Aanpassingen Eredivisie direct ingevoerd

Gepubliceerd op 24 mei 19, 08:32

ALKMAAR- De Eredivisie is vanaf komend seizoen aan de nodige veranderingen onderhevig. De eerder uitgewerkte maatregelen van de veranderagenda worden namelijk al vanaf 1 juli 2019 ingevoerd. 

In november 2018 hebben de clubs een besluit genomen over de veranderagenda. Aansluitend is een commissie benoemd die de maatregelen heeft uitgewerkt en een voorstel voor invoering aan de clubs heeft gedaan. Deze commissie bestaat uit Jan de Jong (Feyenoord), Mattijs Manders (ADO Den Haag), Marco Bogers (VVV-Venlo), Wouter van Zetten (AZ) en Jacco Swart (Eredivisie CV). In het kader van de uitwerking is overleg gevoerd met andere partijen zoals de KNVB, CED en EMM.

Omdat de maatregelen allemaal bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van de Eredivisie en het Nederlandse voetbal heeft de commissie voorgesteld om deze eerder in te voeren dan in november 2018 besloten was. De clubs stemden hiermee in.

Herenakkoord
Het betreft onder meer het direct invoeren van het zo genoemde herenakkoord tussen clubs die een jeugdopleiding hebben met een internationale status. Dit akkoord houdt in dat deze clubs zich onthouden van het actief benaderen van elkaars jeugdspelers.

Eenhoorn: ‘Onderlinge weerstand omhoog’
“Wij zijn tevreden met deze uitkomst, want dit herenakkoord vinden wij een zeer belangrijk punt van de veranderagenda”, reageert AZ’s Algemeen Directeur Robert Eenhoorn. “Voor de Eredivisie-clubs is het van belang om hun jeugdspelers te kunnen laten doorstromen naar het eerste elftal. Deze maatregel zorgt er namelijk voor dat het niveau in Nederland naar een hoger niveau stijgt doordat de onderlinge weerstand toeneemt. Bovendien biedt het kansen aan clubs die willen investeren in hun jeugdopleiding om ook een internationale status te krijgen.”

De overige maatregelen op een rij:
• Nummer 18 en 17 van de Eredivisie degraderen rechtstreeks naar de Keuken Kampioen Divisie. De nummers 1 en 2 van de Keuken Kampioen Divisie promoveren rechtstreeks. Nummer 16 van de Eredivisie neemt deel aan de promotie/degradatie play-offs. Deze maatregel draagt eraan bij dat de beste clubs in de Eredivisie spelen.
• Clubs die zich geplaatst hebben voor de groepsfase van een Europese Clubcompetitie stromen bij de laatste 32 clubs in tijdens het TOTO KNVB bekertoernooi. Deze wedstrijden worden allemaal na afronding van de groepsfase van de Champions League en de Europa League gespeeld. Deze maatregel draagt eraan bij dat clubs maximaal kunnen presteren in de Europese clubcompetities.
• Er komt meer flexibiliteit in het vaststellen van speeldagen en aanvangstijden om de arbeid/rust verhouding tussen wedstrijden voor clubs die spelen in de Champions League of Europa League te verbeteren. Ook deze maatregel draagt eraan bij dat clubs maximaal kunnen presteren in de Europese clubcompetities.
• De solidariteit in de verdeling van de mediagelden neemt met 10% toe. De ratio tussen de nummer 18 en 1 verbetert van 1 : 5,3 naar 1 : 4,8. Deze evenwichtigere verdeling draagt bij aan het sterker worden van kleinere clubs in de Eredivisie.
• Clubs die deelnemen aan de Europa League of de Champions League verdelen 5% van hun UEFA inkomsten uit de groepsfase en 3,75% uit de knock-out fase daaropvolgend onder de niet-Europese deelnemers in de Eredivisie. Deze gelden komen in eerste instantie voornamelijk terecht bij de clubs die in de Eredivisie op natuurgras spelen. Deze maatregel motiveert clubs om over te stappen op natuurgras en maakt niet-Europese deelnemers in de Eredivisie sterker.
• 15% van de solidariteitsgelden die de Eredivisie-clubs ontvangen vanuit de UEFA worden beschikbaar gesteld aan de clubs in de Keuken Kampioen Divisie. Net als in de Eredivisie zullen ook deze gelden op een wijze verdeeld worden dat ze bijdragen aan meer solidariteit in verdeling van middelen en het motiveren van investeren in jeugdopleiding.