Johnsen kopt AZ naar zege

Johnsen kopt AZ naar zege

Gepubliceerd op 15 december 18, 21:34

ALKMAAR- AZ heeft zaterdagavond in extremis gewonnen van Excelsior. Na een doelpunt van Guus Til en een 1-1 ruststand wist de thuisploeg in de blessuretijd de drie punten binnen te halen. Invaller Bjørn Johnsen kopte AZ in de 94e minuut naar de bevrijdende 2-1.

AZ begon in een ijskoud AFAS Stadion met dezelfde namen als een week eerder tegen Fortuna Sittard. Wél keerden drie geblesseerden terug bij de wedstrijdselectie: Johnsen, Jeremy Helmer en Marko Vejinovic begonnen op de bank.

Van de lijn
De thuisploeg begon prima en na iets meer dan tien minuten was het dicht bij een doelpunt. Een hoekschop belandde voor de voeten van Oussama Idrissi, maar zijn volley werd door Dogucan Haspolat al vliegend van de lijn gehaald.

Stengs
Niet veel later draaide Calvin Stengs snel weg bij zijn tegenstander en dwong Excelsior-doelman Alessandro Damen met een vlammend schot om de bal onder de lat vandaan te slaan. Door een hakbal van diezelfde Stengs kon Jonas Svensson vlak daarna vrij uithalen, maar wederom had de keeper een antwoord.

Mahmudov
Ondanks het veld- en kansenoverwicht voor AZ, waren het de bezoekers die op voorsprong kwamen. Na een half uur kreeg Denis Mahmudov de bal aan de rechterkant van het veld en haalde met links verwoestend uit in de korte hoek: 0-1.

Til 1-1
Het thuispubliek ging desondanks achter de ploeg staan en binnen tien minuten knokte AZ zich terug. Een hoge voorzet van Thomas Ouwejan kon eenvoudig worden binnen getikt door Til.

Record
Voor Til betekende het zijn vijftiende goal voor AZ vóór zijn 21e verjaardag. Daarmee evenaart hij het record van John Metgod. Volgende week zaterdag viert de aanvoerder zijn verjaardag.

Tweede helft
Ook na rust had AZ het betere van het spel. Onder meer een laag schot van Idrissi (redding Damen) leverde echter geen doelpunt op. Aan de andere kant kreeg Elias Omarsson een grote kans. Hij kwam een teenlengte tekort op een voorzet van Lorenzo Burnet.

Aandringen
AZ bleef via een zwabberend afstandschot van Adam Maher (redding Damen) en een kopbal van Til (van de lijn gehaald) aandringen. Til kreeg een enorme mogelijkheid nadat Idrissi opstoomde langs de linkerflank, maar de aanvoerder schoot ter hoogte van de penaltystip hard naast.

Johnsen 2-1
De bevrijdende treffer viel alsnog. Idrissi zette nog één keer aan, kapte naar zijn rechter en gaf een indraaiende voorzet. De bal viel precies op het hoofd van Johnsen, die ‘m puntgaaf in de verre hoek stuurde: 2-1. 

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN
AZ - Excelsior 2-1 (1-1)
Eredivisie

Opstelling AZ: Marco Bizot; Jonas Svensson, Ron Vlaar, Teun Koopmeiners, Thomas Ouwejan; Adam Maher, Guus Til, Fredrik Midtsjo; Calvin Stengs (72. Bjørn Johnsen), Mats Seuntjens, Oussama Idrissi. 
Opstelling Excelsior: Alessandro Damen; Jeffry Fortes, Jurgen Mattheij, Hervé Matthys, Lorenzo Burnet; Dogucan Haspolat, Ali Messaoud (86. Anouar Hadouir), Ryan Koolwijk; Denis Mahmudov, Elias Omarsson (71. Mounir El Hamdaoui), Luigi Bruins.

Scoreverloop: 30. Mahmudov 0-1, 40. Til 1-1, 90+4. Johnsen 2-1.
Gele kaarten: Ouwejan (AZ), Fortes (Excelsior).
Rode kaarten: - 
Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof
Toeschouwers: 14.427
Pepsi Max Man of the Match: Maher

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl

Wedstrijd

2
Eredivisie
AZ - Excelsior
zaterdag 15 dec 2018, 19:45
Wedstrijd informatie
1