‘Moesten het slim spelen in Maleisië’

Gepubliceerd op 24 december 2017 , 17:02

ZAANSTAD- De spelers van AZ Onder 14 zijn er nog lang niet over uitgepraat: de trip naar Maleisië, waar de SuperMokh Cup werd gewonnen. Vraag de voetballers naar hun tijd in Kuala Lumpur en snel wordt duidelijk waarom die zo beklijft: “We hebben veel geleerd, als voetballer en als mens.”

‘Moesten het slim spelen in Maleisië’

Vooraf benadrukte trainer Bram Berkhout al dat de reis naar het land in Zuidoost-Azië om meer dan voetbal zou gaan draaien. “Dit is niet alleen een verrijking van je voetballeven, maar ook van je persoonlijke en maatschappelijk leven”, zei de oefenmeester daags voor vertrek vanaf een ingesneeuwd Schiphol. En zo pakte het ook uit. Behalve de cup namen de spelers een koffer vol prachtige ervaringen mee naar huis.

Kalisvaart: ‘Groot verschil arm en rijk’
“We hebben veel geleerd in Maleisië, als voetballer en als mens”, blikt aanvoerder Job Kalisvaart terug. “Als we door de stad liepen zagen we bijvoorbeeld een heel groot verschil tussen arm en rijk. Dan stond naast een supermooi flatgebouw een klein hutje. Je beseft dan hoe goed we het hier in Nederland eigenlijk hebben.”

Enorm waardevol
Vooral tijdens dag 2 was er tijd om de omgeving te verkennen. Zowel de stad als toeristische trekpleisters. “Het deed me echt goed om te zien dat de spelers de reis niet ondergingen”, vertelt Berkhout, die geassisteerd werd door trainer Robert Franssen, topsportbegeleider Bart Heuvingh, fysiotherapeut Johan de Haan en teammanager Juroen Koene. “Ze keken actief om zich heen en waren bezig de reis ten volste te benutten. Ik denk dat het zichtbare verschil in inkomen onder de Maleisische bevolking indruk maakte op de jongens. Dit was in meerdere opzichten een enorm waardevolle trip.”

Goes: ‘Kapot na partijspel’
In meerdere opzichten belandden de spelers in een andere wereld. Zo was de overgang van de Europese winter naar de Aziatische warmte enorm. “Tijdens de eerste training in Maleisië waren we na een partijspel van twee keer acht minuten helemaal kapot”, herinnert Wouter Goes zich. “Toen hadden we wel door hoe belangrijk het in de hitte is om vooraf veel water te drinken. Wedstrijden waren ook zwaar, maar door veel drinken, goed insmeren en af en toe een natte handdoek in je nek leggen lukte het ons wel.”

Slim spelen
“Het was daar zó warm”, knikt Kalisvaart. “En dan had je daar ook nog een heel vochtige lucht. Je moest daardoor anders voetballen. We moesten het slim spelen en meer met elkaar praten tijdens drinkpauzes, zodat we allemaal steeds op de juiste plek stonden. Als je namelijk veel moest lopen, was je binnen de kortste keren gesloopt.”

Uitstekende resultaten
Dat presteren bij temperaturen boven de dertig graden een zware opgave was, bleek niet uit de resultaten. Zo werd op de eerste speeldag het Zuid-Koreaanse Gyongnam FC met 8-0 aan de kant gezet, was de ploeg een dag later te sterk voor Zuid-Australië (3-0) en werd de groepswinst veiliggesteld tegen AMD Malaysia Cougars (3-1). Met een overwinning op het vooral qua organisatie sterke Buriram United uit Thailand (1-0) werd de eindstrijd bereikt, waarin opnieuw Cougars de opponent was.

Kers op de taart
De Maleisiërs hadden in de halve finale Paris Saint Germain uitgeschakeld, maar moesten in de finale wederom de meerdere erkennen in AZ (2-1). Dit duel werd gespeeld in het Bukit Jalil National Stadium. Berkhout: “Dat is een stadion waar bijna negentigduizend man in kan. Dat maakte uiteraard indruk op de mannen en alleen al daarom was het mooi de finale te halen. Dat we die na op achterstand gekomen te zijn uiteindelijk ook wonnen, maakte het plaatje wel compleet. Het was de kers op de taart van een prachtige trip die hopelijk jaren later nog steeds beklijft.”

‘Best wel anders’
“Het spelen tegen Aziatische ploegen was best wel anders”, merkte middenvelder Kalisvaart. “Zo waren de Maleisiërs fysiek veel sterker dan wij en zakte de tegenstander uit Thailand juist heel erg in. Dat was wel leuk om te ervaren, want daar moesten wij dan weer anders mee omgaan.” Goes viel op dat sommige opponenten onvermoeibaar leken: “Ze bleven maar rennen…”

Fit blijven
De centrale verdediger denkt dat zijn ploeg onder meer het verschil maakte met de concurrentie op de SuperMokh Cup door uit te blinken in topsportgedrag. “Wij zaten in hetzelfde hotel als andere grote clubs, zoals Arsenal en PSG. Het viel ons wel op dat zij helemaal niet zo gezond aten, dat was wel een duidelijk verschil. Wij waren er juist steeds mee bezig om fit te blijven, bijvoorbeeld door na wedstrijden snel te gaan eten en rust te pakken.”

Uitblinken in topsportgedrag
Berkhout: “Het omgaan met de zware omstandigheden was wel echt een ding. Het was zaak om binnen de AZ-leerlijn uit te blinken in topsportgedrag. Wat eet je, hoeveel drink je, sta je stil bij voldoende zoutinname en pak je voldoende rust. Tijdens wedstrijden bleek dat de jongens die hiermee goed omgingen hele duels konden spelen en vooral ook op goed niveau. We hadden weinig tijd om ons aan te passen, maar in een bomvol programma waarin ook aan school moest worden gewerkt, hebben de jongens zich echt top gedragen.”

Achtervolgd door apen
De grappigste herinnering aan de week in Kuala Lumpur is volgens Goes het moment dat bij een bezoek aan een oude tempel een paar teamgenootjes werden achtervolgd door een stel apen. “Dat was het leukst”, lacht hij. “Ik ga de reis nooit meer vergeten en het was mooi om AZ in de wereld te brengen door daar de beker te winnen.” AZ Onder 14 kan nu even op adem komen tijdens de winterstop. “En daarna gaan we er weer voor om alle prijzen in Nederland te pakken, net als vorig seizoen.”

Tekst: AZ Media / Sven Bersee

 • BODYMaleisie-1.jpg
 • BODYMaleisie-2.jpg
 • BODYMaleisie-3.jpg
 • BODYMaleisie-4.jpg
 • BODYMaleisie-9.jpg
 • BODYMaleisie-10.jpg
 • BODYMaleisie-11.jpg
 • BODYMaleisie-12.jpg
 • BODYMaleisie-13.jpg
 • BODYMaleisie-14.jpg
 • BODYMaleisie-15.jpg
 • BODYMaleisie-16.jpg
 • BODYMaleisie-18.jpg
 • BODYMaleisie-19.jpg
 • BODYMaleisie-20.jpg
 • BODYMaleisie-21.jpg
 • BODYMaleisie-23.jpg
 • BODYMaleisie-24.jpg
« Naar het overzicht