Aboukhlal schiet Jong AZ naar zege

Aboukhlal schiet Jong AZ naar zege

Gepubliceerd op 09 december 19, 21:51

ZAANSTAD- Jong AZ heeft de laatste thuiswedstrijd van 2019 maandag met ruime cijfers gewonnen. Zakaria Aboukhlal was de grote uitblinker: hij nam in het met 4-1 gewonnen duel met Helmond Sport de volledige Alkmaarse productie voor zijn rekening.

In een tamme eerste helft vielen weinig kansen te noteren. Jeff Stans was met een afstandsschot dicht bij namens de bezoekers; de beste mogelijkheid was na een halfuur voor Thijs Oosting. De middenvelder – die vrijdag zijn contract verlengde – volleerde over uit een prachtige diepe bal van Peer Koopmeiners.

Stijlvol
De tweede helft direct een stuk aantrekkelijker, met al snel een kans voor Aboukhlal. Zijn aangeraakte schot ging naast, waarna aan de overzijde Jeroen Verkennis rakelings naast kopte. Na een uur forceerde Aboukhlal zichzelf alsnog op het wedstrijdformulier. Hij schoot een scherp aangesneden vrije trap van Tijjani Reijnders stijlvol binnen.

Achter standbeen langs
Aboukhlal sloeg opnieuw toe na een fase met kansen voor Helmond-spelers Verkennis, Orhan Džepar en Jeff Stans. Nu scoorde de aanvaller op aangeven van Mo Taabouni, die met een pass achter het standbeen langs een prachtige assist in huis had. Direct daarna werd het echter 2-1, toen Tibeau Swinnen een penalty benutte.

Panenka
Jong AZ brak het verzet van de bezoekers definitief toen de bal ook aan de andere kant op de stip ging. Aboukhlal benutte de strafschop à la Panenka en maakte twee minuten later – alsof een hattrick nog niet indrukwekkend genoeg was – zijn vierde. De rechtsbuiten omspeelde na een diepe pass van Taabouni keeper Stijn van Gassel en schoof raak.

Stam: ‘Fantastisch voor Zaka’
“Ondanks veel balbezit kregen we in de eerste helft weinig kansen”, zag Stam. “Na rust hebben we dat veel beter gedaan. Het was niet eens onze beste wedstrijd, maar we boeken wel een terechte overwinning. Voor Zaka is het fantastisch dat hij er vier maakt. Aan drie goals ging een goede loopactie van hem vooraf. Dat is zijn kracht en het is mooi als dat er in de wedstrijd uitkomt. Bij Jong AZ gaat het met drie thuiszeges op rij inmiddels ook duidelijk de goede kant op.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Jong AZ - Helmond Sport 4-1 (0-0)

Keuken Kampioen Divisie

Opstelling Jong AZ: Rody de Boer; Joerie Church, Peer Koopmeiners, Henri Weigelt (58. Mauro Savastano), Justin Bakker; Tijjani Reijnders, Thijs Oosting (70. Joey Jacobs), Kenzo Goudmijn; Zakaria Aboukhlal, Richonell Margaret (86. Richard Sedláček), Mohamed Taabouni.
Opstelling Helmond Sport: Stijn van Gassel; Guus Joppen, Ferry de Regt, Daan Klomp, Joeri Poelmans; Tibeau Swinnen, Orhan Džepar (69. Robert Mutzers), Jeff Stans; Sander Vereijken, Jeroen Verkennis, Dean Koolhof (80. Givan Werkhoven).

Scoreverloop: 60. Aboukhlal 1-0, 73. Aboukhlal 2-0, 76. Swinnen 2-1 (pen.), 84. Aboukhlal 3-1 (pen.), 86. Aboukhlal 4-1.
Gele kaarten: Koopmeiners, Jacobs (Jong AZ), Džepar, De Regt (Helmond Sport).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Edgar Bijl.
Toeschouwers: 300.

Foto's: Soccrates Images