Aboukhlal: ‘Die goal was voor Oussama’

Gepubliceerd op 16 oktober 20, 16:58

ALKMAAR- Hij kwam een jaar geleden over van PSV en begint steeds meer zijn draai te vinden in het elftal van Arne Slot. In aanloop naar de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo sprak AZ Media met Zakaria Aboukhlal, over doelstellingen, familie en zijn grote voorbeeld.

Je bent nu ruim een jaar bij AZ. Hoe heb je jouw eerste jaar ervaren?
“Het eerste jaar bij AZ was voor mij vooral heel erg wennen. Ik kwam in een nieuwe omgeving terecht, woonde de eerste drie maanden in een hotel en ben daarna op mezelf gaan wonen. Daarvoor heb ik altijd bij mijn ouders gewoond, samen met mijn broer en zusjes, dus het was altijd druk en gezellig. Op het veld kwam het er ook niet uit wat ik wilde laten zien, dus mijn eerste jaar was soms best lastig.”  

Je hebt in de voorbereiding veel minuten gemaakt en je had tegen Fortuna en Sparta een basisplaats. Wordt dit jouw jaar? En wat zijn jouw doelstellingen?
“Door het vertrouwen van de trainer kan ik steeds meer laten zien wat ik in huis heb. Daarnaast is er met het vertrek van Oussama natuurlijk ruimte gekomen aan de linkerkant, mijn favoriete positie. Doelstellingen vind ik lastig, omdat ik niet weet hoeveel ik ga spelen dit jaar. Het is voor mij het eerste jaar dat ik tegen de basis aan zit, dus dat kan ik niet inschatten. Maar ik ga er absoluut alles aan doen om dit mijn jaar te maken.”

Na je eerste goal tegen Sparta liep je naar de camera en schreeuwde je ‘Oussama Idrissi’. Waarom was dat?
“Toen ik net bij AZ kwam heeft Oussie mij heel goed opgevangen. Hij was zowel in het veld als in de kleedkamer, maar ook buiten het voetbal om als een broer voor mij. Omdat hij zo belangrijk voor mij is en omdat ik super blij voor hem was dat hij deze transfer naar Sevilla heeft afgedwongen, wilde ik laten weten dat deze goal voor hem was.”

Zakaria Aboukhlal met zijn tweede treffer tegen Sparta

Wie is jouw grootste voorbeeld?
“Mijn grootste voorbeeld is Karim Benzema. Zijn speelstijl, qua diepgang en balcontrole, zijn scorend vermogen, dat bewonder ik aan hem. Hij scoort vaak maar vooral ook zo gemakkelijk, dat zijn allemaal dingen waar ik ook aan werk. Daarom is hij wel een voorbeeld voor mij.”

Je vader komt uit Libië, je moeder is Marokkaanse en jij bent zelf geboren in Nederland. Bij welk land heb je de meeste feeling?
“Ik heb geen voorkeur om eerlijk te zijn. Ik ben half Marokkaans en half Libisch, maar ik voel me honderd procent beide. Daarnaast ben ik geboren in Nederland en hier voel ik me ook thuis. Ik ben blij dat ik hier een groot deel van mijn leven ben opgegroeid. Ik heb ook drieënhalf jaar in Marokko gewoond, maar ik ben blij met de kansen die Nederland mij heeft geboden, dus daarom voel ik me ook Nederlands.”

Je hebt in eerdere interviews aangegeven dat je een echt familiemens bent. Wat betekent jouw familie voor jou?
“Familie is alles voor mij. Van kleins af aan zijn wij een hele hechte familie. We zijn vaak verhuisd en op veel plekken geweest. Ik ben heel goed met mijn broer, met mijn zusjes en ook met mijn ouders. Familie staat voor mij echt op nummer één. Alles wat ik doe, doe ik ook voor hen. Zodra ik een vrije dag heb, stap ik in de auto en rijd ik naar ze toe. Als het kan, blijf ik dan ook overnachten.”

Zaterdag staat de thuiswedstrijd tegen VVV op het programma, wat gaat het worden? 
“Ik denk dat wij tegen VVV gaan laten zien wat we waard zijn. We gaan er alles aan doen om te winnen. Of ik ook ga scoren? Ja, daar ga ik zeker voor!”

Tekst: Bas Beerepoot / AZ Media
Beeld: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl

Wedstrijd

2
Eredivisie
AZ - VVV-Venlo
zaterdag 17 okt 2020, 20:00
Wedstrijd informatie
2