Oude kaas: Sieb Dijkstra

Gepubliceerd op 28 april 2011

ALKMAAR- Op AZ.nl besteden we maandelijks aandacht aan een oud-AZ’er. We blikken met hem terug op zijn carričre, zijn periode bij AZ en ontdekken waar hij zich momenteel mee bezighoudt. In aflevering 24 van Oude kaas is het de beurt aan doelman Sieb Dijkstra (20 oktober 1966).

Oude kaas: Sieb Dijkstra

Dijkstra kwam in het seizoen 1989-1990 op huurbasis van Roda JC elf wedstrijden in actie voor AZ. Naast Roda JC en AZ bouwde de doelman uit Kerkrade een mooie carričre op bij clubs als KSC Hasselt, Motherwell, Queens Park Rangers, Bristol City, Wycombe Wanderers, Dundee United, Ipswich Town, RBC Roosendaal en Germania Teveren. Tegenwoordig woont Dijkstra met zijn vrouw Claudia en haar dochter Chyara (9) in het dorpje Eygelshoven, een deelgemeente van Kerkrade. Zijn dochters Alysia (13), Tyara (10) en Dailey (6) wonen bij Dijkstra’s voormalige echtgenote.

Je stopte in 2005 na zestien jaar met je profloopbaan. Wat doe je momenteel?
“Sinds vier jaar ben ik eigenaar van twee keeperscholen: in Heerlen en Kerkrade. Voor een maandelijks bedrag worden keepers tot achttien jaar oud door mij en acht andere trainers onder handen genomen. We trainen op woensdag en vrijdag. Er is zeker talent in Limburg, maar bij de amateurclubs wordt er helaas geen aandacht aan besteed. Ook was ik nog een jaar keeperstrainer van de Roda JC Vrouwen. Na een seizoen in de Eredivisie werd daar jammer genoeg vanwege tekort budget de stekker uitgetrokken.”

“Buiten het voetbal om ben ik taxichauffeur voor gehandicapten, schoolkinderen en mensen die op een sociale werkplaats werken. Dat doe ik zo’n vier tot vijf uur per dag. Ik rij heel wat kilometers door Zuid-Limburg.”


 
 

Wat is je mooiste herinnering aan AZ?
“Ondanks dat ik maar een halfjaar in Alkmaar heb gespeeld, was het een heel mooie tijd. Ik pas me altijd snel aan een nieuwe omgeving aan. Tot en met woensdag trainde ik bij Roda JC, om daarna met AZ richting een wedstrijd toe te leven. Ik woonde in Motel Heiloo bij penningmeester Peter van Veen. We hadden ook een leuke spelersgroep met jongens als Michel Vonk, Ferry Stroes, Dennis den Turk, Marcel Veerman en Bram Rontberg. Maar mijn beste maat was Phillip Cocu. Hij begon meteen bij binnenkomst een gesprekje met me en sindsdien trokken we altijd met elkaar op. Phillip en ik waren allebei nog broekies en gingen regelmatig naar disco’s of kroegen om te darten of een biljartje te leggen. Vooral biljarten was onze favoriete bezigheid. Wie er won? Laten we het erop houden dat we gelijkwaardig waren.”

“Nadat ik vanuit Alkmaar bij Roda JC terugkwam, heb ik Phillip overigens direct bij onze trainer Jan Reker aanbevolen. Toen zijn er enkele scouts van Roda naar hem gaan kijken, maar zij vonden Phillip niet interessant. Tja, mijn inzicht bleek uiteindelijk toch niet zo verkeerd. Ik denk dat ze zich bij Roda nog behoorlijk achter de oren hebben gekrabd.”

Heb je nog contact met spelers uit je AZ-periode?
“Nee, helaas verwateren contacten in de voetballerij. Ook met Phillip Cocu heb ik na mijn verhuizing naar Groot-Brittannië geen contact meer gehad. Of ik hem ooit nog eens ga opzoeken? Wie weet. Het lijkt me wel heel leuk om nog eens een biljartje met hem te leggen.”

“Uit mijn AZ-periode heb ik trouwens nog wel vier goede bekenden overgehouden. Dat zijn Thijs en Elly Visser en hun kinderen Jeroen en Saskia. Dat zijn vier heel grote AZ-supporters. Ze zijn me na mijn vertrek uit Alkmaar al die 21 jaar blijven volgen, schrijven en bellen. In mijn periode in Schotland en Duitsland zijn ze zelfs nog op bezoek geweest. Geweldige mensen.”

Heb je het maximale uit je carričre gehaald?
“Ik denk dat ik er gezien mijn kwaliteiten meer had kunnen uithalen, maar ik ben niet ontevreden. Als profvoetballer ben je altijd afhankelijk van de situatie. Zo was ik eerste doelman in de Engelse Premier League bij QPR, maar vertrok Gerry Francis. Hij was de manager die me had gekocht. Ray Wilkins nam het roer over en die had als speler heel lang met de reservekeeper in een team gezeten. Ik wist dus dat ik bij het minste of geringste mijn plaats zou kwijtraken, wat uiteindelijk ook gebeurde. Ik liet me verhuren aan Bristol City en werd daar twee keer op rij speler van de maand. Toen Bristol me echter wilde kopen, vroeg QPR teveel geld voor me. Ja, dat zijn onbeheersbare situaties.”


 
 

“Ik kijk trouwens met een heel goed gevoel terug op mijn periode bij Motherwell. Daar ben ik zelfs een seizoen tot speler van het jaar verkozen en heb ik Europees voetbal meegemaakt. Ik herinner me ook nog goed dat we bijna geschiedenis schreven. Op de laatste speeldag moesten wij thuis van St. Johnstone winnen en mocht Rangers niet winnen van Dundee. Dan zouden wij kampioen van Schotland worden. Rangers speelde inderdaad gelijk, maar wij verloren in de laatste minuut met 0-1. St. Johnstone vloog erop. Het kan niet anders of die spelers hadden een aardig bedragje van Rangers ontvangen.”
 
Wat verwacht je dit seizoen van het huidige AZ?
“Ik denk dat AZ de vierde plaats tot het eind van de competitie weet vast te houden. ADO Den Haag en FC Groningen zie ik niet echt meer meedoen. Sowieso spelen die nog tegen elkaar, waardoor er al eentje van hen afvalt. Voor Roda JC zie ik de uitwedstrijd tegen NEC als groot obstakel. Daar hebben ze het altijd lastig. Daarom denk ik dat AZ het niet meer uit handen geeft. Roda JC moet het in de play-offs zien te redden. Of ik met die eindstand tevreden zou zijn? Ik heb mijn hele jeugd en een deel van mijn profcarričre bij Roda JC gezeten en ik woon in Kerkrade, dus het ligt voor de hand dat ik meer met die club heb. Maar ik gun het AZ ook wel. Daar heb ik een heel fijne tijd gehad.”

Meer Oude kaas

Lees ook de andere afleveringen van Oude kaas.

Tekst: AZ Media/Daan Ruiter
Foto’s:
www.siebdijkstra.nl 

« Naar het overzicht