Overzicht: AZ'ers op het WK

Gepubliceerd op 14 juni 2018 , 13:33

ALKMAAR- In het Loezjniki Stadion te Moskou gaat op donderdagavond (17:00 uur Nederlandse tijd) het WK 2018 van start. Zonder Oranje maar wél met AZ’er Alireza Jahanbakhsh bij Iran. Welke AZ-spelers speelden er in het verleden ook op het allerhoogste mondiale podium?

Overzicht: AZ'ers op het WK

WK 1978, Argentinië
Winnaar: Argentinië

Het zijn iconische beelden. Een huilende Willem van Hanegem (54 caps) die in zijn achtertuin snikkend aan Kees Jansma mededeelt dat hij niet mee zal gaan naar het Wereldkampioenschap in Argentinië. Heel voetbalminnend Nederland is in rep en roer door het nieuws dat de middenvelder van AZ, vier jaar eerder nog een van architecten van het Totaalvoetbal, bedankt voor de eer. De Kromme bevindt zich in de nadagen van zijn glansrijke carrière en komt er met bondscoach Ernst Happel niet uit over zijn in te vullen rol op het toernooi. Eerder gaf die andere grootheid en kompaan van Van Hanegem - Johan Cruijff - al aan te bedanken.

Wie wél met alle plezier afreist naar Latijns-Amerika is Hugo Hovenkamp (31 caps), AZ-collega van Van Hanegem. Vlak voor vertrek voltrekt zich echter een rampscenario voor de linksachter. Hovenkamp valt terug in een oude knieblessure en strandt in het zicht van de haven. Geheel tegen de verwachtingen in stoot Nederland door tot de finale waarin het ten onder gaat tegen het thuisland. Voor de tweede keer in successie eindigt op Oranje op de vervelendste plek: plaats twee.

WK 2006, Duitsland
Winnaar: Italië

Het Wereldkampioenschap van 2006 is in Nederland niet in het collectieve geheugen verankerd vanwege het oogstrelende voetbal dat de ploeg van bondscoach, en oud AZ-trainer, Marco van Basten liet zien. Dankzij twee overwinningen op Servië en Montenegro (1-0) en Ivoorkust (2-1), plus een doelpuntloos gelijkspel tegen Argentinië stootte het Nederlands elftal door naar de achtste finales.

AZ-aanvoerder Joris Mathijsen vormde samen met André Ooijer het verdedigende blok. Mathijsen debuteerde in 2004 en werd vanaf het WK in Duitsland een vaste kracht in het Nationale elftal en zwaaide in 2012 af na 84 interlands. Hij reisde in 2006 met maar liefst drie teamgenoten af naar het toernooi dat werd georganiseerd door onze Oosterburen. Ook Kew Jaliens, Denny Landzaat en Tim de Cler ontvingen een uitnodiging.

Landzaat (38 caps) kwam in alle drie de poulewedstrijden als invaller binnen de lijnen. Tim de Cler (17 caps) en Kew Jaliens (10 caps) vervingen tijdens Nederland - Argentinië de vaste basisklanten, die vanwege de geplaatste status rust kregen. Jaliens had de taak om een negentienjarig Argentijns talent van het scoren af te houden. Een pareltje uit de jeugdopleiding van Barcelona die pas voor de derde keer in de basis stond bij Argentinië: Lionel Messi.

Na de poulefase kwam Portugal uit de koker als volgende opponent. Een wedstijd die de boeken in zou gaan als De Slag van Neurenberg. De Russische scheidsrechter Valentin Ivanov had amper controle over de wedstrijd en trok liefst twintig kaarten. Zestien keer geel en vier maal keer rood. Zowel een wereldrecord als een dieptepunt. Eén van de spelers die vroegtijdig kon gaan douchen was oud-AZ’er Khalid Boulahrouz. De Kannibaal kwam in de eerste helft nog goed weg na een aanslag op Cristiano Ronaldo, die daardoor uitviel en nog lang bezig was om de nop uit zijn bovenbeen te peuteren. Een schwalbe van Luís Figo deed Boulahrouz uiteindelijk de das om. Oranje ging roemloos ten onder na een doelpunt van Portugees Nuno Ricardo Oliveira Ribeiro, beter bekend als Maniche. De middenvelder die Oranje op het EK 2004 ook al naar huis schoot.

WK 2010, Zuid-Afrika
Winnaar: Spanje

In 1978 was het de bal op de paal van Rob Rensenbrink, in 2010 was het de teennagel van Casillas die ons van de titel afhield. In 2010 speelt Nederland, onder leiding van oud-AZ'er Bert van Marwijk, haar eerste wedstrijd tegen Denemarken (2-0). Bij de Denen staat de linksback van AZ, Simon Poulsen (34 caps), op diezelfde positie geposteerd. Poulsen en de zijnen eindigen op de derde plaats in de poule, achter Nederland en Japan, en konden zodoende alweer vroeg met het vliegtuig terug naar Kopenhagen.

Op het vuvuzelatoernooi waren nog een aantal AZ’ers actief. Twee van hen vormden een uitstekend koppel in het kampioensteam van 2009. Zij kwamen elkaar tegen in de achtste finale tussen Argentinië en Mexico, ofwel Sergio Romero (94 caps) versus Héctor Moreno (92 caps). Romero won met La Albiceleste (3-1). Moreno zou de hele wedstrijd op de bank blijven. De ontmoeting tussen beide landen trok zijn conditionele wissel op de ploeg van de flamboyante AZ-doelman. In de kwartfinale werd Argentinië namelijk compleet ondersteboven gespeeld door Duitsland. Romero kon vier keer vissen.

In poule D was nog een AZ-speler actief. Tijdens Ghana - Australië werd het openingsdoelpunt gemaakt door niemand minder dan Brett Holman (63 caps), die daarmee de enige AZ-speler is die op een mondiaal eindtoernooi tot scoren kwam. The Socceroos kregen in de wedstrijd daarvoor, net als Romero, met 4-0 op de broek van de Duitsers. Het doelsaldo kreeg daardoor een flinke knauw en dat moest het elftal van bondscoach Pim Verbeek duur bekopen. Australië eindigde door die oorwassing namelijk op de derde plek en was daardoor, ondanks dat het net als Ghana vier punten had, uitgevoetbald.

WK 2014, Brazilië
Winnaar: Duitsland

Na een zeer teleurstellend verlopen EK in 2012, was Oranje op het WK in 2014 in bloedvorm. Kampioenscoach van AZ - Louis van Gaal - liet Nederland bij vlagen wervelend voetballen. Vooral de eerste wedstrijd, waarin titelverderdiger met 5-1 wordt verpuldverd, past in het rijtje Nederland - Argentinië (1998) en Nederland - USSR (1988). Geen AZ-spelers in het nationale elftal, maar Oranje kende met Ron Vlaar en Jeremain Lens wel twee voetballers met een verleden in Alkmaar.

Er was één AZ-speler die wel naar Brazilië afreisde: Aron Jóhannsson (19 caps). De aanvaller werd weliswaar geboren in Alabama (VS) maar had de IJslandse nationaliteit. Zodoende speelde hij ook voor de jeugdelftallen van het Scandinavische eiland. Omdat Jóhannsson de kans klein achtte dat hij met IJsland ooit op een eindtoernooi zou staan, liet hij zich in 2013 naturaliseren tot Amerikaan en stapte direct over naar het nationale elftal van de VS. Daardoor kon hij meteen meedoen aan de voorbereiding op het Wereldkampioenschap van 2014. Pijnlijk genoeg heeft IJsland zich wél geplaatst voor het aankomende WK, terwijl de Amerikanen voor het eerst sinds 1998 niet van de partij zijn.

Hoe anders hing de vlag erbij in 2014. In een loodzware poule met Duitsland, Portugal en Ghana eindigt de VS op de tweede plek achter Die Mannschaft. Het toernooi begint niet onaardig voor Jóhannsson, die in de eerste wedstrijd tegen Ghana al in de 23e minuut in het veld komt. Daar zou het helaas bij blijven voor de huidige speler van Werder Bremen. Team USA biedt in de achtste finales uitstekend partij tegen België, dat na een uiterst moeizame verlenging uiteindelijk aan met 2-1 aan het langste eind trekt.

« Naar het overzicht