5-5-2005: Tien jaar later

Gepubliceerd op 05 mei 15, 08:39
ALKMAAR- De datum 5-5-2005 doet in Alkmaar niet aan een reguliere Bevrijdingsdag denken. Het is de dag waarop AZ bijna, maar dan ook echt bijna de finale van de UEFA Cup haalde. Tien jaar later blikken we terug met drie hoofdrolspelers.

“Het is onvoorstelbaar… Zo dicht bij de finale! Dan mag je huilen. Dan mag je verdriet hebben.” Het zijn de woorden van tv-commentator Evert ten Napel. Na het laatste fluitsignaal brengt de camera betraande en geknakte spelers in beeld. Desillusie in De Hout. AZ is de finale van de UEFA Cup op een paar seconden na misgelopen. Want: in de extra tijd van de verlenging maakte Miguel Garcia van Sporting Lissabon een desastreus doelpunt.

De finale in Portugal had de bekroning moeten zijn op een fantastisch Europees seizoen. AZ maakte onder leiding van Co Adriaanse naam door kapitaalkrachtige clubs als PAOK Saloniki, AJ Auxerre, Glasgow Rangers, Shachtar Donetsk en Villarreal te verslaan.

“We hadden geen idee waar we aan begonnen”, blikt voormalig Directeur Algemene Zaken Toon Gerbrands terug. “Hoe werken al die Europese regels? Waar moet je allemaal aan denken? Zo ben ik van tevoren met een beginnersgeest op pad gegaan om alle hotels voor de uitduels te bekijken of het in orde zou zijn. We hadden nul ervaring maar wilden het natuurlijk wel goed doen, zo’n avontuur.”

Haar: ‘Geen druk’
“Er was voor aanvang van dit Europese seizoen helemaal geen druk”, herinnert voormalig assistent-trainer Martin Haar zich. “We hadden na 22 jaar weer Europees voetbal gehaald. Zouden we in de eerste ronde worden uitgeschakeld? So What

“We hadden een goede mix van jong en oud”, weet Denny Landzaat, die destijds de aanvoerdersband droeg en dat seizoen vier Europese goals maakte. “We voelden elkaar goed aan. Het was een mooie tijd met een leuke, goede groep.” Die groep plaatste zich voor de groepsfase door de eerste horde goed te nemen. Over twee duels werd afgerekend met PAOK Saloniki.

Tijdens het met 2-3 gewonnen heenduel kreeg Gerbrands een bezorgd belletje van het thuisfront. “Een groep Griekse supporters had in een vak de stoeltjes in de brand gestoken. Op televisie werd dat voortdurend in beeld gebracht. Mijn vrouw wist niet hoe het met de rest van het stadion was en belde half in paniek op. Of ik snel het stadion wilde verlaten, want in Nederland dacht men dat alles helemaal zou afbranden.”

Zwembad
Haar weet nog dat het die dag in Saloniki bloedheet was. “Om de spanning er wat af te halen zei Adriaanse ’s middags tegen de spelers: ‘Ga lekker een half uurtje in het zwembad poedelen.’ En toen ze er weer uitkwamen gingen ze lekker op een ligbed in de schaduw liggen. Zo benaderden wij die wedstrijd.”

Het bereiken van de poulefase werd gevierd. De terugkeer in Europa was min of meer al geslaagd. Haar: “Na AZ - PAOK zijn we met z’n allen het spelershome in gegaan. Ook de spelersvrouwen waren erbij. En hoe professioneel hij ook was, zelfs Adriaanse dronk toen een wijntje. De spelers namen een paar biertjes en stonden de volgende ochtend gewoon weer op het veld voor een uitlooptraining. Dat zegt wat over die groep.”

De groepsfase werd overleefd. De Europese verrichtingen van AZ oogsten lof in Nederland, dat in steeds grotere getalen naar de manschappen van Adriaanse keek. De trainer van discipline en aanvalslust versloeg ook het Duitse Alemannia Aachen en verraste in de kwartfinales het Spaanse Villarreal. Bepaald geen half werk voor een ploeg die ondertussen ook in de Eredivisie hoge ogen bleef gooien. 

Sporting
En toen kwam de halve finale tegen Sporting. “Daar hebben we geen angst voor, maar wel veel respect”, zei Adriaanse tegen de Portugese pers. Gerbrands: “We hadden als directie vooraf het gevoel dat Sporting echt een verdieping te hoog zou zijn. Bovendien werd in hun stadion ook nog eens de finale gespeeld. Zij zouden dus alles in de stijgers zetten om die finale ook zelf te gaan spelen.” Landzaat: “Maar ja, we waren nu al zover gekomen, waarom niet ook de finale halen?” Een week later volgden op 5-5-2005 de tranen in De Hout.

UEFA Cup 2004-2005:
16-9-2004: PAOK Saloniki - AZ 2-3
30-9-2004: AZ - PAOK Saloniki 2-1
4-11-2004: AZ - AJ Auxerre 2-0
25-11-2004: Amica Wronki - AZ 1-3
2-12-2004: AZ - Glasgow Rangers 1-0
15-12-2004: Grazer AK - AZ 2-0
17-12-2005: Alemannia Aachen - AZ 0-0
24-2-2005: AZ - Alemannia Aachen 2-1
10-3-2005: Shachtar Donetsk - AZ 1-3
16-3-2005: AZ - Shachtar Donetsk 2-1
7-4-2005: Villarreal - AZ 1-2
14-4-2005: AZ - Villarreal 1-1
28-4-2005: Sporting Lissabon - AZ 2-1
5-5-2005: AZ - Sporting Lissabon 3-2

Europees seizoen in cijfers
Wedstrijden: 14
Gewonnen: 10 x
Gelijkspel: 2 x
Verloren: 2 x
Doelpunten voor: 25
Doelpunten tegen: 15
‘De nul’: 3 x

Tekst: Eelke Schulte Nordholt / AZ Media
Foto's: Archief AZ Media

Documentaire
Bekijk op AZ.nl de uitgebreide documentaire die AZ TV over dat seizoen maakte.