10x AZ University Podcast: de beste tips

10x AZ University Podcast: de beste tips

Gepubliceerd op 29 december 21, 14:32

ZAANSTAD- In de nieuwste AZ University Podcast deelt Olympisch schaatskampioen Mark Tuitert zijn kennis over stoïcijnse filosofie. Hij doet dat in de tiende aflevering, die op onder meer Spotify en Juke te streamen is. Tijd voor een recap met de beste praktische tips uit het eerste seizoen van AZ's officiële podcast.

Jan van der Halst – Mentale weerbaarheid
“Als je denkt dat je er bent, begint het pas. Ontwikkeling gaat altijd door en vooral op mentaal gebied zijn er altijd weer nieuwe uitdagingen. Voor mij is dat een continue ontwikkeling waarop ik persoonlijk met een grote glimlach terugkijk. Daarvoor is niet één tip mogelijk, want iedereen heeft zijn eigen vraagstukken. Toon daarin kwetsbaarheid, zonder dat je per se gelijk hoeft aan te kloppen bij een expert. Misschien is er wel een collega tegen wie je kunt zeggen waarmee je worstelt. Gewoon doen!”

Boektip: Patrick Lencioni - De 3 kenmerken van een ideale teamspeler


Khalid Boulahrouz – Topsportmentaliteit
“'Hard work beats talent when talent doesn't work hard'. Klinkt cliché, maar het is echt zo. Veel echte talenten redden het niet in het betaald voetbal, waar ook professionaliteit, betrouwbaarheid en mentaliteit wordt gevraagd. Dat zijn dingen die je jezelf moet aanleren als je er nog niet over beschikt. Profvoetbal is echt niet altijd even leuk. Achter de schermen is het hard werken, incasseren en met kritiek omgaan. Talent brengt je ver als je jong bent, maar op een zeker moment telt dat niet meer.”

Boektip: Napoleon Hill - Think and Grow Rich


Floris Wouterson – Het belang van slaap
“Ons lichaam weet via signalen op welk punt van de dag we zitten en licht is een van de belangrijkste zeitgebers. Daarom: zoek gelijk het daglicht op als je ’s ochtends wakker wordt. Daglicht is het beste licht met het beste uv en zorgt ervoor dat in je lichaam de switch wordt gemaakt van ‘slaaphormoon’ melatonine naar ‘gelukshormoon’ serotonine. Als je in de ochtend lekker buiten gaat sporten, krijg je serotonine binnen en word je vrolijker en gezelliger, maar je legt ook meteen de basis voor een goede volgende nacht.”

Boektip: Jeff Olson - The Slight Edge: Turning Simple Disciplines Into Massive Success and Happiness


Benito Maij – Kennisuitwisseling
“Kennisuitwisseling kan het verschil maken en het vinden van de juiste contacten is niet zo moeilijk. Stop ten eerste met alle beperkende gedachtes. Bepaal je eigen route en ga erachteraan. Als je iemand wil bereiken, dan is er altijd wel ergens een deurtje dat open kan. Als je maar de ballen hebt om het te doen. Al die toppers op de Spelen zijn geen atleten die gedacht hebben dat het vanzelf wel een keer komt. Die hebben allemaal stappen gemaakt, hun kop gestoten en zichzelf steeds meer uitgedaagd. Dus als je iets wil: vraag het gewoon.”

Boektip: David Goggins - Can't Hurt Me: Master Your Mind and Defy the Odds


Tim Koning – Spelplezier
“In de gouden combinatie van leervermogen en plezier kan de sleutel naar succes liggen. Dat is in topsport zo en op de werkvloer niet anders. Als je wil weten of dat bij jou goed op orde is, ga dan vooral het gesprek aan met collega’s en stel jezelf de vraag wat jou plezier geeft. Bekijk vervolgens in hoeveel procent van jouw tijd daar ook daadwerkelijk aandacht aan wordt besteed. Misschien is dat ook wel een eye-opener voor managers, coaches of docenten.”

Boektip: Matthew Syed - Black Box Thinking: The Surprising Truth About Success


Fabian Sporkslede – Actief herstel
“Kijk vooral heel persoonlijk naar wat voor jou werkt. Voor mij is dat de combinatie van profvoetbal en ondernemen met mijn bedrijf Amplify. Die zorgt ervoor dat ik steeds meer plezier heb in wat ik doe, dus kijk naar jezelf en besef goed wat voor jou werkt en wat niet. Het lezen van boeken kan daarbij helpen, maar ook inspiratie opdoen bij andere mensen. Zonder diegenen te kopiëren. Kijk dus om je heen, maar laat je eigen koers niet bepalen door wat anderen doen.”

Boektip: Eckhart Tolle - The Power of Now: A Guide to Spiritual Enlightenment


Harmke van der Werf – Topsportouders
“Als ouder zoek je naar een antwoord op de vraag hoe je kind zich maximaal kan ontwikkelen in waar het plezier in heeft. Het belangrijkste is om in gesprek te gaan en te proberen je kind te begrijpen. Door vragen te stellen komen er antwoorden, waarmee jij beter weet hoe je je kind kunt hulpen. Wat de antwoorden ook zijn.”

Boektip: Bruce Perry & Maia Szalavitz - De jongen die opgroeide als hond (en andere verhalen uit het dagboek van een kinderpsychiater)


Yannick Balk – Mentaal herstel
“Schrijf dingen op en orden je gedachten en emoties. Heb je veel aan je hoofd: zet ze eens onder elkaar. Ook het maken van een to-do-list voor de volgende dag is een manier om in het huidige moment rust te vinden en los te komen. Toen ik vroeger op serieus niveau schaatste had ik ook een boekje waarin ik wat aandachtspunten opschreef. Zo kon ik het loslaten. Voor je mentale herstel kan je hier echt iets aan hebben.”

Boektip: Ger Post - Stalen zenuwen: hoe topsporters presteren onder druk (en wat jij daarvan kunt leren)


Siebe Hannosset & Thomas D'havé – Holistische leefstijlbegeleiding
“Intermittent drinking werkt voor mij heel goed. Af en toe echt eens dorst hebben en dan goed bulkdrinken. Dat is een heel krachtige tool. Als je kijkt naar wat dat op fysiologisch niveau doet met bijna al je organen, dan bestaat er bijna geen sterkere trigger binnen het concept van intermittent living.”

Boektip: Nassim Nicholas Taleb - Antifragiel


Mark Tuitert – Stoïcijnse filosofie
“We leven in een wereld - zeker met de pandemie waar we nu in zitten - met veel onrust en chaos. De beroemde psycholoog Scott Barry Kaufman omschrijft in zijn boek Transcend heel mooi het ah-moment, de momenten die ons een leven lang bijblijven. Die hebben mensen het vaakst in de natuur. Dus ga eens naar buiten en kijk hoe mooi de wereld is. Neem af en toe zo’n ah-moment in plaats van alle negatieve ruis die je beter uit je leven kunt wegsnijden, zoals alle meningen die je voorbij ziet komen op social media. Richt je op wat aan jou is en niet op datgene waarop je geen invloed hebt.”

Boektip: Marcus Aurelius - Overpeinzingen