6 punten-weekend in het hoge Noorden

Gepubliceerd op 24 september 18, 11:43
GRONINGEN- Het Business Team van AZ nam het zondag op tegen hun collega’s van FC Groningen. Net als het eerste elftal van de Alkmaarders werden de drie punten mee naar huis genomen. Een verslag van het duel.

Het is een druilerige zondagmorgen, 23 september 2018. Het AZ Business Team van AZ verzamelde zich om haar eerste wedstrijd van seizoen te spelen. Het was gelukkig een kort ritje: 2 uur, 176 kilometer. Op naar FC Groningen! Het was niet de eerste keer dat het team van trainers Kreuger en Bruynesteijn elkaar de hand schudden. Maandag werkte het team haar laatste training af. Met de laatste oefeningen werd de conditie op pijl gebracht en de patronen ingeslepen. Toen de hesjes verdeeld waren, werden de contouren van de opstelling zichtbaar.

Geruchten
Geruchten gaan dat Herman Schonewille van FC Groningen de afgelopen weken geregeld wat assistenten naar Alkmaar heeft gestuurd om zich zo goed mogelijk voor te bereiden.

De voorbereiding
De twee uur voorafgaand aan de wedstrijd in Groningen werden optimaal benut door ons trainersduo en el padre Mol. De laatste kaarten werden geschud en gewisseld en de razende reporter zag zelfs wat deals onder de tafel. Benieuwd met wat voor opstelling de coaches zouden komen op sportpark de Koepel. Gelukkig verliep de reis verder voorspoedig. De bus van huischauffeur Theo van Velzen werd strak gestuurd door Dirk en zijn zoon Jac.

De wedstrijd
Eenmaal aangekomen op de Koepel was het groen-wit van FC Groningen al volop zichtbaar. Het team van Schonewille liet niets aan het toeval over en had waarschijnlijk de vorige wedstrijd nog in hun hoofd. De Groningers leden een kleine, en naar eigen zeggen, ietwat geflatteerde nederlaag tegen het Business Team van PEC Zwolle. De mannen van Bruynesteijn en Kreuger snelden de kleedkamer in om zich om te kleden en stipt 11:15 uur was het zo ver.

Inmiddels waren de massaal meegereisde supporters (+2) ook gearriveerd. Na het eerste fluitsignaal van de sterk leidende arbiter was het even inkomen. Beide ploegen namen geen risico. Van 'tiki-taka' was nog geen sprake. Als ervaren ploeg wist AZ natuurlijk wat het te doen stond. Afwachten, overnemen en toeslaan. Toch was het FC Groningen met het eerste wapenfeit!

De sterk spelende flankspeler van FC Groningen zette el padre Mol op het verkeerde been die op zijn beurt als een stervende zwaan naar de grond ging. Als het Nationale Ballet nog vacatures zou moeten invullen dan waren ze zeker overtuigd geweest. Gelukkig was het team van Schonewille uitgeput van de lange warming-up en verzuimden zij het om hun teennagel te gebruiken om de eerste goal te scoren. Keeper van dienst Erik had redelijk uitgerust in de bus en stond klaar om de bal netjes op te rapen.

De tandwielen van het Carillon
Na deze speldenprik werd het spel van AZ beter en beter. Met een sterk middenveld van Abell, Van Dijk en Schoon begon de machine te lopen. Het was als de tandwielen van het Carillon de grote kerk. AZ speelde sterk vanuit een duidelijke positie en hardwerkend voor elkaar. Toch was ook FC Groningen gevaarlijk door de vaak behendige spelers.
Wanneer je het aantal kansen telt voor AZ is het een wonder dat we met een 0-0 de rust in gingen. Waar de Boer in de voorgaande weken zich toonde als Grand Vedette had hij zijn vizier nu nog in Alkmaar liggen. Evenals nieuwe aankoop van der Mosselaar, balvast, sterk maar in zijn vorige leven waarschijnlijk Rugby gespeeld. Hij was waarschijnlijk degene die de Conversie-Kick mocht nemen. Hoog tussen beide palen van de rugby goal.

Peptalk
Doen wat je moet doen, alleen nog afmaken. Dichthouden, druk naar voren en durf te schieten. Het was Bruynesteijn die het team bij de hand nam voorafgaand aan de tweede helft. Met deze wijze woorden ging AZ op voor de tweede 30 minuten. Iedereen scherp en een hoofdrol voor de keeper van FC Groningen.

Het leek alsof er warme olie in de bidons zat want het hoogstaand te tweede helft. Het Carillon begon steeds sneller te draaien en mooier te spelen. Het team van Schonewille stond minutenlang met de rug tegen de muur. Elite Paard Koedooder, die bij een voorzet 2 maal de afstand van de bal aflegd begon voorzetten af te leveren, de muur Schoon was niet te breken op het middenveld en van der Mosselaar en Pipo de Boer begonnen zowaar tussen de palen te schieten. Het moest niet lang meer duren voordat de eerste goal viel. Toch was het FC Groningen die alle moed bijeen pakte en met de laatste energie goed kansen kreeg om op voorsprong te komen.

Counter
Na een goede kans van FC Groningen was het Tromp die met een behendige actie Abell bereikte die op zijn beurt Grand Vedette oftewel Pipo de Boer wegstuurde voor een 1v1 met de keeper. De sterk spelende centrale verdediger van Groningen was op zijn hoede en haakte de Boer in een uiterste poging. De Boer kan net als Mol zo op voor het Nationaal Ballet. De cambré werd uitgevoerd en de Boer kreeg wat het verdiende. Penalty. Nu was het alles of niets en loon na werken. Abell werd naar voren geduwd en het leek hem dan ook niets te doen. In een rechte lijn liep hij op de bal af en schoot hem vervolgens achter de keeper.

Derde helft
Een heerlijke wedstrijd met een mooi resultaat. Beide elftallen hebben gestreden, mooi voetbal geleverd en constant gestreden voor de winst. Na de wedstrijd hebben beide ploegen nog volop genoten van het rest van het programma. Een uitgebreid buffet stond klaar in het Hitachi Capital Mobility stadion en na de opening van gastheer Schonewille werd er door iedereen genoten van het eten, de wedstrijd en de gastvrijheid van onze Groningse collega’s.

Ook benieuwd?
Train iedere maand op maandagavond met een select gezelschap ondernemers en leer hen op een informele manier kennen. Daarnaast speelt u thuis- en uitwedstrijden tegen andere eredivisie Business Clubs, dineert u vervolgens samen en kijkt u het Eredivisie-duel tussen beide hoofdmachten. Genoeg mogelijkheden om een gesprek aan te knopen, toch? Meer informatie via