AZ Onder 15 grijpt naast bekerwinst

Gepubliceerd op 10 juni 17, 14:33
ZAANSTAD- AZ Onder 15 heeft zaterdag in de verlenging van de bekerfinale het hoofd moeten buigen. De wedstrijd tegen Ajax, die werd gespeeld op het AFAS Trainingscomplex, stevende af op strafschoppen toen er toch nog een beslissend doelpunt viel.

De finale in Zaanstad begon aftastend. Er vielen in de openingsfase daardoor weinig mogelijkheden te noteren, maar bij de eerste serieuze kans was het wel direct raak. In de elfde minuut opende Kenneth Taylor de score met een schuiver van binnen het strafschopgebied. Nadat Caine Cairo op slag van rust een flinke kans miste, leek AZ te gaan rusten met een achterstand. Totdat Ricuenio Kewal toesloeg. Hij tikte binnen na een uitstekende voorzet van Mohamed Taabouni.

Lang spannend
Alles lag weer open en het zou nog lange tijd spannend blijven. Ajax stichtte het eerste gevaar na rust; een schot van Dillon Hoogewerf schampte de lat. Kort daarna werd Kewal gevaarlijk. Een Ajax-verdediger zat hem op de huid, maar de snelle aanvaller kwam toch tot een verraderlijk schot. Harm Dieker wist de bal ternauwernood naast te tikken.

Bravoure
Zo vielen in de tweede helft kansen over en weer te noteren. Soulyman Allouch (Ajax) schoot van afstand net naast, even laat deed Taabouni hetzelfde vanaf het middenveld. Hij zag Dieker ver voor zijn doel staan en reageerde direct met deze van bravoure getuigende poging. En waar Hansen met een schot uit de draai de uitstekend keepende Ischa Bouwman niet wist te verschalken, wist AZ-invaller Tiago Cukur het doel niet te treffen nadat hij de bal uit een corner bij de tweede paal ontving.

Verlenging
De reguliere speeltijd leverde geen winnaar op en dus kwam er een verlenging van twee keer tien minuten. In de tweede helft hiervan was het uiteindelijk Hansen die na een vrije trap in de rebound doel trof: 1-2. In de allerlaatste seconden kreeg Kewal nog wel een grote kans om er 2-2 van te maken en een strafschoppenserie af te dwingen, maar Dieker bracht redding op het schot van dichtbij.

Franssen: ‘Met positief gevoel terugkijken’
“We hebben ons gezamenlijk goed aan het plan gehouden”, constateerde trainer Robert Franssen. “Daardoor zijn we lange tijd in staat geweest Ajax te ontregelen en weinig kansen weg te geven. Helaas ebden bij ons in de verlenging de krachten weg, werden we naar achteren gedrukt en viel uit een standaardsituatie toch nog de 1-2. Dat is heel jammer, maar ik ben ook trots op hoe we er samen voor gewerkt hebben. Natuurlijk overheerst nu de teleurstelling, maar we mogen ook met een positief gevoel terugkijken op deze bekerfinale.”

Tekst: AZ Media / Sven Bersee
Foto's: AZ Media

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ Onder 15 – Ajax Onder 15 1-2 (1-1)
Bekerfinale

Opstelling AZ: Ischa Bouwman; Jorn Berkhout, Aurélien Mambo Kwamungu, Misha Engel, Anass Salah-Eddine (85. Jaden Montnor); Fedde de Jong (82. Noah de Waal), Aaron Menelik, Zico Buurmeester (36. Tiago Cukur), Mohamed Taabouni; Caine Cairo, Ricuenio Kewal.

Scoreverloop: 11. Taylor 0-1, 35+1. Kewal 1-1, 82. Hansen 1-2.