Real Madrid-trainer: ‘AZ-visie spreekt aan’

Gepubliceerd op 11 februari 2018 , 14:56

ZAANSTAD- Voor het derde jaar op rij nam deze week een delegatie van de Real Madrid University een kijkje in de AZ Jeugdopleiding. Tijdens een vijfdaags bezoek aan Nederland werden twee dagen doorgebracht op het AFAS Trainingscomplex.

Real Madrid-trainer: ‘AZ-visie spreekt aan’

De vier stafleden en 23 studenten met vijftien nationaliteiten woonden in Zaanstad onder meer trainingen bij en werden voorgelicht door verschillende specialisten uit de AZ Jeugdopleiding. Zo namen Hoofd Prestatie & Ontwikkeling Marijn Beuker, topsportbegeleider Bart Heuvingh en diverse jeugdtrainers het woord. Op die manier werd een inkijkje geboden in de visie op voetbal en opleiden van de Alkmaarse club.

Zaragoza: ‘Hoorden steeds meer over AZ’
“We komen al acht jaar naar Nederland”, vertelt Guillermo Zaragoza, assistent-directeur van het masterprogramma van de Real Madrid University. “Deze trip is het hoofdprogramma van ons opleidingstraject. Waar we voorheen alleen de traditionele top drie bezochten, komen we sinds 2016 ook bij AZ. We hoorden namelijk steeds meer over de AZ Jeugdopleiding, onder meer vanwege het winnen van de Rinus Michels Award in 2015 en 2016.”

Innovatief
Het was dus een logische stap om AZ te benaderen voor een bezoek, en dat viel twee jaar terug direct in de smaak. “We waren en zijn enorm onder de indruk van de AZ-visie. De manier van opleiden spreekt heel erg aan; ze breken hier duidelijk met de typische Nederlandse kijk op talentontwikkeling. Met veel jonge mensen is men vernieuwend en innovatief bezig. Iedereen lijkt hier de ruimte te krijgen om te groeien: de spelers én de trainers. Ik zie daarnaast veel dezelfde gezichten als vorige jaren, deze club gelooft in continuïteit.”

Tekst: AZ Media / Sven Bersee

Individuele benadering
Ook ‘de individuele benadering van spelers’ binnen de AZ Jeugdopleiding fascineert Zaragoza, die ook jeugdtrainer is in de Real Madrid Academy. “In Spanje is het vaak veel algemener", weet Zaragoze. "Daar wordt grof gezegd elke speler op dezelfde manier opgeleid. Heel boeiend om te zien dat het er hier bij AZ totaal anders aan toe gaat.”

Beuker: ‘Geven geheime recept niet prijs’
“Wij houden altijd de deur open voor partijen die geïnteresseerd zijn in onze visie”, legt Marijn Beuker het met open armen ontvangen van de Madrilenen uit. “Angst om informatie te delen hebben we niet. We vertellen namelijk genoeg om een verhelderend inkijkje te geven, maar te weinig om 'het geheime recept' prijs te geven.”

Andere voetbalculturen
Daarnaast heeft ook AZ er iets aan, vertelt Beuker. “Wij vragen onze gasten: wat valt je hier op? Van hun feedback kunnen wij weer iets leren. Wij zijn altijd geïnteresseerd naar meningen, zeker uit andere voetbalculturen, en die zijn met de komst van Real Madrid in veelvoud aanwezig. Bovendien dwingt het presenteren van onze visie onszelf ook weer om stil te staan bij waar we mee bezig zijn. Die zelfreflectie is heel nuttig.”

« Naar het overzicht