AZ wint van PSV en gaat Europa in

AZ wint van PSV en gaat Europa in

Gepubliceerd op 12 mei 19, 16:18

ALKMAAR- AZ heeft zondag met 1-0 van PSV gewonnen. In het AFAS Stadion maakte Guus Til vlak na rust het enige doelpunt. De ploeg uit Alkmaar verzekerde zich daardoor van een ticket voor Europees voetbal.

Voorafgaand aan het duel met PSV onthulde AZ haar nieuwe thuisshirt. Het rode tricot, met details van de burcht uit het Alkmaarse stadswapen, werd meteen ook voor het eerst gedragen in een officiële wedstrijd.

Vertrouwde namen
Na twee voetbalvrije weekenden begon AZ met elf vertrouwde namen aan het duel met de Eindhovenaren. Thomas Ouwejan keerde terug als linksback, wat ten koste ging van Owen Wijndal. Albert Gudmundsson startte opnieuw als linksbuiten, waardoor Oussama Idrissi plaats moest nemen op de bank.

Rommelig
Na een rommelige openingsfase bleven echt grote kansen uit in het eerste bedrijf. Een hakbal van Luuk de Jong werd weggewerkt door Jonas Svensson, terwijl een poging van Pablo Rosario hoog over ging.

Redding Zoet
De eerste AZ-kans kwam op naam van Calvin Stengs. De linkspoot dribbelde vanaf de rechterkant naar binnen, haalde hard uit en zag hoe PSV-keeper Jeroen Zoet de bal op zijn vuisten kreeg.

Til 1-0
AZ kwam sterk uit de kleedkamer voor de tweede helft en na 49 minuten opende de thuisploeg de score. Mats Seuntjens was Nick Viergever te snel af en zette voor met buitenkant rechts. Til kon vervolgens aannemen en schoot de 1-0 tegen touwen.

Paal
Niet veel later probeerde Calvin Stengs het van vlak buiten de zestien, maar zijn inzet ging op de paal. Seuntjens eindigde een fraaie solo met een schot in het zijnet en Adam Maher legde een vrije trap op de bovenkant van de lat. Aan de andere kant moest Gudmundsson op de doellijn ingrijpen op een laag schot van Angelino.

Europees
PSV bracht vervolgens aanvallende wissels, maar tot een echte mogelijkheid kwam het niet en AZ bleef eenvoudig overeind. Na iets meer dan 94 minuten floot scheidsrechter Danny Makkelie voor het einde van de wedstrijd en stelden de Alkmaarders Europees voetbal veilig.

Afscheid Van den Brom
Na de ereronde nam het AFAS Stadion afscheid van trainer John van den Brom. De Amersfoorter stond in vijf seizoenen meer dan 200 wedstrijden aan het roer in Alkmaar. Volgend seizoen coacht hij FC Utrecht.


WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN
AZ - PSV 1-0 (0-0)

Eredivisie

Opstelling AZ: Marco Bizot; Jonas Svensson, Ron Vlaar, Teun Koopmeiners, Thomas Ouwejan (80. Owen Wijndal); Fredrik Midtsjø (79. Stijn Wuytens), Guus Til, Adam Maher; Calvin Stengs, Mats Seuntjens, Albert Gudmundsson (76. Myron Boadu).
Opstelling PSV: Jeroen Zoet; Denzel Dumfries, Daniel Schwaab, Nick Viergever, Angelino; Pablo Rosario (80. Mohammed Ihatteren), Luuk de Jong, Michal Sadilek (60. Érick Gutiérrez); Donyell Malen, Steven Bergwijn, Cody Gakpo (80. Zakaria Aboukhlal).

Scoreverloop: 49. Til 1-0.
Gele kaarten: Til (AZ), Schwaab (PSV).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Danny Makkelie
Toeschouwers: 16.555
Treffer Man of the Match: Guus Til

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl

Wedstrijd

1
Eredivisie
AZ - PSV
zondag 12 mei 2019, 14:30
Wedstrijd informatie
0