AZ Onder 13 pakt landskampioenschap

Gepubliceerd op 18 mei 13, 18:28
ALKMAAR- AZ Onder 13 heeft zich zaterdag tot Nederlands kampioen bij de D-Junioren gekroond. De ploeg van trainer Paul Brandenburg versloeg in Lunteren zowel sc Heerenveen D1 als PSV D1 met 2-0 en nam daarmee de schaal mee naar Alkmaar.

De drie beste D-pupillenteams van Nederland kwamen zaterdag bij elkaar op het complex van vv Lunteren om uit te maken wie zich nationaal kampioen mocht noemen. AZ Onder 13, sc Heerenveen en PSV hadden zich eerder de beste getoond in hun eigen regio. In drie wedstrijden van twee keer twintig minuten werd de titelstrijd beslist.

Tegenstanders
De Alkmaarders keken tijdens de eerste wedstrijd in Gelderland toe. De AZ-talenten wisten dat zij de verliezer van het duel tussen PSV en sc Heerenveen zouden treffen tijdens hun eerste krachtmeting. De Eindhovenaren zegevierden, na een goed begin van de Friezen, met 3-1.

Snelle voorsprong
Onder 13 opende vervolgens, luid aangemoedigd door het meegereisde AZ Onder 12, sterk tegen sc Heerenveen. Binnen zeven minuten namen de Alkmaarders een 2-0 voorsprong. Eerst trof Guillermo Gauna - na goed doorkoppen van Ivar de Boer - doel. Twee minuten later stond de aanvallende middenvelder aan de basis van de goal van Keyennu Lont.

Aluminium
In het vervolg van het duel bleef Onder 13 duidelijk de bovenliggende partij. De Friezen werden geen enkele keer gevaarlijk voor het doel van Nick Boom. Aan de andere kant stond het aluminium een grotere voorsprong voor de AZ'ers in de weg. Een inzet van Lont spatte uiteen op de paal, een vrije trap van Peer Koopmeiners raakte de bovenkant van de lat.

Finale
In de laatste wedstrijd werd alsmede de strijd om het kampioenschap beslist. De winnaar van het duel tussen PSV en Onder 13 mocht na afloop de schaal ophalen. De finalespanning was op het veld duidelijk zichtbaar. Er werd gestreden om elke meter en de Eindhovenaren toonden zich een sterke opponent. De Alkmaarders bleven desalniettemin op de been, mede dankzij de sterk spelende laatste linie.

Sterker
In het tweede deel van het duel met PSV werd Onder 13 sterker. Vlak na de korte rust zorgde Gauna met zijn tweede doelpunt van de middag voor de voorsprong. Vervolgens ontspon zich een hevige strijd waarbij de spanning bij de spelers en toeschouwers duidelijk voelbaar was. Toen Maxwell Asare de 2-0 binnenschoof, was de ontlading bij de Alkmaarders dan ook enorm.

Schaal
In de laatste minuten kwamen de AZ-talenten niet meer in de problemen, waarmee het Nederlands kampioenschap een feit was. Na de eerste vreugde mocht aanvoerder Koopmeiners op het veld de schaal in ontvangst nemen. Terwijl de trofee van hand tot hand ging keek Brandenburg trots toe. "Dit is prachtig. We hebben vooral het eerste deel tegen Heerenveen heel goed gespeeld. De wedstrijd tegen PSV was een echte finale."

Foto's met dank aan Barathi van Elst.