Onverzettelijk AZ Onder 19 klopt ADO

Gepubliceerd op 18 november 2017 , 16:29

DEN HAAG- AZ Onder 19 heeft zaterdagmiddag een belangrijke zege geboekt in de strijd om plaatsing voor de kampioenspoule. De ploeg van trainer Koen Stam was in Den Haag met 1-3 te sterk voor ADO.

Onverzettelijk AZ Onder 19 klopt ADO

De Alkmaarders hadden in de hofstad al snel een voorsprong te pakken. Rens van der Wacht bracht de bal met een harde vrije trap in het vijandelijke strafschopgebied, waar Justin de Haas strak binnen werkte. De verdediger, die afgelopen week samen met ploeggenoten Jasper Schendelaar, Joey Jacobs en Thijs Oosting nog op pad was met Oranje Onder 18, kopte hard raak.

Over en weer
Na de openingstreffer ontpopte het treffen tussen ADO en AZ zich tot een wedstrijd met kansen over en weer. Zo waren er mogelijkheden voor Oosting en Jelle Duin, maar dook de thuisploeg dus ook een paar keer gevaarlijk op voor doelman Schendelaar. Omdat dit aan beide kanten geen goals opleverde leek een 0-1 ruststand in de maak, maar in de 44e minuut wees scheidsrechter Van de Ketterij naar de stip nadat Anton Fase werd geraakt in het strafschopgebied. Jelle Duin benutte de strafschop: 0-2.

Stam: ‘Interessante fase’
Binnen een kwartier na rust was de spanning weer volledig terug, want ADO zocht en vond via Lance Duijvestijn de aansluitingstreffer. “En dan begint een voor ons interessante fase”, wist Stam. “We hebben dit seizoen namelijk al een paar keer een nipte voorsprong uit handen gegeven, onlangs tegen Vitesse nog. De vraag is in zo’n situatie dus: hoe trek je de overwinning over de streep?”

Onverzettelijk
Tot zijn genoegen merkte de oefenmeester na de 1-2 dat zijn ploeg een zekere onverzettelijkheid toonde. “Ik zag aan de jongens dat ze het zich niet weer gingen laten gebeuren. Ze hielden goed de linies dicht, hielden de bal langer in de ploeg om zo energie te sparen en we maken betere keuzes aan de bal. Maar ook binnen het verdedigen zag ik vooruitgang. Daarin zat geen paniek, maar juist rust en tegelijkertijd toch een vereiste mate van felheid.”

Nog vier finales
Een tegengoal zou niet meer vallen, de 1-3 wel, van de voet van Oosting. Hij schoot hard binnen na een goede pass van Sam Aarts. “Een belangrijke zege”, concludeerde Stam. “Winnen was echt noodzaak aangezien alles onwijs dicht bij elkaar staat op de ranglijst. Leren winnen staat in deze fase centraal en het liefst tegen de beste teams om de ontwikkeling van onze spelers te versnellen. Juist daarom willen we in de kampioenspoule terecht komen, waarin de weerstand hoog is. Met wekelijks zeven Onder 18-spelers in de basis blijken we steeds beter in staat wedstrijden te domineren. Nu nog vier finales te gaan voor de winterstop.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
ADO Den Haag Onder 19 – AZ Onder 19 1-3 (0-2)

Opstelling AZ: Jasper Schendelaar; Kevin Duin, Joey Jacobs, Justin de Haas, Ogulcan Sadiroglu (60. Niels Ens); Peer Koopmeiners, Rens van der Wacht (70. Sam Aarts), Thijs Oosting; Guillermo Gauna (80. Quinten Helmer), Jelle Duin, Anton Fase (85. Justin Baas).

Scoreverloop: 4. De Haas 0-1, 44. J. Duin 0-2 (pen.), 58. Duijvestijn 1-2, 86. Oosting 1-3.

« Naar het overzicht