'Aan ons het tempo te bepalen tegen Shamrock Rovers'

'Aan ons het tempo te bepalen tegen Shamrock Rovers'

Gepubliceerd op 04 oktober 22, 11:02

DUBLIN- Voor AZ wacht dinsdagavond het volgende meetmoment in de UEFA Youth League. In Dublin staat dan de return tegen Shamrock Rovers FC op de rol. Tom Kerssens en Enoch Mastoras blikken vooruit. “Dat geeft ons een voordeel."

De vorige ontmoeting met de Ierse kampioen werd met 5-0 gewonnen, maar dat geeft geen garanties voor de return. Zo ziet ook Mastoras. “Deze wedstrijd begint weer op 0-0 en de tegenstander zal gretig zijn van ons te winnen. Dit is namelijk hun laatste kans om de volgende ronde te bereiken. Het is aan ons om geduldig te zijn, het tempo te bepalen en hen te laten zien dat er niks te halen valt.”

Voordeel
“Shamrock heeft voorin een aantal snelle en sterke spelers lopen”, vervolgt Mastoras. “Dat kan lastig zijn, maar wij zijn als team op fysiek gebied veel verder. Dat was de vorige wedstrijd ook al te zien, toen zij in de slotfase vermoeid raakten en wij vervolgens drie keer scoorden. Inmiddels zijn wij alleen maar sterker geworden en dat geeft ons een voordeel.”

Mastoras (links) in actie tegen Shamrock Rovers FC.

Opnieuw verslaan
Ook voetballend was AZ toen bovenliggend, al is er volgens Kerssens ruimte voor verbetering. “In de eerste helft lieten we aan de bal goede dingen zien, maar hadden we wel meer kansen kunnen creëren. Ik verwacht dat wij onszelf ook dit keer goed moeten presenteren en ervoor moeten gaan om op ons best te spelen. Dan kunnen we ze opnieuw verslaan.”

Uitdaging in de reis
In 2021 maken Kerssens en Mastoras ook al deel uit van AZ’s vorige Youth League-campagne. Zo zijn ze onder meer van de partij bij het uitduel met Gabala SC. Die reis naar de Azerbeidzjaanse club duurt uiteindelijk zo’n zeventien uur. Hoewel de trip naar Dublin aanzienlijk korter is, brengt het alsnog extra uitdagingen met zich mee. “Het is vooral zaak je goed erop voor te bereiden”, vertelt Kerssens. “Het kan van invloed zijn op je focus en fitheid. Zo’n reis duurt namelijk altijd net iets langer dan je hoopt.”

Trainen in Tallaght Stadium
De middenvelder haalt energie uit de afsluitende training in Tallaght Stadium, wat dinsdagavond het strijdtoneel zal zijn. “Trainen in zo’n stadion is een mooie ervaring. Dat geeft een boost en dan voel ik de reis niet meer. Daarnaast heb ik door dat lange stilzitten ook energie over.”


Lessen toepassen
Ook voor de zestienjarige Mastoras zijn de eerdere ervaringen in de Youth League welkome bagage. “Ik weet nu al wat ik kan verwachten. Wat ik vorig jaar heb geleerd probeer ik nu toe te passen. Dat gaat dan vooral om het pakken van rust, de voorbereiding op de reis en de training in een ander land. Daarnaast heb ik nu minder last van spanning, doordat ik het al eens heb meegemaakt. Destijds had ik ook een wat andere rol in de selectie. Nu ben ik wat meer betrokken en hoop ik vaker te mogen spelen.”

Vertrouwen van de club
Voor de centrumverdediger is zijn uitverkiezing tot de Youth League-selectie extra speciaal, aangezien hij pas enkele weken geleden terugkeerde van een zware blessure. “Mijn herstel leek nog ver weg te zijn en ik had niet gedacht dat het zo zou verlopen. Gelukkig ging het snel, kon ik weer opbouwen en speel ik inmiddels weer wedstrijden. Dat gaat goed en de club geeft me vertrouwen door mij op te nemen in de selectie voor de Youth League. Dat doet mij goed.”

Live
Het Youth League-duel Shamrock Rovers FC - AZ begint dinsdag om 20:45 uur (CET) en is live te volgen via AZ’s Twitter-account

Foto's: Herbert Dekkers

Wedstrijd

1
UEFA Youth League
Shamrock Rovers FC - AZ
dinsdag 4 okt 2022, 20:45
Wedstrijd informatie
1