdopleiding te komen spelen. En de spelers met de meeste potentie halen we ook elke woensdag naar het AFAS Trainingscomplex. Zij komen dan al meespelen in AZ Onder 11 of AZ Onder 12. Dat zijn altijd maar een paar jongens, want alleen de allerbesten komen in aanmerking.”

Extra prikkel
De AZ Voetbalschool in de Regio zorgt ervoor dat jonge door AZ gescoute spelers met potentie zich verder ontwikkelen, zonder dat zij uit hun eigen leefomgeving gehaald worden en vele uren kwijt zijn aan reizen. “Het is belangrijk om die jongens al te laten trainen en spelen met en tegen andere goede voetballertjes en ze in een vroeg stadium van hun ontwikkeling een extra prikkel te bieden. Daarom komen wij naar ze toe en dat gebeurt heel bewust op zondag, een dag die zo min mogelijk conflicteert met het sociale leven van de spelers.”

Doorslaand succes
In september 2012 werden de eerste trainingen van de AZ Voetbalschool in de Regio afgewerkt. Het initiatief is een doorslaand succes, want ieder jaar stroomt een flink aantal spelers uit de AZ Voetbalschool in de Regio door naar de AZ Jeugdopleiding. Zo zijn de ploegen in de leeftijdscategorieën Onder 15 tot en met Onder 11 hier bijna volledig uit samengesteld.

Tekst: AZ Media / Sven Bersee
Foto’s: Jeroen Schreur / Schreur Fotografie

 • BODYVoetbalschool-in-de-Regio-1.jpg
 • BODYVoetbalschool-in-de-Regio-2.jpg
 • BODYVoetbalschool-in-de-Regio-3.jpg
 • BODYVoetbalschool-in-de-Regio-4.jpg
 • BODYVoetbalschool-in-de-Regio-5.jpg
 • BODYVoetbalschool-in-de-Regio-6.jpg
 • BODYVoetbalschool-in-de-Regio-7.jpg
 • BODYVoetbalschool-in-de-Regio-8.jpg
 • BODYVoetbalschool-in-de-Regio-9.jpg
 • BODYVoetbalschool-in-de-Regio-10.jpg
 • BODYVoetbalschool-in-de-Regio-11.jpg
 • BODYVoetbalschool-in-de-Regio-12.jpg
 • BODYVoetbalschool-in-de-Regio-13.jpg
 • BODYVoetbalschool-in-de-Regio-14.jpg
 • BODYVoetbalschool-in-de-Regio-15.jpg
 • BODYVoetbalschool-in-de-Regio-16.jpg
 • BODYVoetbalschool-in-de-Regio-17.jpg
« Naar het overzicht